Aktuellt nummer

Magasinet Skåne / Nr 4 / 2017

– Allt ska vara av en jävla kvalitet, säger Daniel Berlin.

Daniel Berlin MSK 1-10

På måndagen utsåg White Guide Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås till Nordens fjärde bästa krog.

När Magasinet Skåne besökte Daniel på hösten 2009 var det som en av de allra första tidningarna. Då hade han precis tagit över Brummers klassiska krog i byn, och såg fram emot äventyret med skräckblandad förtjusning.

Här kan du nu återigen läsa reportaget från december 2009:

—-

Han nosade på Italien och Spanien, men landade i Skåne Tranås. 

I november tog Daniel Berlin över Brummers krog. Idag bär krogen hans eget namn.

– Den speglar mig själv väldigt mycket och kommer göra mina morföräldrar stolta. Därför har jag aldrig haft något annat namn i åtanke, faktiskt. 

I det öppna köket mitt i huset lagar Daniel rena och naturliga rätter som sedan serveras med ”extremt hög” servicenivå.

– Allt ska vara av en jävla kvalitet, säger Daniel Berlin.

Daniel har krogar som Gastro i Helsingborg och Petri Pumpa och Torso Twisted i Malmö på sin meritföreteckning. Tankarna på att öppna något eget kring Medelhavet har funnits ett bra tag, men när han hörde att Brummers var till salu tände han direkt.

– Det är stor skillnad på att äga en krog jämfört med att vara anställd. Jag går in i detta med stort hjärta.

På Petri Pumpa arbetade han under Thomas Drejing, idag på närbelägna Kronovalls Vinslott. När idén om att ta över Brummers började ta form slog han en signal till Thomas.

– Han sa att det lät jävligt skoj och att det var rätt tid. Han är en vis man. Jag litar på vad han säger.

Några månader senare stod det klart att Daniel, blott 27 år gammal, skulle öppna krog i eget namn.

– Visst, jag får mycket att leva upp till. Men jag börjar ändå försiktigt. Inte som på Torson där jag inte sov på två år.

När jag undrar om det finns någon nackdel med att byta namn på krogen blir Daniel tyst en stund innan han säger:

– Att… hur ska jag uttrycka mig… Vissa har ju gått i hit i många år för att paret Brummer varit här. Jag kommer ju aldrig bli paret Brummer, men jag hoppas bygga upp något som även dessa gäster uppskattar. Om jag hade sagt ”jag ska göra det som Brummers gjorde”, då hade jag lurat mig själv.

I Skåne Tranås hoppas han få laga mat till folk som är där för maten i första hand.

– I city är det mycket affärer, gratisdrinkar och champagne. Maten var inte den stora grejen. Hit kommer gästerna för en upplevelse utan skyhöga priser.

Restaurangen är helt nyrenoverad. På baksidan, där en vildvuxen äng idag regerar, ska Daniels mamma Irène anlägga en köksträdgård. Daniel drömmer om att kunna stiga ut i den skånska morgonluften och själv dra upp de primörer som han behöver för dagen.

– Tack vare att restaurangen inte är så stor kan vi sätta menyn från dag till dag. Det är fantastiskt.

Menyn är svensk-fransk.

– Jag ska servera mat med bra detaljer och med respekt för yrket.

Han har lagt lappar i byns brevlådor och pratat med såväl gårdar och jägare i närheten för att få så bra lokalförankring som möjligt. Men visst, han är nervös medger han. Man tar inte över en anrik krog som Brummers utan att det snörper till lite i magen.

– Jag är jävligt nervös. Jag vill ju uppnå mina högt ställda mål och förväntningar. Fast ibland önskar jag att mina förväntningar inte var så höga…

Text: Måns Renntun

Foto: Jesper Heimerson

Fakta:

Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås

Diligensvägen 21, Skåne Tranås

0417-20 300

www.danielberlin.se

Kuriosa:

2001 medverkande Daniel Berlin som kock när den spanska restaurangen El Bulli, av många ansedd som en av världens främsta, gästspelade i Oslo.

  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  • Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    Nytt sommarummer i butik 25 juli!

    Magasinet Skåne  Nytt fullmatat sommarnummer! Mysgubben Kalle Lind, Skånes bästa saluhallar, de härligaste butikerna på Österlen och stor guide till Skånes åsar!   I butik 25 juli.   Prenumerera på tidningen så missar du inget! Helår (5 nr) 219 kr eller två år (10 nr) 420 kr Läs mer

    Pede Fredricson och Jesper Heimerson

    I nästa nummer: Peder Fredricson

    Magasinet Skåne  I nästa nummer av Magasinet Skåne – som finns i butik 20 juni – träffar vi världsryttaren och Jerringprisvinnaren Peder Fredricson på hemmaplan i Skåne! Här är Peder tillsammans med vår chefredaktör och fotograf Jesper Heimerson! PS: Beställ redan nu en prenumeration på tidningen så missar du inte den bästa sommarläsningen och de bästa tipsen... Läs mer

    Geist

    9 krogar i Köpenhamn du ska besöka i vår

    Krog  Vår krogskribent och frekventa Köpenhamnsbesökare Måns Renntun tipsar om nio restauranger som du ska besöka i vår i Köpenhamn. Det blev en blandning av nya, gamla, stora, små, udda och hyllade restauranger spridda över alla delar av staden. Men oavsett vilken du besöker så lovar vi att du blir nöjd! 9 ställen – utan inbördes ordning – som jag... Läs mer

    Prenumerera på Magasinet Skåne! Helår (5 nr) 219 kr
    Två år (10 nr) 420 kr

    Beställ din prenumeration på Magasinet Skåne här
    Ge bort en prenumeration till någon som du tycker om!

    Läs mer här
    Instagram

    Peder Fredricson – lyssnar på häst...

      Han är vinnaren som tagit sig till ...

    I smakernas rike

    Nya numret: I smakernas rike

    I ett stort reportage får du följa med på ...

    Sotnosens Korvkafé i nästa nummer

    Den 7 mars kommer ett fullmatat vårnummer ...

    Daniel Berlin MSK 1-10

    – Allt ska vara av en jävla kvalitet, sä...

    På måndagen utsåg White Guide Daniel Berli...

    Gordon Skalleberg målar sitt stora självporträtt i ateljén i Villa Holsby utanför Arild.

    Konstrundespecial – Den skånska på...

    För många är påskens viktigaste ritual run...

    Restaurant Gorilla, Kødbyen, Köpenhamn

    Bästa krogtipsen i Köpenhamn just nu

    Vår krogreporter Mån...

    Jesper Heimerson tipsar om Moderna i Brösarp

    Redaktionens helgtips

    Kristina Olsson, red...

    Ebbe Vollmer på Snapphane

    Två nya Malmökrogar

    Två nya, mycket lova...