Aktuellt nummer

Magasinet Skåne / Nr 4 / 2022

Helena ska äta på Skånes 25 bästa krogar

Krog

I förra numret av Magasinet Skåne skrev vi om Skånes 25 bästa restauranger.

En av våra läsare, Helena Malmström, blev så inspirerad av reportaget att hon bestämde sig för att äta sig igenom hela listan tillsammans med vännen Mary.

I juni 2012 räknar de med att vara klara.

På deras nystartade blogg kan man följa deras framfart. Hittills har de hunnit med Malmökrogen Tempo.

Hej Helena! Varför ska du äta på samtliga 25 restauranger som vi skrivit om?

– Alltså, jag satt i trädgården till vårt sommartorp en dag när himlen var blå och grödorna växte och bären började mogna – alltså när livet var ganska behagligt. Så läste jag den här artikeln, som innehöll två av mitt livs stora passioner: mat och listor. Det var för svårt att motstå, förutsättningarna var liksom perfekta. Jag är en person som behöver struktur för att kunna genomföra något och därför kom idén ganska naturligt, det blir något att beta av och det blir ett projekt. Jag är dålig på att fånga upp lösa trådar annars, typ ”där måste vi äta någon gång”. Det blir aldrig av. Nu kommer det att bli det. Och att ta med Mary var det mest naturliga i världen, hon är den av mina vänner som kan mest om och känner störst kärlek till mat. Dessutom är hon mycket förtjust i att äta ute.

– Det blir ändå en speciell grej det här, det kommer att ta en del tid, en del planering och en del pengar i anspråk, jag känner ingen annan som skulle reagera med att hoppa av glädje och entusiasm när jag ställde frågan om hon ville vara med. Jag behövde inte ens muddla till en mojito för att fjäska in mig.

Hur ska ni genomföra detta?

– Det finns egentligen inga fasta planer mer än själva tidsplanen, vilken bygger på i snitt en krog i månaden. Vi har i den planeringen försökt ta hänsyn till årstid, så att havskrogarna ligger sommartid, Österlenkrogarna vår och höst och stadskrogarna på vintern. Ungefär så. Och ingenting i december, inga julbord i det här projektet. Sedan har jag personligen ambitionen att äta trerätters överallt, med den dryck till som rekommenderas av krogen. Jag gillar hela måltider, många tallrikar och många glas.

Hur finansierar ni det hela?

– Tja, jag får väl skära ner något på dvd- och skivinköpen och Mary får shoppa lite färre skor… Nej, men ärligt talat är det därför det kommer att ta lite tid, vi kände att en restaurang i månaden var lagom för att ha råd att genomföra projektet utan att tumma alltför mycket på annat.

Vad händer om någon krog stänger?

– Det kommer jag att oroa mig för hela vägen, det retar mig när samlingar inte är kompletta. Men risken är ju uppenbar med tanke på tidsplanen. Det får väl bli som det blir, antingen får vi leva med att det blir någon restaurang mindre eller också ringer vi Magasinet Skåne och frågar efter lämplig ersättare.

Har du redan på förhand någon personlig favorit bland de 25 krogarna?

– Så svårt! Väldigt många låter helt fantastiska. Men när jag läser om helgerna på Kronovalls Slott, med vinprovning, deras eget mousserande, guidade turer och trerätters på Petri Pumpa, då känner jag det som att jag kommer att hamna mitt i en film. Det kommer att bli helt underbart.

Saknas någon krog på listan, tycker du?

– Jag är så dålig på att äta på krogar utanför Malmö. Jag rör mig ganska lite inom Sverige, har jag insett, förutom fram och tillbaka till vår stuga i Tjörnarp. Och alla mina favoriter i Malmö är med på listan. Däremot är jag nyfiken på varför det inte verkar finnas några bra krogar i Mellanskåne? Kusterna, storstäderna och Österlen är ju representerade, finns det verkligen ingenting däremellan? Jag vet inte, men finner det lite intressant.

Vilken av krogarna är du mest nyfiken på?

– Jag tycker det ska bli spännande att se vad gästisarna levererar. Många av de andra – Bloom, Trio, Vendel och fler – har så uppenbara ambitioner, man vet ungefär vad man kan vänta sig. I Åhus och Skanör räknar jag med vällagad mat, men kan de överraska mer än så? Det är jag nyfiken på. Mest Åhus, faktiskt, för det sticker ut också rent geografiskt på listan.

Ska ni ranka era besök?

– Ja, jag älskar ju listor så jag kommer absolut att ranka dem. Men det blir inte helt lätt eftersom det hinner gå två år mellan första och sista, dessutom lär upplevelserna bli väldigt olika beroende på ställe – vy mot havet, inbäddat bland rapsfält, mot en trång gränd i staden, stilrent, bullrigt, familjärt, strikt. Det kommer nog att variera en hel del, verkar det. Att äta ute är ju mycket mer än bara bra mat. Jag kommer att ranka känslan, eller graden av välmående helt enkelt. Mary delar inte min kärlek till listor, så vi får se hur hon gör.

 • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  • Ett svar till “Helena ska äta på Skånes 25 bästa krogar”

   1. […] väntan på nästa rapport får ni gärna läsa Magasinet Skånes blogg, där jag svarat på lite frågor om vårt […]

   Lämna ett svar

   Din e-postadress kommer inte publiceras.

   Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

   Sommarnumret ute 21 juni

   Magasinet Skåne  

   Den 21 juni är vårt extra tjocka sommarnummer ute i butikerna! 

   • Möt skådespelaren Rolf Lassgård – om sårbarhet, hemlängtan och att avslöja en hemlighet.
   • Vi ger er 156 somriga utetips.
   • Galen i glass – från mjukglass till gelato
   • Finn lugnet vid insjön: fika, vandra, bada, vila.
   • Sommarshopping – härliga butiker på Österlen.
   • Skåne från luften – från Kullaberg till Rörum.
   • 135 krogar och kaféer i vår stora guide.

   Nya numret finns i butikens tidningshylla den 21 juni.
   Eller så kan du beställa en billig prenumeration här – 3 nr för bara 174 kr!

   Läs mer

   Nytt nummer ute 7 dec

   Magasinet Skåne  Den 7 december är vårt stora, nya nummer ute i butik!  Vi presenterar alla 12 vinnare i vår stora tävling Skånes bästa! Bland dem: Årets bästa skåning Oscar Töringe! Programledaren Farah Abadi om fattigdom, ärlighet och att tycka om sig själv! Shopping i storstan: Bästa butikerna i Malmö! Nordisk gatumat till folket – skånsk streetfood!... Läs mer

   Årets Läsarfavorit – rösta på din favorit här

   Skånes bästa!  NOMINERINGAR TILL ÅRETS LÄSARFAVORIT KLARA Tack för alla nomineringar till Årets Läsarfavorit som vi fått in till redaktionen! Vi har valt ut de tre förslag som fått mest nomineringar och fram till den 17 november kl 09.00 kan du rösta på din favorit. Vinnaren avslöjas i vår webbsändning 1 december. Kom ihåg att din röst... Läs mer

   Prenumerera på Magasinet Skåne!

   Halvår 3 nr för 174 kr
   Helår 6 nr 314 kr

   Beställ din prenumeration på Magasinet Skåne här

   Instagram

   I nya numret: Johan Wester

   Nej. Han kallar sig ogärna komiker. Däremo...

   I nya numret: Jill Johnson mitt i livet

   Länge var hon countrytjejen från Ängelholm...

   Peder Fredricson – lyssnar på häst...

     Han är vinnaren som tagit sig till ...

   I smakernas rike

   Nya numret: I smakernas rike

   I ett stort reportage får du följa med på ...

   Sotnosens Korvkafé i nästa nummer

   Den 7 mars kommer ett fullmatat vårnummer ...

   Restaurant Gorilla, Kødbyen, Köpenhamn

   Bästa krogtipsen i Köpenhamn just nu

   Vår krogreporter Mån...

   Jesper Heimerson tipsar om Moderna i Brösarp

   Redaktionens helgtips

   Kristina Olsson, red...

   Ebbe Vollmer på Snapphane

   Två nya Malmökrogar

   Två nya, mycket lova...