Magasinet Skåne nr 4, 2018

Aktuellt nummer

Magasinet Skåne / Nr 4 / 2018

Skånska midsommartips från redaktionen

Tipset

Magasinet Skånes redaktion önskar glad midsommar till alla våra läsare.

Här är våra bästa och roligaste skånska midsommartips:

Kristina Olsson, redaktionschef:

– Om jag inte skulle fira midsommar i Malmö, hade jag definitivt begett mig till Bjärehalvön. På eftermiddagen hade jag ätit våfflor i bersåerna på Solbackens wåffelbruk, sedan promenerat i Norrvikens trädgårdar för att njuta av blomsterprakten och sedan avsluta midsommarafton med restaurang Stollabys delikata avsmakningmeny där Henrik Kristensson verkligen skapar en upplevelse av sin kokkonst.

Jesper Heimerson, chefredaktör:

Verkeåns mynning

Verkeåns mynning vid Haväng

– Vi firar midsommar i Haväng. På eftermiddagen åker vi ut med traktor och vagn, yxa och såg; och ett par spelemän. Vi hämtar allt från blommor och grönt, till självaste stången. Vi leker och dansar, nästa alla vuxna är med. På kvällen blir det fest!

Måns Renntun, reporter:

– Vi kommer åka ner till Smygehuk med barnen för midsommarfirande i eftermiddag. Ikväll äter vi middag med Emma och Martin här hemma på altanen på Videdal med sill från hoddorna i Malmö.

– Annars är mitt stående tips att Åka till Ängavallen och uppleva hur gris- och kouppfödning egentligen borde gå till om det funnits någon rimlighet i världen. Här föder man upp djuren på deras villkor och ger dom en rejäl dos kärlek och utrymme. Passa på att prova brunchen samtidigt. Makalös!

Ulrika Grönlund, reporter:

– Jag vill gärna tipsa om en sill som ni måste testa. Den är helt fantastiskt god!

Svanbergasill och inlagd sill

8 inlagda sillfiléer

Sås:

2 dl majonnäs

1 dl vispgrädde

1/2 dl silad ättikslag från inlagd sill

3/4 dl mildrökt kaviar (typ Kalles)

1/2 tsk citronpeppar

2 tsk strösocker

20 droppar Worchestershiresås

2 knippor finklippt dill

ca 20 cm finhackad purjolök

1 hackad rödlök

Gör så här:

1. Låt de inlagda sillfiléerna rinna av väl på hushållspapper

2. Skär sillfiléerna i bitar

3. Blanda ingredienserna till såsen

4. Lägg i sillbitarna och låt stå kallt i ett dygn

Recept på inlagd sill:

8 urvattnade saltsillfiléer

1 dl ättiksprit

2 dl strösocker

3 dl vatten

2 rödlökar

1 tsk grovt krossade kryddpepparkorn

1 lagerblad

dillkvistar

Gör så här:

1. Koka upp lagen av ättika, socker och vatten och låt den svalna

2. Skala och hacka lökarna

3. Varva sillfiléer, lök, dillkvistar och lagerblad i en burk

4. Häll över lagen och låt sillen stå kallt i 1 – 2 dygn

Inlagd sill är hållbar i 10-14 dagar om den förvaras kallt. Svanbergasillen är en riktig höjdare på julbordet men har inte lika lång hållbarhet. Det här blir mycket sill. Halvera receptet om familjen är liten.

  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  • Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Magasinet Skåne nr 4, 2018

    Nytt stort sommarnummer 19 juni

    Magasinet Skåne  Nytt nummer ute 19 juni! Nytt nummer av Magasinet Skåne ute 19 juni! Anders ”Ankan” Johansson om buskis, punk och kärleken till Måns! Utlfykt Österlen – vi guidar till 17 härliga butiker och mysiga kaféer! Brottsplats Skåne – fem heta deckarförfattare! Nordväst på två hjul – upptäck Kattegattleden! + Skånes 133 bästa krogar och kaféer!... Läs mer

    Lär dig laga pizza som Sandra Mastio

    Krog  Unik möjlighet att lära sig hemligheterna bakom Sandra Mastios hyllade pizzor! Njut av en kväll i matglädjens, smakernas och lekfullhetens tecken på pizzarestaurang Mastio.   Sandra Mastio, krögare och tv-kock, driver Mastio tillsammans med sin make Stefano och välkomnar er till dem för att dela med sig av hemligheterna bakom den perfekta pizzan. När ni... Läs mer

    Alla nominerade till Skåns bästa 2017!

    Magasinet Skåne  Nu är det klart: här är de nominerade till Magasinet Skånes pris Skånes bästa 2017! Stort grattis alla nominerade! Vinnarna utses vid en gala den 28 februari och presenteras i nästa nummer av tidningen (i butik 6 mars). Årets evenemang:  Madamilen Malmö FF:s hemmamatcher Smaker från Söderåsens Matmarknad Årets dryckesproducent:  Purity vodka Roots Kombucha Sodalicious... Läs mer

    Prenumerera på Magasinet Skåne! Halvår, 3 nr 149:-
    Helår, 6 nr 269:-
    Två år, 12 nr 499:-

    Beställ din prenumeration på Magasinet Skåne här

    Instagram

    I nya numret: Jill Johnson mitt i livet

    Länge var hon countrytjejen från Ängelholm...

    Peder Fredricson – lyssnar på häst...

      Han är vinnaren som tagit sig till ...

    I smakernas rike

    Nya numret: I smakernas rike

    I ett stort reportage får du följa med på ...

    Sotnosens Korvkafé i nästa nummer

    Den 7 mars kommer ett fullmatat vårnummer ...

    Daniel Berlin MSK 1-10

    – Allt ska vara av en jävla kvalitet, sä...

    På måndagen utsåg White Guide Daniel Berli...

    Restaurant Gorilla, Kødbyen, Köpenhamn

    Bästa krogtipsen i Köpenhamn just nu

    Vår krogreporter Mån...

    Jesper Heimerson tipsar om Moderna i Brösarp

    Redaktionens helgtips

    Kristina Olsson, red...

    Ebbe Vollmer på Snapphane

    Två nya Malmökrogar

    Två nya, mycket lova...