Skånska midsommartips från redaktionen
Magasinet Skånes redaktion önskar glad midsommar till alla våra läsare.
Här är våra bästa och roligaste skånska midsommartips:
Kristina Olsson, redaktionschef:
– Om jag inte skulle fira midsommar i Malmö, hade jag definitivt begett mig till Bjärehalvön. På eftermiddagen hade jag ätit våfflor i bersåerna på Solbackens wåffelbruk, sedan promenerat i Norrvikens trädgårdar för att njuta av blomsterprakten och sedan avsluta midsommarafton med restaurang Stollabys delikata avsmakningmeny där Henrik Kristensson verkligen skapar en upplevelse av sin kokkonst.
Jesper Heimerson, chefredaktör:
– Vi firar midsommar i Haväng. På eftermiddagen åker vi ut med traktor och vagn, yxa och såg; och ett par spelemän. Vi hämtar allt från blommor och grönt, till självaste stången. Vi leker och dansar, nästa alla vuxna är med. På kvällen blir det fest!
Måns Renntun, reporter:
– Vi kommer åka ner till Smygehuk med barnen för midsommarfirande i eftermiddag. Ikväll äter vi middag med Emma och Martin här hemma på altanen på Videdal med sill från hoddorna i Malmö.
– Annars är mitt stående tips att Åka till Ängavallen och uppleva hur gris- och kouppfödning egentligen borde gå till om det funnits någon rimlighet i världen. Här föder man upp djuren på deras villkor och ger dom en rejäl dos kärlek och utrymme. Passa på att prova brunchen samtidigt. Makalös!
Ulrika Grönlund, reporter:
– Jag vill gärna tipsa om en sill som ni måste testa. Den är helt fantastiskt god!
Svanbergasill och inlagd sill
8 inlagda sillfiléer
Sås:
2 dl majonnäs
1 dl vispgrädde
1/2 dl silad ättikslag från inlagd sill
3/4 dl mildrökt kaviar (typ Kalles)
1/2 tsk citronpeppar
2 tsk strösocker
20 droppar Worchestershiresås
2 knippor finklippt dill
ca 20 cm finhackad purjolök
1 hackad rödlök
Gör så här:
1. Låt de inlagda sillfiléerna rinna av väl på hushållspapper
2. Skär sillfiléerna i bitar
3. Blanda ingredienserna till såsen
4. Lägg i sillbitarna och låt stå kallt i ett dygn
Recept på inlagd sill:
8 urvattnade saltsillfiléer
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 rödlökar
1 tsk grovt krossade kryddpepparkorn
1 lagerblad
dillkvistar
Gör så här:
1. Koka upp lagen av ättika, socker och vatten och låt den svalna
2. Skala och hacka lökarna
3. Varva sillfiléer, lök, dillkvistar och lagerblad i en burk
4. Häll över lagen och låt sillen stå kallt i 1 – 2 dygn
Inlagd sill är hållbar i 10-14 dagar om den förvaras kallt. Svanbergasillen är en riktig höjdare på julbordet men har inte lika lång hållbarhet. Det här blir mycket sill. Halvera receptet om familjen är liten.
Lämna ett svar