Aktuellt nummer

Magasinet Skåne / Nr 4 / 2022

White Guide 2011: Vendel, Bastard och Berlin

Krog

Magasinet Skåne 4-10

Daniel Berlin prydde omslaget!

Idag delade White Guide ut sina utmärkelser till Sveriges bästa krogar, kockar och krögare.

Årets Rising Star blev Daniel Berlin som driver krogen under eget namn i Skåne Tranås.

Årets Värt en Resa gick till Vendels Ales Stenar, Kåseberga.

Årets Miljö & Stämningsupplevelse gick till Bastard, Malmö.

Grattis alla tre!

För att fira vinnarna publicerar vi de texter som Magasinet Skåne skrev om dessa krogar i reportaget ”Skånes 25 bästa krogar” sommaren 2010:

___________________________________

VENDEL ALES STENAR – Skafferiet vid havet

Blygsamhet är inte Anders Vendels bästa gren. När han säger att han vill göra Vendel Ales Stenar till Sveriges bästa restaurang – då menar han det.

Vendel Ale Stenar består av en matsal, ett bageri och sommardäcket Grill by the Sea. Dessutom är inramningen betagande: Utsikten över Kåsebergas hamn, Östersjöns bränningar och mäktigt sluttande fall ner mot havet.

– Här ligger vi mitt i skafferiet. Vi kan gå ut och plocka vildsparris eller spansk körvel i backen och bakom huset odlar vi egna örter på en liten odlingslott, berättar Anders Vendel.

Tomaterna på tallrikarna har aldrig sett insidan av ett kylskåp.

– Det känns bättre i själen att kunna gå ut och hämta det man behöver, förklarar kökschefen Alexander Sjögren.

Vendel lämnade hyllade Mötesplats Österlen till förmån för Kåsebergas hamn. Ett av Skånes mest besökta turistmål, där ingen tidigare vågat satsa på en krog med klass. Förrän nu.

– Vi vill att folk ska tagga ner när de kommer hit. Gästerna ska vara delaktiga och stämningen social. Detta är inte stan.Hit kommer man inte för att ”bräscha” med en dyr middag, hit kommer man om man är genuint matintresserad.

Våra gäster är jävligt medvetna om kvalitet, betonar krögaren, som i flera år även drivit Vendel at Sturehof mitt i Malmö. Menyn kan fås från fem till elva rätter. En av dem är ”Varmrå havsöring med sillrom, ärtor, rovor och sprättägg”.

– Det ska vara som en resa genom Sommarsverige att äta här. Njuta av smakerna, samtidigt som man blickar ut genom fönstren och sniffar havsluften, summerar Vendel.

Karaktär: Havsnära restaurang vars ”dining room” på andra våningen är ett kulinariskt tempel. Grillen på terrassen vid hamnen är lite enklare. Utöver detta driver man ett organiskt surdegsbageri

Kåseberga hamn, 0411-52 72 20, www.vendelrestauranger.se

___________________________________

DANIEL BERLIN KROG I SKÅNE TRANÅS

De första man möter när man kliver in hos Daniel Berlin i Skåne Tranås är – hans mamma och pappa.

– Vi har inte råd att ha en massa personal. Mina föräldrar har aldrig jobbat i branschen. Men i gengäld tror jag gästerna uppskattar att prata med någon som inte slänger sig med facktermer, förklarar Berlin.

Han hade tröttnat på stressen på krogar som Torso Twisted i Malmö. Så när han hörde att klassiska Brummers krog var till salu slog han till. Han köpte krogen, totalrenoverade och öppnade i höstas. Nu plockar han vilda örter på ängen bakom huset.

– Jag jobbar stenhårt med det gröna. Han röker torskhuvuden, saltar och hänger. Gamla, svenska tillagningsmetoder får nytt liv i händerna på Daniel Berlin.

– Jag har svårt för det milda. Det ska verkligen smaka. Kan man det behöver det inte vara så mycket annat på tallriken. Min kulinariska inriktning är svensk, men sträcker sig över hela Skandinavien.

Redan i våras började gästerna ringa för att boka bord till sommaren.

– Det verkar som om många har hört att det är bra käk här.

Karaktär: Skandinavisk, jordnära matlagning på högsta nivå.

Diligensvägen 21, Skåne Tranås, 0417-203 00, www.danielberlin.se

___________________________________

BASTARD – Den tatuerade köksmästaren

En söt doft av succé. Sedan Bastard öppnade i Malmö i slutet av 2009 har den varit Malmös mest omtalade krog.

– Vi har haft sjukt mycket att göra varje kväll. Fast okej då, lilla julafton var rätt kass, skrattar Andreas Dahlberg, den tatuerade köksmästaren som lägger upp grissvansar, blodkorvar och oxhjärtan på gästernas tallrikar.

På Bastard har han förverkligat sina idéer om ”ruffig och god” mat, och ju extremare rätter han lagat, desto mer har gästerna jublat.

Fast med handen på hjärtat tycker han själv inte att hans matlagning är särskilt extrem.

– Egentligen inte. Jag har lagat den här maten länge. Det har bara inte funnits någon krog att göra det på. Här backar vi inte från att göra det vi gillar, vi litar på vår smak.

Vilket i praktiken kan innebära en grissvans med rädisor, en av Bastards allra populäraste rätter. I början av juni invigde man den lummiga innergården med stor vedugn och vidhängande bar.

– Här ska vi brassa allt man kan göra i ugn. Bröd på morgonen, lågtempererat kött, en och annan pizza, lovar Dahlberg och tillägger med cigaretten i mungipan:

– Jag är väldigt tacksam för att det gått så bra. Det verkar vara roligt att käka här. Ja, inte för att jag suttit i restaurangen själv. Men jag hör ju sorlet.

Karaktär: Trendig ”nos-till-svans”-restaurang med grishjärtat på rätta stället.

Mäster Johansgatan 11, Malmö, 040-12 13 18, www.bastardrestaurant.se

__________________

Text: Måns Renntun, foto David Bergström, omslagsbild Jesper Heimerson

  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

    • Lämna ett svar

      Din e-postadress kommer inte publiceras.

      Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

      Sommarnumret ute 21 juni

      Magasinet Skåne  

      Den 21 juni är vårt extra tjocka sommarnummer ute i butikerna! 

      • Möt skådespelaren Rolf Lassgård – om sårbarhet, hemlängtan och att avslöja en hemlighet.
      • Vi ger er 156 somriga utetips.
      • Galen i glass – från mjukglass till gelato
      • Finn lugnet vid insjön: fika, vandra, bada, vila.
      • Sommarshopping – härliga butiker på Österlen.
      • Skåne från luften – från Kullaberg till Rörum.
      • 135 krogar och kaféer i vår stora guide.

      Nya numret finns i butikens tidningshylla den 21 juni.
      Eller så kan du beställa en billig prenumeration här – 3 nr för bara 174 kr!

      Läs mer

      Nytt nummer ute 7 dec

      Magasinet Skåne  Den 7 december är vårt stora, nya nummer ute i butik!  Vi presenterar alla 12 vinnare i vår stora tävling Skånes bästa! Bland dem: Årets bästa skåning Oscar Töringe! Programledaren Farah Abadi om fattigdom, ärlighet och att tycka om sig själv! Shopping i storstan: Bästa butikerna i Malmö! Nordisk gatumat till folket – skånsk streetfood!... Läs mer

      Årets Läsarfavorit – rösta på din favorit här

      Skånes bästa!  NOMINERINGAR TILL ÅRETS LÄSARFAVORIT KLARA Tack för alla nomineringar till Årets Läsarfavorit som vi fått in till redaktionen! Vi har valt ut de tre förslag som fått mest nomineringar och fram till den 17 november kl 09.00 kan du rösta på din favorit. Vinnaren avslöjas i vår webbsändning 1 december. Kom ihåg att din röst... Läs mer

      Prenumerera på Magasinet Skåne!

      Halvår 3 nr för 174 kr
      Helår 6 nr 314 kr

      Beställ din prenumeration på Magasinet Skåne här

      Instagram

      I nya numret: Johan Wester

      Nej. Han kallar sig ogärna komiker. Däremo...

      I nya numret: Jill Johnson mitt i livet

      Länge var hon countrytjejen från Ängelholm...

      Peder Fredricson – lyssnar på häst...

        Han är vinnaren som tagit sig till ...

      I smakernas rike

      Nya numret: I smakernas rike

      I ett stort reportage får du följa med på ...

      Sotnosens Korvkafé i nästa nummer

      Den 7 mars kommer ett fullmatat vårnummer ...

      Restaurant Gorilla, Kødbyen, Köpenhamn

      Bästa krogtipsen i Köpenhamn just nu

      Vår krogreporter Mån...

      Jesper Heimerson tipsar om Moderna i Brösarp

      Redaktionens helgtips

      Kristina Olsson, red...

      Ebbe Vollmer på Snapphane

      Två nya Malmökrogar

      Två nya, mycket lova...