Välkommen till
Gästis
Ett skånskt gästgiveri ekar av traditioner, fest och äggakaga. Här finns en del av vårt kulturarv och vår regionala själ. Men vad har dagens gästis egentligen för roll i en modern värld? Följ med till några gästis som valt olika vägar.
av: KRISTINA OLSSON foto: JESPER HEIMERSON
D
Den fryntlige gästgivaren Kalle, i Edvard Perssons gestalt, slår ut med armarna och sjunger sin populära sång i den svartvita filmen från 1939. För många av oss är Edvard Perssons generösa rollfigur nära förknippad med just gästis. Historia och tradition men också familjär, avslappnad stämning. Mat och dryck som smakar trygghet och barndom.
Många av oss minns söndagsutflykterna som avslutades med söndagsmiddag på ett gästgiveri. Så långt från dagens minimalistiska fine dining man kan komma. Överdåd på alla sätt och vis. Både vad gäller inredning och portionsstorlekar. För att inte tala om de ändlösa julborden som avslutades med ett gigantiskt gottebord.
Men 2019 är det mycket som förändrats. Antalet gästgiverier decimeras ständigt. Matvanorna och utflyktsvanorna har förändrats i städerna och till viss del på landet. Dagens unga skåningar har inte samma naturliga koppling till gästgiveritraditionen som sina föräldrar och ännu mindre än sina mor- och farföräldrar. Men vad är det egentligen som förenar dagens gästgiverier?
GÄSTGIVERIERNA HAR EN lång historia i Skåne. När man förr i tiden färdades med häst genom landet fanns det inga ställen att övernatta på och resenärer tvingades tigga till sig övernattning hos bönder.
År 1561 införde kung Erik XIV en lag om att ”tavernor” skulle finnas i varje härad, där man kunde byta hästar, övernatta och hitta mat både till sig själv och till hästen. Lagen utvidgades 1649 när det bestämdes att det skulle finnas ett skjutshåll varje en och en halv till två mil. Det var dock knappast tal om gästgiverier, bara övernattningar hos bönderna.

”Var finns väl ett ställe där människor trivs
Hos Kalle, Kalle, Kalle på Spången
Var får man en festmiddag säkrast till livs
Hos Kalle, Kalle, Kalle på Spången
Vi skåningar föds med en prima aptit och bäst som vi äter så tar vi en bit
och välkomnar alla som nu kommit hit
Till Kalle, Kalle, Kalle på Spången”
EDVARD PERSSONS SÅNG ” KALLE PÅ SPÅNGEN “
MED TEXT OCH MUSIK AV LASSE DAHLQUIST
Men på 1700-talet började regelrätta gästgiverier uppstå, och i gästgiveristadgan från 1734 specificerades allt från vilken typ av mat som skulle serveras – ej härsken – till att varje gästgiveri skulle erbjuda övernattning med sängar med fyra ben. Fortfarande var dock både övernattning och meny oerhört enkla.
I och med utvecklingen av transportmedlen med först diligens och sedan järnväg försvann många av gästgivargårdarna, även om just de skånska – genom att ha ansvar för allmänna kommunikationer och post – hade bättre förutsättningar.
Genom att locka med god mat och dryck samt bra övernattningar har en del av gästgiverierna, framför allt i Skåne, överlevt. Men även här går kurvan neråt. 1718 fanns det 64 gästgiverier, 1961 var de 34 till antalet och 2019 fanns det bara ett tiotal kvar.
Upptäck våra skånska gästis:
Åhus Gästis
Sedan 1700-talet har gästerna på gästgiveriet i Åhus kunnat beskåda den blå vattensträckan Helge å från första parkett.
Höörs Gästgifwaregård
I en tid när världen snurrar snabbare och snabbare blir ett besök på gästis en chans att stanna upp och minnas var rötterna finns. Mitt i den skånska myllan.
Skivarps Gästgivaregård
Steget från ett B&B i Tasmanien till ett gästis på Söderslätt är ibland kortare än man tror.
Östarps Gästgivaregård
Tredje generationen av familjen Vollmer som driver Östarps Gästgivaregård.
Annons:
Andra skånska gästis
Tunneberga
Hos mor och dotter Mette och Isabella Hagman serveras skånsk gästismat, och numera kan man också sova över i ett av de tre rummen.
Jonstorpsvägen 16, Jonstorp
www.tunneberga.se
SKANÖRS GÄSTGIFVAREGÅRD
På ett av Skånes äldsta gästis serveras skånska rätter med modern touch.
Mellangatan 13, Skanör
www.skanorsgastis.com
BRÖSARPS GÄSTGIFVERI & SPA
ggakagan är världsberömd och gästiset ekar av tradition även om Brösarps spa är ett modernt inslag.
Albovägen 21, Brösarp
www.gastis.se
HURVA GÄSTGIVAREGÅRD
Sedan 1972 har familjen Hermann serverat husmanskost på Hurva Gästis.
Riksvägen, Hurva, Eslöv
www.hurvagastgivaregard.se
SPÅNGENS GÄSTGIVAREGÅRD
På det klassiska Spången svävar Edvard Perssons ande över huset. Endast hotellet öppet, ovisst när restaurangen öppnar.
Ljungbyhed
www.spangen.se
SJÖBO
Mitt i centrum ligger det pampiga gästgiveriet med plats för både lunchgäster, julbord och stora fester.
Gamla Torg 7B, Sjöbo
www.sjobogastgifveri.se
STAFFANSTORP GÄSTGIVAREGÅRD
Lunch, à la carte och söndagsbrunch serveras på gästiset mitt i byn.
Stationsvägen 2, Staffanstorp
www.staffanstorpsgastis.se
MARGRETETORPS GÄSTGIFVAREGÅRD
Skånes största smörgåsbord serveras på gästgifveriet intill E6.
Kägle väg 9, Hjärnarp
www.margretetorp.se
BROBY GÄSTGIVAREGÅRD
Sedan Malmbergs Gastro tog över bjuds det på dagens lunch och gästgivarafton någon gång per månad.
Torget 1, Broby
www.malmbergsgastro.se
RÖSTÅNGA GÄSTGIVAREGÅRD
Traditionella rätter på gästiset intill Skäralid.
Marieholmsvägen 2, Röstånga
www.rostangagastgivaregard.se
ANDERSLÖVS GÄSTGIVAREGÅRD
Lunch, pubmeny på fredagar och helgmeny på gästis vid landsvägen.
Landsvägen 39, Anderslöv
www.anderslovsgastis.se
HAMMENHÖGS GÄSTIGIVAREGÅRD
Lunch, pubkvällar och boende på gästiset som nyligen fått nya ägare.
Ystadsvägen 34, Hammenhög
www.hammenhoggastis.se
DALBY GÄSTIS
De nya ägarna har stora planer och är i full gång med renoveringen. Följ med på Facebooksidan för att se när det öppnar.
Tingsgatan 6, Dalby
FB: Dalby Gästis