Östarps Gästgivaregård

Ägarna Lennart och Gunilla Vollmer upplever att allt fler yngre gäster hittar till Östarp och uppskattar både traditionerna och mathantverket.
– Det finns en viss heder i att vara ett gästis.

av: KRISTINA OLSSON  fotoJESPER HEIMERSON

Skogsvägen slingrar sig genom bokskogen, förbi hagar och gläntor, och slutar framför skånegården där den svenska flaggan fladdrar i vinden. Och även om det känns som om den alltid legat på platsen så är Östarps gästgivaregård faktiskt Skånes yngsta gästis.

Byggd för 100 år sedan har den ”bara” varit gästis sedan 1924. Däremot är det tredje generationen av familjen Vollmer som driver den. Först var det farmor Bertha, som tog över efter kriget 1946, sedan hennes son och son- hustru Bertil och Gertie 1955, och därefter tog sönerna Jörgen, Lennart och Micael över 1984.

Sedan 2002 är det Lennart och hans hustru Gunilla Vollmer som driver Östarps gästgiveri vidare.
– Det är en speciell känsla att det har gått i familjen. När nu både Gunilla och jag fyllt sextio så börjar man ju fundera på hur det ska gå i framtiden. Inget av våra egna barn vill ju ta över, säger Lennart Vollmer, som själv står i köket och lagar de klassiska rätterna som blivit Östarps signum.

Den prisbelönta äggakagan, de inlagda sillarna och den hemlagade glassen är ofta på bordet under säsongen. Spettkakan kommer från broderns spettkaksbageri i Sjöbo. Allt serveras i det allmogeinredda röda korsvirkeshuset med utsikt mot det lummiga naturreservatet som förvaltas av Kulturen i Lund.
– Vi har ett stort kulturarv att förvalta på gästgiverierna. Här erbjuder vi rustik, vällagad mat på lokala råvaror och med skånska traditioer. Det är det fortfarande många som vill ha i dag, mat som man förstår, säger han.

När han på 90-talet drev Östarp tillsammans med sina bröder påverkades de mycket av hypen med White Guide och fine dining, och gjorde om hela menyn för att haka på de senaste trenderna.

– Då sade våra stamgäster till oss: Vad håller ni på med? Kan ni inte vara ett gästgiveri? Och de hade ju rätt.

I dag ser han med sorg på varje gästis som lägger ner, andra har tappat den kultur som han menar utmärker ett gästis. Och från regionalt håll verkar det viktigare att marknadsföra Michelin-restauranger än skånska gästgiverier.
– Det är ju något unikt för Skåne och det finns en viss heder i att vara ett gästis. Då är det synd att det inte tas till vara.

Tillsammans med Brösarp värnar Östarp om det skånska gästgiveri-arvet, menar Lennart Vollmer. Man ska äta, dricka och vara glad. Och 80–90 procent av gästerna ska kunna känna igen sig på menyn, man får inte vara rädd för att vara traditionell.

Samtidigt får det gärna finnas moderna inslag, en annorlunda teknik eller att hela restaurangen nu är KRAV- certifierad.
– När vi bytte namn från söndagslunch till söndagsbrunch märkte vi ett stort intresse. Detta även om innehållet var likadant, vi lade bara till kaffe, dessert och lite mer kallskuret, säger Lennart.

Därför är det nu i brunchen eller i buffén som serveras på högtidsdagar som man hittar ett axplock av det klassiska smörgåsbordet. Samtidigt har efterfrågan på vegetariskt och veganskt ökat och det gäller att hitta en bra lösning för att undvika svinn.
– Vi gör flera olika tillbehör till de ordinarie rätterna som i kombination kan bli ett grönt alternativ, i stället för att bara ha en standardrätt.

Till skillnad från andra skånska gästis kan man inte övernatta på Östarp. Något som egentligen krävs för att få kalla sig gästis enligt den gamla gästgiveristadgan från 1734. Men för Lennart handlar gästis ändå mer om känslan.
– Det får gärna vara barnfamiljer med barn som skrattar och trivs. För mig handlar gästis framför allt om att det ska vara familjärt och folkligt.

Både Lennart och Gunilla Vollmer upplever att allt fler yngre gäster hittar till Östarp och uppskattar både traditionerna och mathantverket.

Prisbelönt ”äggakaga”

Östarps Gästgivaregård

FUNNITS PÅ PLATS: Sedan 1924. Ägs av Lennart och Gunilla Vollmer sedan 2002 (i familjen sedan 1946).
SERVERAR: Lunch, söndagsbrunch, à la carte och buffé på högtidsdagar. Julbord och gås.
ÄGGAKAGA: Ja.
BOENDE: Nej.

Gamla Lundavägen 2481-79, Östarp

www.ostarpgastis.se

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Relaterat innehåll:

No Results Found

The posts you requested could not be found. Try changing your module settings or create some new posts.