Aktuellt nummer

Magasinet Skåne / Nr 6 / 2021

Tura på en bro

Magasinet Skåne

Den skulle byggts redan på 30-talet. Eller i alla fall 70-talet. Men först kom en oljekris i vägen och på 80-talet dök en kritisk miljörörelse upp.

Men till slut stod den klar, för tio år sedan. Stolt och vacker. Öresundsbron bevekade alla sina kritiker och blev en succé.

I senaste numret av Magasinet Skåne berättar Jesper Högström om tio år som förändrat både Skåne och Danmark.

Det mest dramatiska som hänt på sistone, säger Christian Stochholm Norman, var när en svane tog sig upp på vägbanan på den danska sidan och generede trafiken.

– Det var otäckt, inflikar trafikledaren Tommy Perchan, för man såg på kamerorna hur den gick där och man kunde inte göra nåt. Flera bilar körde förbi, men till slut var det nån som träffade den. Fjädrar över hela vägbanan. Det var nån kanadagås. Danskarna kallar allt för svan.

– Det var en svane, holdt nu op, säger Christian. Vi pakkede den pent sammen.

Öresundsbron (”Øresundsbron” som den officiellt heter, med förled på danska och efterled på svenska) är en arbetsplats där danskar arbetar ihop med svenskar.

Det ger ett återkommande tema åt de obligatoriska gliringarna i lunchrummet (”du Christian, hur många medaljer kommer Danmark att ta i vinter-OS?”) men det påminner också om att bron är någonting mer än en arbetsplats, eller ett jättelikt byggnadsverk.

Bron är också länken som binder ihop två länder. Bron är projektet som startade en jättelik, komplicerad process som fortfarande bara är påbörjad, en process där två parter som förr i världen var vana vid att enbart träffas i festliga sammanhang långsamt anpassar sig till sin nya, intima relation.

En tisdagseftermiddag när trafiken är gles på Öresundsbron finns det tid att reflektera över de frågorna.

– Folk sa alltid hur lika svenskar och danskar var, säger Ewa från Karlskrona. Men det jag har insett är hur olika vi är. Att vi verkligen är skilda människor.

– Det är inte som när man gick omkring halvbockad i Köpenhamn, säger Tommy Perchan. Då tyckte man allting var gemyt i Danmark. Nu märker man att det är lite falskt, det där.

Läs hela reportaget i senaste numret av Magasinet Skåne som finns i butik nu!

 • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Skånes bästa!  Nu är det snart dags för vår årliga tävling Skånes bästa där Magasinet Skånes jury utser sina favoriter. Precis som förra året vill vi låta våra läsare vara med och utse nominerade och vinnare i den nya kategorin Årets Läsarfavorit. Vilken är din skånska favorit? Ett mysigt kafé? Ett trevligt hotell? Eller en duktig matproducent? Fram tills... Läs mer

  Nytt varmt, extratjockt sommarnummer!

  Magasinet Skåne  Nytt varmt, extratjockt sommarnummer! Blomsterkungen Karl Fredrik om fjollighet, att leverera på topp och att bo mitt i en cirkus! Fem skånska  ger sina bästa sommarläsningstips! Stor guide till härliga naturupplevelser i Skåne! De bästa butikerna på Bjäre och Kullen! Totalt 259 härliga sommartips i Skåne och en fullmatad krog- och kafeguide med 133 ställen!... Läs mer

  Vinnare Skånes Bästa 2020!

  Skånes bästa!  2020 var året som inte liknar något annat. Då corona ställde livet på ända, men som också gjorde att det lokala blev ännu viktigare. Det var året då vi åt gott hos Tareq Taylor, njöt av naturen i en trädgård i Båstad och övernattade i en cirkusvagn. Då vi handlade direkt från bonden och shoppade... Läs mer

  Prenumerera på Magasinet Skåne!

  Halvår 3 nr för 174 kr
  Helår 6 nr 314 kr

  Beställ din prenumeration på Magasinet Skåne här

  Instagram

  I nya numret: Johan Wester

  Nej. Han kallar sig ogärna komiker. Däremo...

  I nya numret: Jill Johnson mitt i livet

  Länge var hon countrytjejen från Ängelholm...

  Peder Fredricson – lyssnar på häst...

    Han är vinnaren som tagit sig till ...

  I smakernas rike

  Nya numret: I smakernas rike

  I ett stort reportage får du följa med på ...

  Sotnosens Korvkafé i nästa nummer

  Den 7 mars kommer ett fullmatat vårnummer ...

  Restaurant Gorilla, Kødbyen, Köpenhamn

  Bästa krogtipsen i Köpenhamn just nu

  Vår krogreporter Mån...

  Jesper Heimerson tipsar om Moderna i Brösarp

  Redaktionens helgtips

  Kristina Olsson, red...

  Ebbe Vollmer på Snapphane

  Två nya Malmökrogar

  Två nya, mycket lova...