Adde Malmberg

Ett liv i humorns tjänst

Han är sjömansättlingen som blir sjösjuk till sjöss och alltid trivts bäst med Österlenstrand under fötterna – eller med en mick i handen på scen. Sveriges första stand up-komiker har stått i rampljuset i över fyrtio år. I sommar tar han sig an Fredriksdalsteatern, den här gången som manusförfattare och regissör av farsen Nötter. Vi har träffat Adde Malmberg.

av: HANNA WELIN  foto: JOHAN BÄVMAN

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 3 2024

När Adde Malmberg möter yngre ståuppare brukar de säga att det känns att träffa en legend. ”Men så allvarligt är det inte”, säger han.

S

Solen vinner över havskylan i Simrishamns hamn. Adde Malmberg kisar när han kliver in på fiket och beställer cappuccino och en blåbärsbiskvi.

– Vanlig mjölk eller havre eller soja? frågar mannen bakom disken.
– Vanlig, svarar Adde Malmberg. Men hur är det med biskvin, är den glutenfri?
– Ja, den är gluten. Och vegan.

Adde Malmberg

ÅLDER: 68 år
BOR: På Södermalm i Stockholm och i hus i Örnahusen
FAMILJ: Hustrun Siw Erixon, tre vuxna barn från ett tidigare äktenskap och fem barnbarn
GÖR: Regissör, manusförfattare och stand up-komiker
AKTUELL:  Sätter upp Nötter på Fredriksdalsteatern i Helsingborg, 29 juni–11 augusti. I höst turnerar hans föreställning Säg som det är med Riksteatern

En alldeles vanlig beställningskonversation av i dag. Det tas hänsyn till allergier och preferenser, och bakverk och maträtter som inte innehåller gluten kallas paradoxalt nog för gluten. Adde Malmberg har länge stört sig lite på allt krånglande med dieter och diverse önskemål och är noga med att betona att han själv har celiaki, han blir sjuk om han äter gluten. Men han har också roats av utvecklingen och sett den potentiella komiken i de förvirrade situationer och förvecklingar som kan uppstå.

– Det är detta, och konferensvärlden som är så stor i dag, som vi driver lite med i Nötter, som utspelar sig på den vegetariska och ekologiska kursgården Kruskagården, säger han.

Adde Malmberg och hans fru Siw Erixon har just kommit ner från Stockholm och installerat sig i fritidshuset, en gammal vitputsad länga i Örnahusen. De kommande månaderna är det Skåne som gäller för dem båda. Humorföreställningen Nötter har premiär på Fredriksdalsteatern i Helsingborg i slutet av juni. Siw ingår i ensemblen, Adde regisserar.

»Jag sa att jag var trött på fåniga gubbar i för korta byxor som skulle prata småländska.«

Annons:

Utomhusteater har något opretentiöst över sig som Adde Malmberg gillar. ”Man kommer också närmare publiken”, säger han..

»Jag kan känna att det finns en begränsning i stand up, och att jag inte kommer så mycket längre«

– Vi har jobbat ihop många gånger. Det är roligt och funkar bra, och så är det så klart skönt att vi är på samma ställe hela våren och sommaren, säger Adde på sin tydliga lundensiska.

Det har gått över fyrtio år sedan Adde Malmberg bosatte sig i Stockholm. Men uppväxten i Professorsstaden i Lund har präglat honom, inte minst den akademiska miljön och lundensiska humorn. Pappan var professor i lingvistik och mamman sjuksköterska, men Adde själv ”höll bara på med trams” och tog aldrig någon akademisk examen.

– Jag värjde mig från det akademiska, men befann mig ju ändå i det. Och visst, att komma från den miljön hade säkert sina fördelar och en betydelse för självförtroendet.

Begåvningen för trams skulle hålla för en lång och framgångsrik scenkarriär, som inleddes med fyndiga revyer på Lilla Teatern i Lund 1978. Åren därefter arbetade Adde med radio och barnteater, tv-underhållning och revyer. I slutet av 1980-talet var han med i en mindre kabaré på Mosebacke i Stockholm. Efteråt sa regissören Bertil Goldberg att han ville göra en soloföreställning med Adde.

– Jag sa att jag var trött på fåniga gubbar i för korta byxor som skulle prata småländska, att det skulle vara roligare att prata utifrån sig själv i stället. Bertil svarade: ”Är det inte det som är stand up?”

Kanske, kom de fram till. För det var ingen i humorsverige som hade koll. De visste bara att det fanns en berömd komiker i USA, Lenny Bruce, som höll på med det. På den här tiden fanns det ju inga sökmotorer att förlita sig på, men Adde fick tag i en skiva med Bill Cosby och rotade fram ett kassettband med Woody Allen där han gjorde stand up.

– Vi tog kontakt med Jonas Hallberg som också var intresserad, så han reste till New York och såg stand up där.

Tillsammans bildade de trojkan Suck, landets första stand up-klubb, som hade premiär i Gamla stan en måndagskväll i oktober 1988. På scen stod Adde men också Ulla Skoog, Peter Wahlbeck och Jessica Zandén och fler därtill. Adde minns nervositeten och hur de steg för steg fick pröva sig fram.

– Ibland behövde vi förklara för folk vad det var vi höll på med, de trodde att vi skulle dra roliga historier.

När Suck flyttat in på Norra Brunn och det legendariska SVT-programmet Släng dig i brunnen gjorde succé, blev Adde ett känt ansikte i hela landet. Programledarrollerna i allt från Söndagsöppet till Melodifestivalen gjorde också sitt till. Den stora stand up-boomen lät däremot vänta på sig.

– I dag finns det ju mängder av klubbar, både små och stora. Det är en väldigt bra underhållsform. Räknat på skratt per minut slår den all annan komedi. Det krävs så lite, bara en person. Det är oerhört enkelt och billigt och kan göras var som helst.

En lång rad av dagens stå upp-stjärnor kommer från Skåne. Adde ger inte mycket för åsikten att skånsk humor skulle vara råare än annan. Däremot tror han att den geografiska placeringen och danska historien gör att skåningar kan ha ett visst utanförperspektiv som gör dem bra på att spegla sin samtid. För humor handlar till stor del om just det, att ha fingret i luften här och nu. Men den unga generationens hårda, dissande och roastande stil är inte Adde Malmbergs grej.

– De yngre komikerna har ett annat sätt att prata, som har med deras värld av Tiktok och sociala medier att göra. Själv är jag så gott som aldrig där, jag tycker inte att det är intressant. Och roaster-grejen skulle jag säga är en generationsfråga.

Annons:

Adde Malmberg minns första gången han fick betalt efter att ha kört stand up, en femhundring.
”Wow! Ingen av oss hade tänkt att vi skulle kunna tjäna pengar på det. Vi hade bara drivits av nyfikenhet.”

Mitt Skåne

Här äter jag gärna

Karnelund krog och rum i Gislöv.
”De har väldigt god mat och de som driver Karnelund gör hela stället. Det är så trevligt! Vi går dit varje år.”

Här handlar jag gärna

Söderberg och Sara i Ystad
”Där köper jag kaffebönor till espressomaskinen och bröd till de andra, jag kan ju inte äta bröd själv.”

PLATS JAG GÄRNA besöker …

Stenshuvud
”Det är en unik plats med en speciell atmosfär som är fantastisk, oavsett väder. Detsamma gäller områdena runtomkring.”

Den ger inte uttryck för en förändrad humor, anser han, utan för ett förändrat samhälle, ett hårdare och mer konfrontativt.

– Man söker konflikt och inte det gemensamma. Jag gillar inte det alls. Vi behöver saker vi kan enas kring och inte mer av polarisering.

Även om Adde fortfarande kör stand up då och då var det länge sedan det var hans huvudsakliga uttrycksform. Det senaste decenniet har han framför allt ägnat åt att regissera teaterföreställningar och skriva manus.

– Jag kan känna att det finns en begränsning i stand up, och att jag inte kommer så mycket längre, att det är vad det är. Numera tycker jag om att jobba tillsammans med andra. Det händer saker då, mellan de inblandade, som du sedan kan utveckla vidare.

68 år fyllda har han inga planer på att sluta jobba. Han har alltid haft en hög arbetskapacitet och en hjärna som spinner på. Men, konstaterar han, med en pension i ryggen behöver han inte tacka ja till uppdrag som han inte verkligen är sugen på att ta sig an. Som Fredriksdalsteatern. Eva Rydberg gjorde sin sista föreställning i parken förra sommaren och under hennes år har Adde Malmberg varit en återkommande gäst. Han har skrivit manus, översatt och regisserat och bland annat spelat Basil Fawlty i Pang i bygget.

– Nu för vi vidare den fantastiska traditionen av rolig teater, som varit obruten sedan 1930-talet. Vi tillför också något nytt, som är här och nu, men publiken kommer absolut att känna igen sig. Dessutom har vi en fantastisk ensemble med Babben och alla de andra.

Även Eva Rydberg med familj kommer att bjuda på en föreställning i Helsingborg i sommar, på Sundspärlans friluftsteater.

– Det kom som en överraskning att hon ville fortsätta och ändrar förstås förutsättningarna för oss. Jag hoppas bara att det inte leder till att det blir halvfullt hos oss och halvfullt hos henne.

Adde ser fram emot en sommar i Helsingborg. Men också mot lediga dagar hemma i Örnahusen, i huset som han och hustrun köpte för femton år sedan nära Sandhammarens norra kant. Stormen Hans röjde visserligen runt en del, konstaterar han, men stranden blev inte förstörd, bara annorlunda.

– Jag har skojat om att stormnamn som Hans inte funkar, de är för mesiga. Folk blir ju inte tillräckligt skrämda. Den borde ha hetat Stalin i stället.

Själv kommer han från en stormhärdad släkt. Adde berättar att hans morfars far, Nils Tuvesson, var Branteviks störste redare runt förra sekelskiftet, en tid då över hundra segelfartyg hade fiskeläget som sin registrerade hemmahamn.

– Väldigt många i släkten var sjömän. Själv blir jag sjösjuk så fort jag går ombord på en båt. Jag har inte ens fiskat.

Men hängt i Brantevik har han gjort desto mer, särskilt under barndomens somrar. När hans tre egna barn var små hade familjen hus i Bästekille och äldsta dottern har nyligen köpt ett hus i en annan av Österlens byar. Adde ska strax bege sig dit för att hämta barnbarnen.

– Vi rör oss runt här på Österlen, men numera håller vi oss på land.

”Österlens stränder och natur är fantastisk, och så skiftande. Längre ner mot Brantevik är den nästan bohuslänsk”, säger Adde Malmberg.

3 röster om Adde Malmberg

Jan Sigurd

Författare, skådespelare och regissör, och en god vän.

”Adde är rolig, smart och trofast. Vi gick i samma klass som barn, Adde hade till och med min mor som lärarinna i franska. Vi växte upp tillsammans och har hittat på så mycket galenskaper ihop. Exempelvis åkte vi till Paris, 1975 tror jag att det var, och sjöng och spelade på gator och torg.”

Johan Wester

Entreprenör och komiker.
Adde är en stor inspirationskälla för mig. Dels har vi vår gemensamma lundakoppling, den går inte att komma ifrån. Dels är han en allvetande och nyfiken kille som jag själv kan, eller åtminstone vill, känna igen mig i. Han är både duktig på scen och intresserad av själva yrket, av genren. Adde är rolig att samtala och spåna idéer med, han bryr sig, kan nöjeshistoria och har sett, upplevt och läst mycket. Jag respekterar honom väldigt mycket och hade glädjen att umgås mycket med honom när vi gjorde Spamalot.

Siw Erixon

Skådespelare och musikalartist, gift med Adde Malmberg.
”Han är en väldigt hängiven person som jobbar hårt, ofta och mycket, och är väldigt duktig på det han gör. Han är bäst, tycker jag inte helt otippat (haha). När det gäller fars och komedi, som är hans gebit inom teatern, är han en nestor. Detsamma gäller stand up. Men det är lite Adde att jobba i det tysta, han kräver inte så mycket egen uppmärksamhet. Han är dessutom rolig att jobba med, positiv och mån om alla i ensemblen.”

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Relaterat innehåll:

Porträtt

Charlotta Björk

Hoppar jag inte nu så kommer jag inte att göra det alls, tänkte tvåbarnsmamman Charlotta Björck. Så hon sa upp sig från vårdjobbet och tog sats. Hoppade upp på scen, in framför kameran och ut i svenskarnas tv-soffor. Efter sommaren väntar både lättsam revy och tungt polisdrama.

Porträtt

Marie Olsson Nylander

Jag vill leva nu, hela tiden och varje dag, säger Marie Olsson Nylander. För tio år sedan blev hon ”Husdrömmar-Marie” med svenska folket, sedan dess har tv-tittarna troget följt henne genom renoveringar, sjukdomar och relationskriser.

Porträtt

Mischa Billing

Cyrano de Bergerac. Pinocchio. Tycho Brahe. Det behövs inte många fingrar för att räkna upp människor kända för sina näsor. Hos Mischa Billing är det inte bara hennes erkända näsa som är känslig. Det är även tungan, kroppen och själen.

Porträtt

Ola Salo

Ola Salo är en glammig rockstjärna som trivs bäst på den skånska landsbygden. En prästson som inte är kristen men gärna spelar Jesus. En tvåbarnspappa som har svårt att få vuxenhatten att passa, som har lättare för att komponera en kontrapunktisk fuga än att få till vardagsmorgnarna hemma.