Krogguiden

Skånes bästa restauranger

Magasinet Skånes redaktion tipsar i varje nummer om några av Skånes bästa restauranger. Här samlar vi alla våra rekommendationer på ett och samma ställe.

av: KRISTINA OLSSON och JESPER HEIMERSON

Sidan uppdaterades senast: 7 januari 2024

OBS! De flesta restauranger har öppet året runt, men några har stängt delar av året. Du hittar mer information på respektive restaurangs hemsida.

Skåne – en smakresa från kust till åker

Välkommen till Skånes kulinariska värld, där varje måltid är en hyllning till lokala råvaror, traditionell matlagning och innovativa smakkombinationer. Skåne erbjuder en mångsidig matscen som lockar foodies från hela världen. Upptäck våra handplockade restauranger som representerar det bästa av skånsk gastronomi, från rustika värdshus i lantlig idyll till moderna mattempel i stadens hjärta.

Från hav till bord: Skånes gastronomiska skatter

Upplev en måltid där hav möter land på Bjäre fisk och skaldjur, där fisk och färska skaldjur serveras. Eller varför inte boka ett bord på Vollmers i Malmö, en restaurang med två Michelin-stjärnor som tar dig på en gastronomisk resa genom Skåne, med rätter komponerade av de finaste lokala ingredienserna.

Upplev smakernas Skåne

Varje restaurang i vår guide har valts ut för att erbjuda en unik matupplevelse:

  • För en autentisk skånsk matupplevelse, besök Brösarps Gästgiveri, där traditionella rätter serveras i en historisk miljö.
  • Upptäck Ruths i Malmö, öppet från morgon till sen kväll med deli och bageri och en härligt levande atmosfär.
  • Utforska Talldungen Gårdshotell på Österlen, där maten är lika vacker att se på som området är att besöka.

Magasinet Skane är din portal till en värld av smakupplevelser. Vi guidar dig genom Skånes kulinariska landskap, med personliga rekommendationer och insider-tips som gör din matresa oförglömlig.

Boka bord och skapa minnen

I Skåne väntar oförglömliga matupplevelser runt varje hörn. Utforska våra tips på smultronställen i Skånes matlandskap Välkommen till ett smakrikt Skåne – där varje besök blir ett minne att bevara.

Restauranger vi rekommenderar i nordvästra Skåne

Yoko

Asiatiska mellan­rätter, massor av sake och läcker klubbkänsla på Yoko i Helsingborg.

Läs mer

Torekov Hotell

Lokala råvaror från Bjärehalvön utgör basen i restaurangens moderna, svenska kök på Torekov Hotell.

Läs mer

Restauranger vi rekommenderar i sydvästra Skåne

Västergatan

Västergatan i Malmö är en sympatisk krog med hög kulinarisk ambition i mysig miljö på Gamla Väster.

Läs mer

Restauranger vi rekommenderar i sydöstra Skåne

Le Petit Bistrot

Le Petit Bistrot i Ystad lagar vällagad bistromat, mycket franskt, men även rätter från andra delar av världen hittar hit.

Läs mer

Restauranger vi rekommenderar i nordöstra Skåne

Wanås

I två 1700-talsbygg­nader på Wanås slott och granne med skulpturparken serveras mat inspirerad av platsen och med råvaror från egna gården. Förbok­ning krävs.

Läs mer

The Treehouse

The Treehouse i Hovdala utanför Hässleholm serverar lokala råvaror blir till en avsmakningsmeny med utsikt.

Läs mer

Smaca

Smaca i Kristianstad serverar husmanskost på luncherna och spännande à la carte på kvällarna.

Läs mer

Restauranger vi rekommenderar i mellersta Skåne

Upptäck fler av Skånes restauranger

Skånska vingårdar

Åhus vingård

Åhus Vingård är måhända liten, men andelen engagerade vinbönder desto fler. Här tar abonnenterna hand om en rad vinstockar och får vinkunskap och social samvaro tillbaka.

Skånska vingårdar

Vejby vingård

Kreativiteten fick arkitekten Jeppe Appelin att starta Vejby Vingård. Nu skapar han vin på georgiskt vis mitt i Bjäres böljande landskap.

Skånska vingårdar

Skepparps vingård

Vid Haväng gör Bengt Åkesson på Skepparps vingård vin med särskild inriktning på mousserande. Med sin årliga festival har han förändrat synen på svensk vinproduktion.

Skånska vingårdar

Hällåkra vingård

Hällåkra Vingård är pionjärerna inom skånskt vin som skapat ett besöksmål med eget vinotek. Nu är paret Hansson redo att ta nästa steg och både växa och utvecklas.

Fler guider till Skåne

Magasinet Skånes guider gör det lätt att hitta rätt i Skåne till restauranger, kaféer, shopping, konstrundor, julmarknader mm