Sara Stenlund, Malmö, är skulptör men även kreativ på andra sätt tex den färgglada tröjan.

ÅRETS

Konstrundor

2024

Årets konstrunda går av stapeln 29 mars–7 april. Genom åren har Magasinet Skåne varit ute och träffat många av alla de fantastiska konstnärer som verkar och ställer ut under påskhelgens mest självklara utflykt här i Skåne. Vi har samlat några av reportagen här.

 

Guide till Skånes konstrundor

Nu när våren är här är det åter dags att frossa i lokal konst när Skånes många konstrundor bjuder in till gallerier, museer och ateljéer. Du kan njuta av allt från måleri, skulptur och keramik till konsthantverk. I vårt senaste nummer har vi besökt fem debutanter på de fem största rundorna – och guidar givetvis till varje runda.

Som uppladdning inför årets runda har vi samlat reportage från tidigare rundor . Du får bland annat träffa smyckeskonstnären Celestine Soumah Stuermer i Baskemölla, träkonstnären Håkan Trulsson på Söderslätt och Ola Sarri i Båstad som målar porträtt i olja.

Förutom att lyfta Skånes fantastiska konstnärer vill vi även passa på att tipsa om ett par vattenhål på vägen och har därför valt ut ett par fikaställen kopplade till dessa rutter. Du hittar våra tips, tillsammans med länkar, efter respektive reportage.

”Kraven för att delta är höga och vi är imponerade av den genomgående höga konstnärliga nivå som de håller. En nivå som genomsyrar alla rundorna”, skriver Kristina Olsson, redaktionschef på Magasinet Skåne i det aktuella numret, och fortsätter:

”Det är fantastiskt att få möta engagerade människor som skapar konst på ett unikt sätt och bjuder in oss andra att få uppleva det.”

Annons:

Mer om konstrundorna i Skåne

Konstrundorna i Skåne 2024 bjuder in till en upptäcktsfärd i konstens tecken, där besökarna får en unik inblick i regionens kreativa puls. Med start under påskhelgen öppnar konstnärer runt om i Skåne sina ateljéer för allmänheten, en tradition som sträcker sig över flera decennier och som varje år lockar tusentals konstälskare. I år markerar evenemanget inte bara en fortsättning på denna älskade tradition utan även ett firande av konstens mångfald och kraft.

Konstrundan i Nordvästra Skåne, som detta år firar sitt 30-årsjubileum, sträcker sig från kust till inland med ett imponerande utbud av konstnärliga uttryck. Besökare kan vänta sig allt från måleri och skulptur till keramik och textilkonst, presenterat i en personlig miljö. (Besök konstrundan i Nordvästra Skånes webbplats)

Samtidigt belyser ÖSKG/Tjörnedala Konsthall det rika konstlivet i östra Skåne genom den 56:e Konstrundan, ett evenemang som hyllar regionens konstnärliga arv och nutida dynamik. Kom ihåg att Östra Skånes Konstnärsgrupp sträcker sig både sydost mot Österlen men även nordost i trakterna kring Kristianstad!

Mittskåne, med sin idylliska landsbygd och historiska platser, erbjuder en konstrunda som inleds med ett storslaget vernissage på Hovdala Slott. Detta ger en perfekt inramning för en konstrunda som förenar det förflutna med nutiden. (Besök Konstrundan Mittskånes webbplats)

Västra Skånes konstrunda karaktäriseras av sitt dynamiska utbud och sin förmåga att binda samman landskapets natursköna skönhet med en imponerande mångfald av konstnärliga uttryck. Besökare får möjlighet att utforska en rad olika ateljéer och gallerier. (Besök Västra Skånes Konstnärsgilles webbplats)

Sydvästra Skånes konstrunda utmärker sig genom sin intima och personliga karaktär. Här som på många andra ställen öppnar konstnärerna sina ateljéer för allmänheten, vilket skapar nära kontakt mellan skapare och publik. Du hittar allt från klassiska tekniker till samtida experiment. (Besök KSV-Konstnärsgruppen Sydvästs webbplats)

Konstrundorna i Skåne 2024 är mer än bara en möjlighet att se och köpa konst; de är en invitation till dialog och upplevelse där gränserna mellan konstnärer och betraktare suddas ut. Genom att stega in i konstnärernas personliga sfärer får besökarna inte bara en djupare förståelse för konstverken utan även för de processer och tankar som ligger bakom. Det är en fest för sinnet, en hyllning till kreativiteten och en påminnelse om konstens betydelse i våra liv.

Konstrundan 2024

Konstrundan i västra Skåne 2024

På VSKG:s konstrunda varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorps Landeri i Malmö bjuder på verk från alla deltagarna.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i östra Skåne 2024

ÖSKG:s konstrunda i östra Skåne, på Österlen och nordost till Kristianstad. Långfredagen 2024 öppnar den 56:e upplagan av Sveriges äldsta konstrunda. Den startades av lokala konstnärer redan 1968. Samlingsutställningen hittar du på Tjörndedala konsthall norr om Baskemölla.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne inkluderar konstnärer verksamma kring Bjuv, Båstad, Höganäs, Helsingborg, Klippan, Landskrona och Ängelholm. Konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare 29 mars–7 april. Samlingsutställningen finns på Landskrona konsthall.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i mellersta Skåne 2024

Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Den stora publikattraktionen är Konstrundan som anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne (KSV) inkluderar konstnärer bosatta i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup. Under helgerna perioden 29 mars–7 april öppnar flera av konstnärerna sina ateljéer för besökare kl 10–17. Samlingsutställningen finns på Naturgården i Bröddarp.

Läs mer

Annons:

Möt konstnärerna på Skånes konstrundor

Konstrundan Kultur

Ola Sarri

När Ola Sarri målar i olja handlar det alltid om människor och här kommer psykologutbildningen till nytta.

Annons:

Fler guider till Skåne

Magasinet Skånes guider gör det lätt att hitta rätt i Skåne till restauranger, kaféer, shopping, konstrundor, julmarknader mm

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.