Åhus Gästgivaregård
I alla år har det gula tvåvåningshuset varit byns mötesplats, först för sjömän och hamnfolk som avnjöt krögarens egengjorda brännvin, i dag är det konferensgäster, affärsmän och par på weekend som är de vanligaste gästerna.
av: KRISTINA OLSSON foto: JESPER HEIMERSON
Ska man hitta till Åhus Gästis är det bara att följa ån. För Helge å som slingrar sig från urbergsområdet i norra Skånes skogar har en del av sitt utlopp här i Åhus. Och sedan 1700-talet har gästerna på gästgveriet kunnat beskåda den blå vattensträckan från första parkett.
I alla år har det gula tvåvåningshuset varit byns mötesplats, först för sjömän och hamnfolk som avnjöt krögarens egengjorda brännvin, i dag är det konferensgäster, affärsmän och par på weekend som är de vanligaste gästerna.
Anders och Therese Nilsson drev under många år Tommarps gårdshotell, men Åhus Gästis fanns i tankarna hela tiden.
– Vi kände att vi ville vidare och pratade om att leta efter något annat. Just då blev ett ”värdshus i Åhus” till salu på Blocket. Jag hoppades att det skulle vara gästgiveriet. Och det var det.
2013 övertog de lokalerna, som var både slitna och nergångna. De inledde en lång renovering som håller på än i dag.
Det viktiga var att rusta upp huset och få det att kännas fräscht utan att förlora gästischarmen.
– Vi vill ha kvar känslan och samtidigt göra något mer modernt. Det handlar också om vad gästerna efterfrågar, till exempel när det gäller rummens standard. Där måste man hänga med.
Också i restaurangen jobbar man visserligen med lokala råvaror men den traditionella gästismenyn har uppdaterats på alla plan. Här hittar man ingen äggakaga, och det stora smörgåsbordet har bytts ut mot portionsanrättningar och mindre fat som hela tiden fylls på.
– Vi tänker inte gästgiveri när vi planerar menyn utan vi utgår ifrån vad vi själva vill göra.
Ändå vill de behålla namnet gästgivaregård, inte bara för att man inte kan ändra ett trehundra år gammalt namn, utan för att trots den moderna maten och den ljusa inredningen så finns det något i gästiskänslan som man vill bevara.
– Vi har pratat om det många gånger, Therese och jag, om vad ett gästis är. Och för oss har det blivit en kombination av tradition och det moderna men alltid med en varm, familjär känsla, säger Anders.
För Therese och Anders Nilsson är det mer gästiskänslan än den traditionella maten som karakteriserar Åhus Gästis.
Åhus Gästis
FUNNITS PÅ PLATS: Sedan tidigt 1700-tal. Ägs av Anders och Therese Nilsson sedan 2013.
SERVERAR: Lunch, a la cartemenyer, uppdaterad version av julbord och gås.
ÄGGAKAGA: Nej.
BOENDE: Ja, 31 rum.
Gamla Skeppsbron 30, Åhus
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!
Vårt nyhetsbrev
Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.
Relaterat innehåll:
Östarps Gästgivaregård
Folkligt i Östarp. Rustik mat med skånska rötter är receptet när ett nytt krögarpar tar över Östarps Gästis. Och de lovar att äggakagan kommer att finnas kvar.