Jakten på det naturliga

En topping på kanderad rabarber eller brännässlor. Det är några av försöken inför sommarens mjukglass Bee Kind Ice Cream hos Hörte brygga.

text: MARIE SKOGLUND foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet SKåne #4, 2022

Restaurangen Hörte brygga har funnits i nio år vid det tidigare ålfiskeläget. Redan från start ville Emma och Martin Sjöstrand skapa sin egen glass av lokalt producerade råvaror, men eftersom platsen var begränsad lades planerna på is.
– Tanken på glass låg hela tiden och gnagde. När våra barn började gilla mjukglass kollade vi på innehållsförteckningen och såg att oj, det här var inte så bra. Här fanns glykossirap, maltodextrin och mycket annat. Vi började göra efterforskningar och såg att mjukglass utan tillsatser var en stor grej i Japan men dit hade vi inte råd att åka, säger Emma.

De beslöt att försöka skapa en egen mjukglass utan tillsatser, men det var inte problemfritt. Vanliga mjukglassmaskiner är konstruerade för en färdig mix där stabiliseringsmedel är en viktig ingrediens.

Efter flera månaders sökande hittade de till slut maskinen de sökte och började experimentera.
– Det är mycket kemi och fysik. Till slut lyckades vi få fram det optimala receptet tillsammans med studenter från Restaurang- och hotellhögskolan i Örebro. Grunden för vår mjukglass är honung och mjölk. Smaken ändras därför under säsongen beroende på vilken nektar bina samlar in och vad korna betar

Förra året presenterades Bee Kind Ice Cream för första gången vid Hörte brygga.
– Den sålde bra, även om många var skeptiska. Alla har ju en idé om vad mjukglass ska smaka. Den traditionella mjukglassen är väldigt söt och går mot florsocker, vår har en mjukare sötma.

Ny för i år är glassmästaren Liam Daly. Med en bakgrund som pâtissier på Cypern och studier vid Culinary Arts in pastry and chocolate är han i full färd med att utveckla smaker och toppingar.

Emma Sjöstrand och Liam Daly tar plats vid glassbilen i brännnässle-bersån.

​Vad sägs om en Strösseldröm, en Björksavsdröm, en Vresros & Mandeldröm eller varför inte en Chokladdröm?

Hörte brygga

Skivarp, Hörte hamn
hortebrygga.se/bee-kind-ice-cream

– Jag experimenterar, det är spännande att jobba så nära naturen som möjligt. Just nu testar vi en sorbet gjord på nässla, citron och socker, säger Liam.

Allt i mjukglassen är från lokala råvaror i säsong. Glassmeten är gjord på honung från Viktorias bin, ohomogeniserad mjölk från Gunnaröds gård, grädde från Furumossen och ekologiskt socker från Österlen popmajs. Därifrån kommer också majsstärkelse.
– Det sista svårigheten som vi håller på att knäcka är att få majsstärkelse som fungerar på samma sätt som den från industrin, eftersom det vare sig finns svensk eller ekologisk majsstärkelse att få tag på.

Även rånen gräddas på plats och görs på skånskt ekologiskt vete och smör. Strösslet görs på lokalt odlade bär och grönsaker, överblivna torkade kanel- och kardemummabullar från Söderberg och Sara och choklad från Svenska Kakaobolaget. Allt är förpackningsoch plastfritt, helt utan avfall.

– Det är verkligen spännande att vi har lyckats. Ingen trodde på oss då vi började testa mjukglasstillverkning, framför allt då vi ersatte glykossirap och dextros med oprocessad naturlig honung.

Med mjukglassen vill vi långsamt revolutionera och nå tillbaka till smakernas ursprung och renhet.

Upptäck Skåne

Upplev Skånes restauranger, kaféer och spännande arrangemang. Låt dig inspireras av våra guider och tips.

Shopping

Äspets rökeri

Äspets rökeri har många storsäljare i fiskdisken. Högst upp på listan kommer dock den varmrökta laxen i flera olika smaker. Här finns även kallrökt lax, rökt ål, röding, räkor och makrill och Christiansøpigens välkända sillinläggningar.

Shopping

Lekoseum

Från Brio till BarbieBriogatan 1, Osbywww.lekoseum.seav: KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSONTidigare publicerat i Magasinet Skåne #5, 2024Osby är synonymt med leksaksföretaget Brio och det populära museet Lekoseum har flyttat och genomgått en stor förändring....

Shopping

Fiskhuset

Klassiskt sortiment av färsk fisk och skaldjur och en del egenproducerade delikatesser som räkmackor och olika skaldjursröror. I restaurangen kan man äta året runt.

Shopping

Billinge Krukmakeri

I Berit Tuvessons ateljé hittar vi såväl brukskeramik som konstkeramik. Från rustika servisdelar till rakubrända vaser och skulpturer men också tekannor, koppar, mjölkkannor och ljusstakar.

Restauranger

Stationen i Röstånga

På Stationen i Röstånga kombinerar Daniel Green och Anna Lennartsson lokala råvaror med musik och kultur. Årets mötesplats i Skånes Bästa 2024!

Shopping

Sjölin

Nu har Sophus Vinterberg öppnat den första butiken utanför Danmark med konceptet att skräddarsy för den individuella kunden till ett rimligt pris, i material som tillverkas i Europa och i en stil som är en blandning mellan brittiska James Bond-kostymer och italienska sommarkostymer.

Shopping

Zgander

Herrbutiken Zgander har legat på Kullagatan i Helsingborg i över 20 år och sedan ett år tillbaka finns nu även en butik i Ödåkra. Sommarfräscha kollektioner, uteslutande italienska. Allt från stranden till festen, även skor, parfymer och väskor. Urvalet är stiligt och manligt men också kreativt och lekfullt.

Restauranger

Byn Crêperie

Byn Crêperie i Vollsjö serverar galetter gjorda på bovetemjöl och ägg som serveras med en matig fyllning, och crêpesen serveras med en söt fyllning.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes digitala nyhetsbrev.