Celestine Soumah Stuermer

Med naturen som smycke

av:  KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2023

Med sitt västafrikanska arv och sin stora kärlek till naturen skapar Celestine Soumah Stuermer unika smycken som berättar en historia

Virknålen förs in och ut mellan maskorna i den styva silvertråden. Celestine Soumah Stuermer lägger på en liten akvamarinsten och fortsätter att virka på det som så småningom ska bli ett armband.

Jag har alltid varit intresserad av textilarbeten och här får man lite samma känsla som i något virkat, säger hon, medan hon fäster två hyskor som ska hålla ihop armbandet.

Att hon i dag jobbar som smyckeskonstnär kan vid första anblicken se ut som en slump. Men när man nystar i hennes liv och hennes rötter känns arbetet med händerna snarare helt naturligt.

Celestines morfar var urmakare och hon älskade att vara med honom i verkstaden och se alla verktyg och hur han jobbade med varje liten detalj. Både mamma, mormor och gammelmormor hade alltid en virkning eller stickning i händerna. Viktigast av alla, för hennes yrkesval, var nog ändå pappa Santos från Guinea. Av honom lärde hon sig om smyckenas betydelse i den västafrikanska kulturen.
De har en viktig, nästan magisk roll. De används som skyddande objekt, talismaner, och berättar en historia om och för bäraren, och för vidare kunskap om traditioner och identitet, säger hon.

Brasan sprakar och ljuset flödar in från takfönstren här i Baskedal Ekoby. Det är bara veckor sedan hon flyttade in i ateljén som hon byggt tillsammans med maken Olof Stuermer, som är barn- och ungdomspsykiater och har sitt kontor i andra änden.

Celestine Soumah Stuermer

Ålder: 49 år
Bor: i Baskemölla
Konstform: Smyckeskonst
Ställer ut: Hemma i ateljén på Bassakullsvägen 3 i Baskemölla
Instagram: celestine_soumah_jewellery

Celestine växte upp i Skåne och efter några års konstnärliga studier och lärlingsskap i silversmide reste hon till London och Central S:t Martins, där hon tog en bachelor i Jewellery design. Efter sin examen flyttade hon tillbaka till Malmö, men valde snart att lämna stan för Hammenhög på Österlen.

Här kom hon nära havet, fälten och himlen, den natur som ständigt genomsyrar hennes smycken. Som smyckena med sand från Knäbäckshusens strand. Som medaljongerna Moln med en bit av himlen avbildad. Eller silverringarna som kan fyllas med väldoftande lavendel.
Intresset för hennes smycken blev stort och till sist hade hon flera assistenter som hjälpte till. Men livet snurrade fort och hon kände en saknad efter något mer. För tio år sedan ändrade hon riktning och utbildade sig till massageterapeut. Men smyckena drog henne tillbaka och nu kombinerar hon de två yrkena i samma hus med ett behandlingsrum intill ateljén. Mittemot ateljén ligger familjens nybyggda hampakalkhus och för Celestine känns det som om hon hittat hem. Att hon vid snart femtio års ålder är precis där hon vill vara i sitt liv. Något som krävt mod, vilket också är ordet som hon tatuerat på sin underarm. Ett mod hon vill föra vidare.

– Min resa handlar om just livsmod och att stärka det hos andra, både genom smycken och genom behandlingar. Det är det som är mitt kall, säger hon.

Annons:

Möt konstnärerna på Skånes konstrundor

Konstrundan Kultur

Ola Sarri

När Ola Sarri målar i olja handlar det alltid om människor och här kommer psykologutbildningen till nytta.

Fikaställen i nordvästra Skåne

Kaféer

Ebbas Fik

Radiokaka och Elvisburgare är några av höjdpunkterna på detta 50-talskafé med mysig innergård.

Läs mer

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Mer om Skånes konstrundor

Konstrundan 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne inkluderar konstnärer verksamma kring Bjuv, Båstad, Höganäs, Helsingborg, Klippan, Landskrona och Ängelholm. Konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare 29 mars–7 april. Samlingsutställningen finns på Landskrona konsthall.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i mellersta Skåne 2024

Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Den stora publikattraktionen är Konstrundan som anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne (KSV) inkluderar konstnärer bosatta i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup. Under helgerna perioden 29 mars–7 april öppnar flera av konstnärerna sina ateljéer för besökare kl 10–17. Samlingsutställningen finns på Naturgården i Bröddarp.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i västra Skåne 2024

På VSKG:s konstrunda varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorps Landeri i Malmö bjuder på verk från alla deltagarna.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i östra Skåne 2024

ÖSKG:s konstrunda i östra Skåne, på Österlen och nordost till Kristianstad. Långfredagen 2024 öppnar den 56:e upplagan av Sveriges äldsta konstrunda. Den startades av lokala konstnärer redan 1968. Samlingsutställningen hittar du på Tjörndedala konsthall norr om Baskemölla.

Läs mer

Annons:

style="display:block" data-ad-client="ca-pub-8625894638903784" data-ad-slot="9850970710" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">