Sandstränder och småstadsidyll

Vandring längs sanddyner och gamla fyrar samt ett rikt fågelliv.

text & foto: ÅSA HANSDOTTER

Vi lämnar bilen på parkeringen vid Ljunghusens golfklubb och följer Skåneleden i utkanten av golfbanan – det är tydligt att vi och golfarna har valt lite olika fritidsaktiviteter den här dagen.

Under vår väg västerut öppnar landskapet upp sig och vi vandrar över den öppna ljungheden, en av Europas största fukthedar, där traktens bönder haft sina djur på bete under hundratals år. För 150 år sedan täckte ljungen halva Falsterbohalvön.

I söder skymtar vi fåglarnas populära häckningsplats Ängsnäset, ett strandängsområde som också fungerar som språngbräda för mängder av flyttfåglar på deras fortsatta resa söderut. Ornitologerna med sina tubkikare är också ganska talrika och har placerat ut sig på strategiska platser för att följa fågellivet.

Vi korsar den lilla bäcken Ammerännan som tydligen var en seglingsbar kanal under medeltiden och fortsätter vår vandring längs klitterna förbi ståtliga Falsterbohus, en gång ett populärt badhotell. Är du historiskt intresserad så ta en titt på borgruinen som ligger precis bredvid.

Lanterninen från ett 1800-talsskepp pryder Skanörs hamn.

Vi spanar istället söderut mot Måkläppen i hopp om att skymta sälar. Men ingen lycka denna dag. Istället rundar vi sydvästra hörnet av halvön – Nabben – och fortsätter längs sanddynerna upp mot den 200 år gamla Falsterbofyren och sedan vidare längs havet mot Skanör. Nu har vi blivit rejält varma och det blir ett snabbt dopp i havet, innan vi tar skydd från vinden invid en av de färgsprakande badhytterna som nästan ligger begravda i sanddynerna. Med lite medhavd fika njuter vi av utsikten och brisen från havet som doftar svagt av tång.

EFTER PAUSEN ÄR vi snabbt framme i Skanörs småbåtshamn med dess speciella röda fyr och vi viker upp på Hamnvägen för att uppleva Skanörs äldre delar med sina fina alléer och välbevarade gatuhus. Än en gång beger vi oss över Skanörs ljunghed – nu den norra delen – innan vi följer utkanten av Ljunghusen tillbaka till bilen. Det har varit en lång, men fantas- tisk dag och vi bär med oss upplevelsen länge – inte minst för all den sand som vi tar med oss hem i byxslag och jackfickor.

MISSA INTE

  • Vandringen runt Knösen i Skanör-Hölls naturreservat är cirka fem kilometer och mycket vacker.
  • Falsterbo Photo Art Museum ligger i forna Naturum precis invid stranden. Just nu pågår utställningen Nude, Famous, Oysters and Champagne, om kändisar i oväntade situationer.
  • I Skanörs hamn finns flera mysiga restauranger – varför inte ta en stekt sill med mos på Fiskhuset.
  • Tänk på att det är tillträdesförbud på Ängsnäset 1 april till 15 juli och på Måkläppen 1 februari till 31 oktober.

Färgstarka badhytter utanför Skanörs småbåtshamn.

Skåneleden är tydligt skyltad runt hela Näset.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.