Finjasjön

Vandring med sjöutsikt

text: KRISTINA OLSSON
foto:  LWIMAGES, FRITS MEYST/ WIDEOYSTER

Finjasjön bjuder på vidsträckt utsikt.

Finjasjön ligger söder om Hässleholm och är en populär plats för vandringar och friluftsliv. Med Hovdala slott och vandringsområde beläget söder om sjön så leder många av vandringslederna längs eller med utsikt över den stora sjön.

Landskapet är skiftande med öppna marker, hagar och skogsområden och stora höjdskillnader tack vare Nävlingeåsen och Göingeåsen. Finjasjön är en del av Helge ås avrinningsområde och har Almaån som sitt utflöde.

På 1800-talet sänktes vattennivån vid två tillfällen för att frigöra jordbruksmark. Arbetet blev mycket dyrare än planerat samtidigt som mycket av den nyvunna mar- ken blev sumpig och inte kunde användas.

Under stora delar av 1900-talet släppte Hässleholms reningsverk ut förorenat vatten i sjön vilket ledde till övergödning. De senaste många åren har sjön drabbats av algblomning på somrarna. Olika insatser med bland annat reduktionsfiske har förbättrat situationen men mer behöver göras för det som en gång var en av Skånes bästa fiskesjöar.

Efter andra världskriget kastades också överbliven ammunition i Finjasjön av Försvarsmakten. Vid ett flertal tillfällen har Försvaret dykt i sjön för att hitta ammunitionen, som dock ligger på ett sådant djup att det inte utgör någon fara för badgäster.

På grund av sjöns flacka stränder drabbas den lätt av översvämningar under milda vintrar eller när snön smälter på våren.

Runt Finjasjön

HOVDALA SLOTT

Den vita borgen vid Finjasjön har anor tillbaka till 1500-talet. Under trehundra år beboddes slottet av familjen Ehrenborg men 1944 exproprierades slottet av staten som militärt övningsområde. I dag ägs slottet av Hässleholms kommun, och håller öppet under sommarsäsongen då man erbjuder guidade visningar. I parken och trädgården finns det en prunkande köksträdgård och många vackra planteringar.

Hässleholm Pl 6223,
Hässleholm

 

HOVDALA TREEHOUSE HOVDALA

Den vackraste utsikten över sjön har man utan tvivel från Treehouse Hovdala, som med sitt magnifika trädäck ger en känsla av att sväva mellan trä- den. Huset byggdes 2006 och har genom åren fungerat som utställnings- och konferenslokal, men från och med augusti öppnar en helårsrestaurang.

www.treehousehovdala.se

 

Många vandringsleder utgår från Hovdala slott.

Bo i ett arkitektritat vindskydd

EUROPAS LÄNGSTA ALSUMPSPÅNG

I det som i folkmun kallas ”Europas regnskog” går man på Europas längsta alsumpspång, 1,6 kilometer lång. Man kan se ett rikt fågelliv med allt från skäggdopping, sothöna och gräsand till knipa, vigg och även knölsvalar. Slingan är en del av Skåneleden 4C från Skurup till Hässleholm.

VANDRINGSCENTRUM

Hässleholms kommun har skapat ett område som passar både den vane vandraren som söker utmaningar och den som vill göra en dagsvandring i vackra omgivningar. Utgångspunkten är Hovdala slott eller Boketorp. På Höjdarnas höjdarled bjuds på vacker utsikt, Jakten på Gullspira bjuder på orörd natur och på Finjasjöleden följer man den låglänta terrängen längs sjön. Det finns även kortare vandringar, allt angivet på de kartor man kan få gratis vid Hovdala slott. Vill du övernatta så är de arkitektritade vindskydden Birk, Birka och Ronja bokningsbara.

http://turism.hassleholm.se/hovdala-slott/hovdala-slott/natur/vandring.html

TOSTARPS PENSIONAT

Blir man hungrig på sin vandring har Tostarps pensionat nya ägare som bjuder på både mackor, varm lunch och fika. Köp med till utflykten eller ät det på den stora terrassen med magisk utsikt över sjön. Finns även rum för uthyrning om man vill övernatta.

Facebook: Tostarps pensionat

GLADA GETEN GÅRDSMEJERI

Victoria Mårtensson-Winberg driver tillsammans med familjen ett litet gårdsmejeri som gör getost i olika former samt ostkaka. Under 2022 tar man en paus i ostmakeriet och satsar i stället på sommarens kaféverksamhet där man kan fika, äta gott, klappa killingar och göra sig en fin bukett på gårdens självplock.

Lilla Oberöd 2889,
Tyringe
gladageten.se

 

BADPLATSER

Guldkusten strand ligger på Finjasjöns södra strand, nedanför Hovdala slott, och är populärt för sin vackra natur och sina grillplatser. På den östra sidan hittar man Björkviken badplats med både gräs och sandstrand, här finns också två korta bryggor samt grillplatser.

 

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.