Bakglädje i Borrby
Gamla Bageriet
www.gamlabageriet.se
av: KRISTINA OLSSON foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet Skåne #3, 2024
Jimmy Johansson jobbade i 20 år som frilansfotograf på den norska motsvarigheten till DI Weekend i Oslo och reste över hela världen. Men för några år sedan ville han och hustrun Linnea ha en förändring. De sa upp sig och flyttade till Österlen, med tanken att Jimmy kunde frilansa. Men så kom pandemin och alla uppdrag och all inkomst försvann över en natt.
– Jag hade så mycket tid över och jag hade bakat några surdegsbröd tidigare, så jag beslöt mig för att bli bra på det. Så jag började baka, berättar Jimmy Johansson.
Det började som en pop-up hemma i köket sommaren 2020 och brödet såldes till vänner och grannar, men framåt jul började hans fru tröttna på att ha mjöl överallt i huset. Så de tog ett gemensamt beslut att satsa på ett mer professionellt bageri. I deras hus fanns redan en tom lokal som både varit lanthandel och bageri, som de kunde renovera.
– Många hade redan frågat, ska ni inte öppna bageriet igen? Och därför fick det namnet Gamla Bageriet, berättar Jimmy, som under resans gång besökte många bagerier och bagare för att lära sig mer om hantverket.
Påsken 2021 öppnade Gamla Bageriet och sedan dess har kunderna strömmat till för att äta de goda bröden och bullarna. För att orka har Jimmy anställt ytterligare en bagare så han inte längre behöver baka allt själv. Han har de senaste åren även levererat bröd till de lokala ICA-butikerna i Borrby, Simrishamn och Kivik. När Christoffer Yngve från ICA i Borrby köpte det gamla stationshuset i Borrby, frågade han om inte Jimmy och Gamla Bageriet ville flytta in.
Jimmy tackade ja, och med hjälp av sin granne, arkitekten Åsa Dyberg, omvandlade de stationshuset till ett mysigt bageri där ugnen står i centrum.
– Det blir socialt när kunderna ser oss baka, de frågar om olika mjölsorter och man kan stå och diskutera deg, säger Jimmy.
I de större lokalerna finns plats för fler fikagäster som kan njuta av grillade mackor, croissanter och kanelbullar. Menyn skiftar, det ska vara lusten som styr, menar Jimmy. Han bakar gärna på kulturspannmål och levererar även brödet till Daniel Berlins restaurang och hotell.
Bageriet i Örnahusen kommer fortfarande att hålla öppet sommartid, men det är i Borrby fokuset ligger. Och kanske öppnar man också på kvällarna någon gång i framtiden.
– Lokalen inbjuder till pizzabak och vin. Men vi tar ett steg i taget, säger Jimmy Johansson.
Annons:
Fler kaféer i sydöstra Skåne:
Byvägen 35
Kafé med bageri, stenugn och ekologisk profil. Nu finns även Byvägen i Ystad, Simrishamn och Borrby strand.
Hos Morten
Njut av goda bakverk, sallad eller smørrebrød på den fina lilla innergården i Ystad.
⇐ Åter till hela Skånes krogguide!
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!