Slott och spegelblank sjö

Massiva träspänger, tak av ädellöv och gemytligt bryggbad

text & foto: ÅSA HANSDOTTER

Vid Gyllebosjöns nordöstra sida är det fullt med badande barn, lunchgrillande familjer och hundägare som rastar sina håriga vänner. På den lilla badplatsen finns både omklädningsrum och badbryggor samt en mycket populär liten kiosk som säljer glass.

Vi slår in på den vältrampade Sjöstigen (märkt gul och vit), vandrar medsols runt sjön och stöter snart på en pojke i flytväst och hans pappa. De har köpt fiskekort och är nu på väg ut i båt för en tur på sjön. Gyllebosjön är en djup källsjö med rik fiskfauna med bland annat abborre, gädda, brax och gös. Här kan man köpa dagskort och hyra båt, för att pröva fiskelyckan i Österlens största sjö.

VID GYLLEBO SLOTT följer vi Slottsvägen med slottsträdgården på höger sida och de vackra stallarna på vår vänstra. Vid skylten mot Sjötorp tar vi av till höger på grusvägen, viker sedan återigen in på Sjöstigen, som leder in i ädellövskogen, och följer sjön under det grönskande bladtaket. Den steniga stigen varvas då och då med massiva träspänger, som bär oss över små bäckar och den på sina ställen ganska blöta marken.

Efter en kort sträcka på grusväg går leden längs sjöns norra sida. Här är undervegetationen tät av ramslök och luften doftar starkt av vitlök. De ståtliga bokarna flankerar sjön, och det finns gott om små vikar för den som vill ta ett dopp utan konkurrerande barn. Lite stenigare botten än på badplatsen är det, men vattnet är betydligt klarare.

Vi tar en fika ute på en av bryggorna och förundras över hur spegelblank sjön är. Mängder av små skräddare tar sig – till synes planlöst – fram och tillbaka över vattnet, och ytan bryts endast av de fiskar som retsamt plaskar till bredvid oss. Mellan träden skymtar vi slottet som ligger ståtligt på udden, tvärsöver sjön.

Efter vår fridfulla paus fortsätter vi att följa spängerna som räddar våra skor från vätan i marken, och snart är vi ute på Gyllebo sjöväg. Här kantas sjön av flertalet rastställen med grill- och sittplatser, och vi möter flera familjer som har valt att lunchgrilla invid sjön. Det är en mysig tur som med något dopp och medhavd fika räcker lite längre.

En liten avstickare vid den gamla kvarnen.

MISSA INTE

  •  Gyllebo slott ligger på en holme och användes som sjukhem 1927–1971. Idag är slottet priva- tägt. En borgruin från 1400-talet är öppen för allmänheten söndagar kl 10–12.
  • Ta en liten avstickare upp på den korta kvarnstigen vid norra delen av sjön, för att titta närmare på resterna av den gamla kvarnen och den forsande bäcken.
  • Vill man förlänga turen kan man med fördel fortsätta på Åsstigen, 2,1 km, vid sjöns sydvästra hörn.

På upptäcktsfärd under ädellövsskogens bladtak.

Sjön ligger spegelblank vid Gyllebosjöns badplats.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.