Immeln

Skånes sista vildmark

text: KRISTINA OLSSON
foto: EGON LANGE, PLANET VISIBLE, JENNY BRANDT

Det är populärt att övernatta på någon av öarna intill sjön.

I nordöstra Skåne är naturen fortfarande orörd och det närmaste vi kommer vildmark i vårt landskap. Den avlånga sjön Immeln med sina vikar och över 200 öar bjuder på naturupplevelser utöver det vanliga.

Allra bäst upplever man sjön från vattnet och det är därför populärt att paddla kanot och övernatta på de natursköna platser runt sjön som inte är klassade som naturreservat eller fågelskyddsområden.

Runt sjön hittar man djupa skogar och klippiga stränder. Det märks att detta är gammal stenbygd med flera gamla stenbrott att besöka eller genom en vandring längs den utmanande Stenrundan.

Från byn Immeln i söder börjar många sin upptäcktsfärd ut på sjön. Här ligger kanotuthyrningen och här kan man proviantera innan man beger sig ut i vildmarken.

Immeln är en klar, ren sjö med ett rikt fågel- och djurliv och är man intresserad av att fiska så finns det allt från gädda och sutare till abborre och braxen. I skogen kan man uppleva älg, rådjur, hjort och vildsvin.

Vid Immeln finns tre lägerplatser vid sjön, med ved, toalett och vindskydd samt plats för att grilla.

Runt Immeln

STENRUNDAN

I nordöstra Skåne har man brutit olika slags sten sedan 1800-talet. Diabasbrotten är kanske de mest kända, men även andra sorters sten har brutits och sedan fraktats ut i världen. Runt byn Immeln ligger flera nedlagda brott. På den fem kilometer långa Stenrundan går man längs flera av de djupa brotten och genom områden med skrotstenar som ligger kvar och tillsammans med lavar och tallar blivit en sällsam del av naturen. Börja gärna med ett besök i utställningen Svart granit som visas i Järnvägens gamla vattentorn. Karta över Stenrundan finns att hämta i Immelns kanotcenter eller i kiosken vid badplatsen.

www.sjoriketskane.se

 

MÖLLEHEM

Att komma till gården Möllehem är som att resa tillbaka i tiden till Astrid Lindgrens dagar. Odlingsrösen, stenmurar och öppna hagar omger den faluröda gården som ägs av Örkeneds hembygdsförening. I området syns fladdermöss och kattuggla, här växer backsippor, blåsippa, lungört, tandrot och blåsuga, i sjön blommar vita näckrosor och både storlom och fiskgjuse kan ses dyka i vattnet. Gå en promenad på ägorna, vill du komma in i huset måste du förboka via Örkeneds hembydsförening

Möllehem, Lönsboda
www.hembygd.se/orkened

 

Steniga stränder finns runt hela sjön.

Breanäs hotell ligger mitt i den trolska naturen.

BREANÄS

Invid Immelns strand ligger Breanäs hotell omgivet av grönska. Och det gröna tänket finns även inne på hotellet, som bäddar med ekologiskt linne, har ett eget biologiskt vatten- och avloppssystem och inreder med second hand-möbler.

För den som hellre vill sova närmare naturen finns inredda glampingtält där man sover i riktiga sängar under varma täcken och med både lampor och mattor på golvet.

På Breanäs finns också möjlighet att prova på Immelns stora urval av aktiviteter. Paddla kanot, prova stand up paddle, hyr flytbryggan eller spela volleyboll och terrängkrocket. Badar gör man med fördel på Breanäs badplats som har en L-formad brygga och bryggstegar.

I restaurangen serveras à la carte men också buffé sommartid, allt med utgångspunkt i områdets lokala råvaror.

Breanäs 3060, Immeln
www.breanashotell.se

VANDRA PÅ BREANÄSLEDEN

Den nitton kilometer långa leden är en del av Skåneleden och tar dig med genom mossbeklädd skog med sten och vatten i centrum. Upplev fuktiga myrar, granskog och gamla gårdar och avsluta med ett dopp vid Breanäs badplats. Leden har numrering 6a.

www.skaneleden.se

IMMELNS KANOT­CENTRUM

Det finns inget bättre sätt att uppleva Immeln än från en kanot. Tystnaden och den mäktiga naturupplevelsen när man glider fram genom vattnet är oslagbar. På Immelns kanotcenter kan man hyra både kanoter och allt annat som kan behövas under turen, som stormkök, kanotvagn eller en dry-bag till packningen.

Personalen är expeter på området och kan ge dig de bästa tipsen oavsett om du är en barnfamilj eller en van kanotist. Boka alltid din kanot i förväg.

Gamla Byvägen 1 B, Immeln
www.sv.immeln.co

GLASSBÅTEN IMMELN

Börja eller sluta din kanottur med en glassupplevelse utöver det vanliga. I Glassbåten intill Kanotcentret betalar du inträde, sedan är det fritt fram att äta glassen från Otto & glassfabriken och hälla på så mycket strössel, topping eller bär du är sugen på.

www.glassbaten.se

GYLLINGALÄNGAN B&B

Gyllingalängan erbjuder fyra mysiga rum för övernattning. Ett extra plus är att de boende kan baka egna pizzor i den gamla bagarstugans vedugn.

Bokvägen 2, Immeln
www.immelnb-b.se

BADPLATSER

De finns många ställen att bada på vid Immeln när man paddlar runt mellan de små öarna, men det finns också mer lättillgängliga badplatser. Vid Breanäs hittar man en sandstrand med L-formad brygga, vid Immelns friluftsbad finns både sandstrand, lekplats, bryggor och hopptorn. Brotorpet har en fin sandstrand och även en lägerplats med både eldstad, toalett och dricksvatten om man vill övernatta intill stranden.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.