Kiviks Musteri lyfter personer som utvecklar Skåne

Hej Anna Säfström, berätta lite om dig själv och ditt företag?

– Jag jobbar som kommunikationschef och har varit på Kiviks Musteri sedan januari 2022. Dessförinnan har jag varit på Pågen, Nestlé, Findus, med flera företag. Jag älskar att jobba på ett företag som är så nära naturen och där hela verksamheten bygger på hantverk och där målet är långsiktighet – Kiviks Musteri har funnits i över 130 år och för att kunna fortsätta finnas lika länge till krävs ett konstant fokus på hållbarhet och långsiktigt tänk.

– Kiviks Musteri är ett familjeföretag i femte generationen som funnits sedan 1888. Vi är en av Sveriges största äppelodlare och förädlar frukt, bär och grönt till goda produkter.

– I vårt musteri mitt bland odlingarna tillverkar vi allt från must, cider, glögg och andra goda drycker till chutneys, marmelader och glögg. Våra produkter säljs i mataffärer runt om i landet och i våra butiker precis vid odlingarna i Kivik på Österlen samt på Solnäs gård utanför Lund. Hit är alla dessutom välkomna på besök för att lära sig mer om äpplen, odling, must och cider. Eller för att njuta av mat och dryck i vår restaurang och vårt kafé.

– I Kivik har vi också vårt kunskapshus Äpplets hus och det är fri entré för att komma och njuta i våra fina trädgårdar.

– Kiviks Musteri har en vision om ett levande Österlen, vilket innebär att vi vill att vårt företag och våra erbjudanden ska levandegöra Österlen och möjliggöra att våra kollegor, leverantörer och deras familjer fortsatt ska kunna verka och bo här. Därför stöttar vi aktivt och löpande diverse evenemang och aktiviteter inom kultur, föreningsliv, miljö, turism i området.

Vilken är din/er relation till Magasinet Skåne?

– Vi har under många haft ett gott samarbete där vi framförallt har annonserat mycket i tidningen.

Varför valde ni att sponsra tävlingen Skånes Bästa?

– Skåne, och då framförallt Österlen, ligger oss som sagt mycket varmt om hjärtat så därför vill vi självklart vara med och lyfta personer som varit med och bidragit till att Skåne utvecklas.

Vad är det bästa med Skåne?

– Den vackra naturen, närheten till havet oavsett vart man är och det relativt milda klimatet.

Kan vi få ditt absolut bästa Skånetips?

– Självklart är att besöka Kiviks Musteris trädgårdar i maj när äppelträden slår ut och man vandrar runt i ett vackert vitrosa blomsterhav. För bästa upplevelse kombineras det naturligtvis med ett besök i Musteributiken och en god matupplevelse i Restaurang Kärnhuset.

Vad hoppas du mest av allt ska hända i Skåne under nästa år?

– Förutom lägre elkostnader förstås, så hoppas jag att folk ska fortsätta besöka alla fina och intressanta platser som finns i vårt landskap.

Anna Säfström, kommunikationschef på Kiviks Musteri.

Skånes Bästa 2022

Här är alla nominerade! Totalt har 41 kandidater i 13 kategorier nominerats för att de på olika sätt gör Skåne till en bättre plats.

Skånes Bästa 2022 – träffa våra sponsorer