Fågelliv och väderkvarn

Gömsle i vassen, höga torn, sandiga strandängar och spår efter bandvagnar.

text & foto: ÅSA HANSDOTTER

Det finns flera bra ställen att påbörja vandringen runt Krankesjön, men vi ställer bilen på parkeringen vid sjöns södra del. Det ger oss möjlighet
att direkt klättra upp i det två våningar höga Silvåkratornet – ett av sjöns flera fågeltorn – och få en överblick över sjön.

Sedan tar vi varvet motsols, där vi passerar ett par vindskydd och följer stigen utmed sjön. Snart träffar vi på den långa bryggan som går ut i vassen och slutar i gömslet ”Ivassen”, där man obemärkt kan spana på fåglarna.

Stigen slingrar sig i den tätbevuxna skogen och når slutligen fram till en glänta, där det finns både grillplats och bänkar. Vi väljer dock att inta vår medhavda fika i den lilla ”hamnen”, sittandes på en av båtarna invid den helt spegelblanka sjön.

Efter pausen tar vi oss upp på grusvägen och svänger västerut där vi passerar Lottagården på vår högra sida. Vi väljer att vandra på stigen nära sjön, men vid Ålabäcken får vi återvända till grusvägen för att kunna ta oss över vattendraget.

Djurens bete tillsammans med slitage från militärens fordon, har bevarat de öppna sandmarkerna.

Vid sjöns nordvästra hörn ligger Revinge kvarn som är en av Skånes drygt 120 väderkvarnar. Just den här byggdes i mitten av 1800-talet och blir ett perfekt ställe att ta en minipaus på och blicka ut över strandängarna. Krankesjön ligger på Revingeheds pansarövningsfält. Djurens bete tillsammans med slitage från militä- rens fordon har bevarat markernas natur, och de öppna sandmarkerna tillhör norra Europas artrikaste miljöer.

PRECIS FÖRE SKYLTEN mot Ella gård vänder vi söderut och följer återigen sjön på nära håll på de sandiga stigarna mot Sjötorps ängar. Här finns också en rastplats för den som vill sitta ner en stund och studera fågellivet i vassen runt sjön. Strax öster om Stensoffa forsknings- och fältstation dyker vi återigen in på en liten skogsväg och tar till vänster ner mot fågeltornet Almen, för att njuta av utsikten över ängarna där korna går och betar

Där skogsvägen byter namn från Ringvägen till Sjövägen tar vi av till vänster och fortsätter in på en skogsstig som följer sjön på håll. Alternativt fortsätter man att följa skogsvägen rakt fram, för att komma ut på landsvägen mellan Tvedöra och Silvåkra.

Vår stig finns inte utsatt på kartan, men den går genom skogen och utmed en äng innan den passerar ett antal dammar och slutligen når en vändplats. Här tar vi till höger och följer den lilla vägen upp på landsvägen.

Nu har vi inte långt kvar och vi tar till vänster för att följa Skåneleden utmed den gamla banvallen, förbi Silvåkra stationshus vars galvaniserade skylt informerar oss om att vi befinner oss 26,8 meter över havet.

Slutligen är vi tillbaka på parkeringsplatsen vid Silvåkratornet, där bilen troget väntar på oss. En fin tur med mycket fågelliv, sjönära upplevelser och blandad natur.

MISSA INTE

  • Stensoffan vid Stensoffa forsknings- och fältstation,
    på vägen mellan Tvedöra och Silvåkra. Precis som det låter, är det en soffa av stora stenblock. Kanske användes den förr som en mötesplats?
  • Att skyltningen ”Krankesjön runt” är för den som vill ta en längre cykeltur runt sjön och inte för dig som vill vandra denna tur. Delvis är partierna dock desamma.
  • Glöm inte att kontrollera att det inte är övningar på Revingefäl- tet. Då stänger militären av vissa delar.
    www.forsvarsmakten.se.

Krankesjön är en av Skånes viktigaste fågelsjöar.

Från fågeltornet kan du spana på det rika fågellivet.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.