Malin Olsson

Kämpar för barnen

När strålkastarna tänds ger hon allt, vare sig det handlar om inredningsprogram eller att klura ut vem som är årets Sommarskugga tillsammans med lovlediga barn. Malin Olsson är spralligt glad, energisk och opretentiös. En småbarnsmamma som jobbar hårt, som är rädd för att backa med släp men gärna provar hypnos – och som inte alltid vill vara den som förväntas le.

av: HANNA WELIN  foto: JOHAN BÄVMAN

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 4 2023

”Jag skulle verkligen vilja uppmana alla att bry sig mindre om hur de uppfattas. Det är så många som känner sig låsta och inte vågar leva ut”, säger Malin Olsson

D

Det var en gång en tonårig flicka som bodde i ett hus i Dalarnas djupa skogar. Hon hade bara ett enda mål: att ta sig därifrån. Lämna byn och upptäcka den stora världen bakom trädtopparna. Bli någon. Men vem och vad? Familjen var arbetarklass, alla jobbade på orten. Farfadern nämnde att man kunde bli advokat, att det var fint. Men hur blev man det?

Det här var i slutet av 1990-talet, en tid då den tv-sända skönhetstävlingen Fröken Sverige fortfarande arrangerades utan alltför omfattande protester. Tonårsflickan i den lilla byn sög i sig bilderna av glittriga klänningar och tiaror i böljande hårsvall och drömde sig bort. Tänk att få vara en av dem, de utvalda och sedda.

År 2001 besannades drömmen. Den nu 18-åriga flickan trodde knappt att det var sant där hon stod, krönt med den glittrande vinnartiaran.
– Jag är verkligen inte för skönhetstävlingar. Men för den unga tjej jag var då var det här det enda sättet, som hon kunde se, att ta sig därifrån och bli någon. Som flicka lär du dig att du får uppmärksamhet genom att vara söt och gullig, att det är vägen framåt. Det var ju så det var, rent krasst, säger Malin Olsson.

I dag, 24 år senare, är det med generade rosor på kinderna som hon berättar att hon hoppade i Fröken Sverigeklänningen och placerade tiaran på huvudet när hon gick på gymnasieskolans studentbal några veckor efter tävlingen. Hon minns att det kändes som en sorts inre revansch, en känsla av att gå från osynlig till sedd.

Malin Olsson

ÅLDER: 42 år
BOR:
Lägenhet i Malmö
FAMILJ: Sambon Simon Peyron
och döttrarna Blanka, 6, och Hedda, 2
GÖR: Programledare på SVT
AKTUELL: I Sommarlov på SVT och längre fram
i tv-programmet Vem bor här?
samt i ett nytt, ännu hemligt, program

Det var inte så att hon hade det dåligt, betonar hon, men heller inte lätt. Det hade alltid varit lite stökigt i familjen.

Mamman, som är från Portugal, längtade hem och mådde inte så bra och föräldrarna hade nyligen skilt sig.
– Jag fick bekräftelsen jag sökte, även om jag inte var förberedd på fotoblixtarna eller visste vad som förväntades av mig. Hur skulle jag fylla skorna?

Det var en fråga som följde henne. Trots att Malin var blyg hade hon alltid tyckt om att prata inför folksamlingar. Hon sökte scenen men visste inte vad hon skulle göra på den. Efter skönhetstävlingarna – och de dörrar som de, precis som hon insett som tonåring, skulle öppna – var det som sångerska hon klev ut i strålkastarna.

Med sitt andra band, tjejgruppen NG3, reste hon på utlandsturné och i Norge sålde en av låtarna guld.
– Det var roligt, ändå kände jag mig inte riktigt hemma. Men jag hade svårt att utkristallisera vad som faktiskt var min grej.

En kändisfest senare värvades hon till den nystartade tv- kanalen The Voice, som videojockey. Det tog bara ett halvår innan rekryterare för SVT:s nya program för lite äldre barn, Bobster, fick upp ögonen för henne och ringde upp. Ville hon bli programledare?
– Jag hade aldrig föreställt mig att jag skulle jobba med barn-tv. Men att bli uppringd av SVT kändes nästan för bra för att vara sant!

»Som flicka lär du dig att du får uppmärksamhet genom att vara söt och gullig, att det är vägen framåt.«

Annons:

Malin Olsson är inredningsintresserad men har svårt att bestämma sig för en stil.
”Jag är för spretig. Jag gillar lite av varje”, säger hon.

»Genom att prata om det jobbiga, gör vi livet lite lättare för varandra.«

Det visade sig snart att Malin hade hittat sin rätta scen. Och sin stad: Malmö, där Bobster spelades in. För sjutton år sedan lämnade hon Stockholm och ”det eviga husrenoveringssnacket, pratet om kvadratmeterpriser, stres- sen och kändiskletet”.

I dag bor hon och sambon, musikern och musikproducenten Simon Peyron, och deras båda döttrar i en lägenhet i kvarteret Hästhagen, inte långt från Slottsparkens trädgårdskafé där Malin just beställt smörrebröd med räkor.
– Vi trivs jättebra och jag älskar verkligen Malmö. Ibland, som nu på sommaren, kan jag förstås önska att barnen fick växa upp i ett hus där de bara kunde springa ut på gräsmattan. De är riktiga cityungar.

Det är en hektisk period. Den trolovade sambon åker fram och tillbaka på olika musikturnéer och Malin är i full gång med Sommarlov och två ytterligare tv-produktioner. Den ena är ännu hemlig, ett nytt program som ska sändas nästa år, och den andra är kommande säsong av inrednings- och tävlingsprogrammet Vem bor här?.

Hon kom hem från en veckas inspelningar uppåt landet för mindre än två dygn sedan, om ett par timmar är det dags att bege sig norrut igen. Som föräldrar går paret omlott och utan hjälp från farmor och mormor, som flyttat ner från Dalarna, hade det aldrig gått, säger hon.
– Vi krigar för att få ihop det, precis som så många andra.

”Malin, titta Malin!”, ”Hej Malin!”.
En skolklass går förbi kaféet och har fått syn på tv-profilen på andra sidan buskarna.
– Hej på er alla, svarar hon och vinkar rutinerat.

Malin Olsson är van. Barn – och före detta barn – kommer fram till henne nästan vart hon än går. Det är omöjligt att inte bli glad av att se hur deras ögon lyser upp, säger hon. Men det är också jobbigt att behöva gå in i den offentliga rollen och visa upp sitt bästa jag.

Hon älskar sitt jobb och trivs på scen, men när hon har klivit ut ur rutan vill hon helst få hänga med sig själv och sin familj i lugn och ro.

När äldsta dottern Blanka var i treårsåldern gillade hon inte att de andra barnen på lekplatsen bombarderade henne med frågor om Sommarlov och Sommarskuggan. Hon ville ha sin mamma för sig själv.

I dag är hon stolt och tycker att det är roligt med uppståndelsen.
– Ibland går hon till och med fram till de andra barnen och berättar att hennes mamma är Malin i Sommarlov. Och när de ska fota vill hon vara med på bild.

Annons:

Mitt Skåne

HÄR ÄTER JAG GÄRNA…

Tirups örtagård. ”De har ett jättemysigt kafé intill plantskolan och en lekplats där barnen kan skutta runt, vilket gör det till det perfekta stället.”

HÄR HANDLAR JAG GÄRNA…

Miloii i Malmö. ”Går gärna dit och drömmer mig bort. De har ett så fint urval, både av dyrare grejer och enklare, som en snygg t-shirt. Det är en perfekt presentbutik. Min man köper presenter till mig där ibland, då vet han att jag blir glad.”

PLATS JAG GÄRNA BESÖKER…

Ribban i Malmö. ”Jag är stadsmänniska och älskar att vi inte behöver åka långt. Det är bara att packa badkläderna och köpa pizzor på vägen.”

I november var hela familjen med i tv-programmet Fixar- julen. De syns på Malins Instagramkonto med över hundra tusen följare och i ”Malins vlogg” på SVT, en populär videoblogg som nu är inne på sitt tredje år.
– Det gäller att ha fingertoppskänsla för vad som är okej att visa när det kommer till barnen. Nu när Blanka ska börja skolan kommer jag att bli mer restriktiv.

I vloggen visar hon upp familjens vardag, ger gör-det-själv-tips och tar upp specifika ämnen hon vill lyfta, såsom hur bindor, tamponger och menskoppar fungerar.

Men även skildringarna av livets vanlighet är viktiga för Malin.
– Jag tror att det är bra att visa att vi inte bor i ett slott utan i en helt vanlig lägenhet, att vi stressar runt med maten och tvätten och att barnen kan kissa i sängen precis som alla andra.

Malin är glad över senare års utveckling där allt fler visar upp sina personliga sidor och berättar om sina egna liv. Genom att dela med sig av känslor, erfarenheter och historier kan vi lära av varandra, menar hon.
– Vloggen är det mest uppskattade jag har gjort. Som programledare är du mer av en produkt än en person, men här kan jag visa fler sidor av mig själv.

»Jag är väldigt stolt över att vara en del av många barns liv.«

Hon skrattar till och säger att hon inte har så mycket integritet.
– Det är fint att dela med sig. Genom att prata om det jobbiga gör vi livet lite lättare för varandra.

Att sätta ord på känslor är viktigt för Malin, kanske för att det var ont om sådana ord under uppväxten.
– Jag hade behövt mer av det. Som det nu var kände jag mig osynlig.

Under åren har Malin gått i terapi flera gånger, även i par tillsammans med Simon, något som hon rekommenderar alla att göra. För en tid sedan bestämde hos sig för att prova något nytt i hopp om att komma åt frågor hon har brottats med sedan barndomen, gamla mönster som hon vill släppa för att kunna gå vidare.

Hon följde ett råd från en vän och vågade prova hypnoterapi.
– Hypnos låter som humbug, men du kan använda friskvårdsbidraget så det kan ju inte vara så konstigt. Det ska bli spännande att se hur det kommer att verka nu med tiden.

Kanske är det för att hon en gång vann Fröken Sverige eller för att hon har jobbat myket med barn-tv. Kanske beror det på att hon som kvinnlig programledare så ofta ler brett – och förväntas göra det.

Men mer än en gång poängterar Malin Olsson att hon har fler sidor än dem hon har visat i rollen som den glada programledaren.
– Jag har levt och varit med om saker. Jag har ett allvar och ett djup, ett brett spektrum. För att lyckas har jag kämpat sjukt mycket och satt hårda krav på mig själv. Ibland har det blivit för mycket och jag har varit nära att bli utbränd. Men jag är envis som synden och arbetarklass, då jobbar man på.

Åttaåriga Noori Boström får syn på Malin Olsson i Slottsparken och ber om en bild.
”Självklart”, svarar Malin.

I perioder har Malin Olsson pausat från barn-tv och gjort program för vuxna, såsom populära Vem bor här?. Och så småningom, kanske när hon går mot de femtio, tror hon att det kan vara dags att helt kliva över till vuxensidan. En gammal dröm är att få leda Melodifestivalen, men kanske än mer att få göra något dokumentärt.

Egentligen är det inte så stor skillnad på att göra tv för barn och vuxna, menar hon, förutom själva tilltalet och att tv för barn innebär ett särskilt ansvar.
– Jag älskar verkligen att göra Sommarlov. Att få ha roligt på jobbet med härliga barn. Lekfullheten. Självklart måste det göras skitbra, men det behöver inte vara perfekt på samma sätt som vuxen-tv där allt styrs in i minsta detalj.

Men det bästa är att det är meningsfullt. För när Malin av i dag svarar på vad hon vill göra på scenen, den som hon alltid har sökt, är det att hjälpa till att bygga ett ”vi” i samhället, ett vi som i motsats till splittring och polarisering.
– När jag gör Sommarlov får jag bidra till just vi:et. Till trygghet, kärlek och respekt.

Många är snabba med att säga att barnen är det viktigaste vi har. Men, säger Malin, färre är beredda att visa det i handling.

Ett exempel, menar hon, är förskolepedagogernas löner, ett annat barn-tv:s och barnkulturs lägre status.
– Många artister vi bjuder in till programmet tackar nej för att inte förknippas med barnnischen. Det är så dåligt. Kom hit, ge barnen det om ni nu verkligen menar att de är viktiga! Var inte så himla upptagna med ert eget självförverkligande hela tiden, säger hon och skakar irriterat på huvudet.
– Jag är väldigt stolt över att vara en del av många barns liv, att få finnas där som en sorts storasyster.

Klockan visar att avfärden till Stockholm och ny program- inspelning närmar sig. Malin låser upp cykeln, hon ska hemom och hämta väskan.
– Snart väntar semestern. Vi ska till Simons mamma som bor på en ö på västkusten. Det är underbart, du måste ta två färjor för att komma dit och känner dig som Robinson Crusoe. Där kan du inte spralla loss, du sitter där du sitter. Lugnet!

3 röster om Malin Olsson

TINA MACKIC

Nära vän och tv-producent
”Hon är en fantastisk vän som jag verkligen älskar. Hon ställer alltid upp, är omtänksam och full av överraskningar (hon styrde bland annat upp min 30-årsfest). Ett socialt proffs, som kan prata med precis alla typer av människor, och säger ifrån när hon ser orättvisa. Malin är stark, modig och har ett civilkurage. Dessutom är hon jäkligt rolig och full i fan-busig. Hon har så många fler sidor än de polerade som de flesta känner till. Hon vågar skita ner sig och vara ful. Jag lärde känna Malin för över tio år sedan när vi båda jobbade med Melodifestivalen, och senare blev jag hennes producent. I dag är vi nästan som familj och jag har den stora äran att vara äldsta dottern Blankas fadder.”

SIMON PEYRON

Musikproducent och Malins sambo
”Malin är så mycket kärlek. Hon är en väldigt äventyrlig och sprudlande människa med ett stort djup. En kombination av kaos och fötterna på jorden. Malin har ett lekfullt sinne och grundade egenskaper, hon plockar det bästa med att vara barn och kombinerar det med det bästa med att vara vuxen.”

IDA ON

Programledare och musikalartist
”Malin är verkligen en genuin person. Det är lätt att man tänker att en människa säkert är helt annorlunda privat än när de är på tv, men med Malin går det inte att höra om hon pratar framför kameran eller inte. Malin är verkligen ett proffs, som sprider sin sprudlande energi till
alla sina kolleger. Min allra första inspelningsdag på SVT för fyra år sedan hade jag tillsammans med Malin. Hon gav mig en så bra ingång till den här världen, med tips, nycklar och verktyg.”

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Relaterat innehåll:

Porträtt

Ola Salo

Ola Salo är en glammig rockstjärna som trivs bäst på den skånska landsbygden. En prästson som inte är kristen men gärna spelar Jesus. En tvåbarnspappa som har svårt att få vuxenhatten att passa, som har lättare för att komponera en kontrapunktisk fuga än att få till vardagsmorgnarna hemma.

Porträtt

Eva Rydberg

Att få applåder har aldrig varit viktigt för Eva Rydberg. Än mindre att bli igenkänd på stan. För henne är det bara en sak som räknas – att locka till skratt och själv få brista ut i ett då och då. Möt henne om att vara riksclown men också perfektionist.

Porträtt

Per Lasson

Det är svårt att få jobb och dåligt betalt, varnade pappa. Ändå valde Per Lasson att följa sin längtan att bli skådespelare. Efter två decennier på ­teaterscenen blev han Jesse i Tunna blå linjen.

Porträtt

Daniel Berlin

För tre år sedan stängde Daniel Berlin sin hyllade stjärnkrog i Skåne Tranås. Beslutet var enkelt, hans fru hade drabbats av cancer och han skulle snart bli ensamstående pappa till deras små tvillingpojkar. I dag är han på en ny plats i livet – och på Österlen.