Generositeten på Gamla Väster

Mýran matbar

Västergatan 18 B
www.myranmalmo.com

av: KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet Skåne #6, 2025

Mýran matbar

Årets Krog i Skånes Bästa 2025!
Efter många framgångsrika år med Lyran har Jörgen Lloyd-Bayer och hustrun Mirjam skapat Mýran matbar som suddar ut gränsen mellan kök och gäster.

Det blommar på köksbänken i Mýran matbar. I backen som personalen från Alnarp nyss lämnat i källarlokalen på Gamla Väster ligger nyskördade ätbara blommor. Vad de ska spela för roll i kvällens servering vet ingen ännu. Inte ens kökschefen och krögaren Jörgen Lloyd-Bayer som denna eftermiddag tittar på blommorna, lyfter på några av grönsakerna och stoppar en blomma bakom örat.

– Jag har inte ens en nerskriven meny till mig själv. Jag jobbar instinktivt och minimalistiskt à la minute för att lyfta råvaran på bästa sätt, säger han medan hans fru Mirjam ställer fram en bukett blommor på bordet.

I många år drev Jörgen restaurang Lyran och under pandemin började han erbjuda gäster private dining uppe i sin matstudio ovanför restaurangen. När han sedan träffade Mirjam och de flyttade in tillsammans i matstudion, så började de i stället leta en egen lokal. I en källare på Gamla Väster hittade de rätt. Här har det tidigare sterila kontoret i Jörgen och Miriams händer förvandlats till en mysig hemmarestaurang där gästerna kommer nära både köket, kocken och varandra.

– Vi suddar ut gränserna mellan oss och gästerna, och skapar en bra dynamik, där vi lär känna varandra. Vi kan leverera en skön och generös gastronomi. Hela konceptet verkar ge wow-känsla hos våra gäster, säger Jörgen.
Kvällen börjar med välkomstdrink vid 20-tiden, därefter följer ett antal serveringar av olika snacks och förrätter. Efter en rökpaus är det dags för olika varma rätter och dessert, innan det blir kaffe och avec.

– Det blir mellan 13 och 16 rätter och vi är sällan färdiga före 01.30. Många stannar också gärna kvar och umgås både med oss och varandra, berättar Mirjam.

Det finns plats för tio gäster, på fredagar och lördagar är det sällskap på minst sex som bokar in sig. På onsdagar och torsdagar har man ”communitytable”, då bokar man bara sin egen plats. Gästerna kan välja mellan tre olika paket, i tre olika prisklasser, och då ingår både mat och dryck.
Genom att allt är förbeställt kan Jörgen beställa det bästa som finns i säsong just nu, Mirjam kan blanda cocktails och berätta om vinerna och gästerna kan bara luta sig tillbaka och njuta.

Sedan man öppnade i mars förra året har det varit högt tryck på Mýran. Både utmärkelsen Årets Krog och en topprecension i DI Weekend har fått gästerna att strömma till. Många av helgerna är fullbokade flera månader i förväg. Jörgen och Mirjam sliter hårt varje vecka, det finns inga genvägar på Mýran. Samtidigt har de också fått möjligheten att bygga matklubben tillsammans och förverkliga en vision.

– Vi blev förälskade i att jobba med varandra. Det är både romantiskt, mysigt, härligt och jobbigt, så klart. Samspelet mellan oss och gästerna skapar en roligare gastronomi.

Annons:

Fler restauranger i sydvästra Skåne

Restauranger

Bongska huset

Bongska huset i Abbekås. Fisk och skaldjur är i fokus på det som tidigare var hamnkrogen i Abbekås. Mer bistro än fine dining.

Läs mer

Restauranger

Vollmers

Vollmers i Malmö är ett modernt skånskt gästis på Gamla Väster. En av Sveriges bästa restauranger. Två Michelinstjärnor!

Läs mer

⇐ Åter till hela Skånes restaurangguide!

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!