Med pasta på menyn

Pellegrino

Pellegrino
Norra Storgatan 15, Helsingborg
www.pellegrino.se

av: KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet Skåne #1, 2025

Pellegrino

Stephan Broomé kavlar pastadegen med sin träkavel, som på italienska heter mattarello. Försiktigt lyfter han upp degen på kaveln och vänder den. Sedan kavlar han igen tills man kan se luftbubblorna i degen.

– Att hantera degen är det svåraste när man gör pasta. Det krävs mycket övning för att lära sig tekniken. Man ska knåda och kavla lätt. Inte som när man gör bröd och lägger all sin kraft, säger han och börjar skära upp tagliatelle som sedan ska torka före användning.

Stephan Broomé har jobbat med mat i hela sitt liv. I början av 2000-talet jobbade han hos Niklas Ekstedt på hans restaurang i Helsingborg. Och sedan var han grönsakshandlare under en period. Men han lockades tillbaka till krogbranschen och då väcktes hans intresse för pasta. Många som i dag gör pasta i restaurangkök använder pastamaskinen Extruder för att göra större mängder, men Stephan ville lära sig hantverket och tekniken. Han åkte ner till Italien och utbildade sig hos Maestra Spisni som vunnit VM i mattarello.

– Att jobba med kavel ger ett helt annat resultat i textur och smak, säger han.

De kunskaperna kommer väl till pass när han nu öppnar sin nya restaurang Pellegrino i centrala Helsingborg. Här kommer all pasta att göras för hand och köket är inte i första hand italienskt, det är regionalt, och kommer från Emilia-Romagna.

– Bologna är Italiens matstad nummer ett. Här i norra Italien använder man mycket buljonger, men också smör och grädde. Fettet är viktigt som smakbärare, säger han.

På menyn finns det fem pastarätter, serverade i förrättsstorlekar så man orkar äta huvudrätt. Det finns tre huvudrätter och två desserter på menyn, som också erbjuder charkbricka och tigelle, plättar fyllda med chark.

Rätterna kommer att skifta efter säsong, förutom ragún som alltid finns på menyn. Det är en klassiker som ska koka länge. Stephan gör den på fläskkarré, högrev, mortadella, pancetta och alltid en slurk grädde på slutet, vilket är tradition i Bologna.

Stephan drömmer om att skapa en restaurang som är levande och fylld av gäster. I den innersta delen av matsalen kommer man att hålla vinprovningar, och längs den långa bardisken är tanken att ha en vinbar.

– Jag hoppas att detta ska bli som ett vardagsrum där man kan äta en hel måltid eller bara slinka in på ett glas vin och en pastarätt, säger Stephan Broomé.

Pellegrino

Annons:

Fler restauranger i nordvästra Skåne:

⇐ Åter till hela Skånes krogguide!

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!