Gastronomi för alla sinnen

Ravinens Bistro

Kattviksvägen 231, Båstad
www.ravinenkultur.se

av: KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet Skåne #3, 2025

Han är läraren som älskade mat. Nu driver John Moberg-Monsèn restaurangen på Kulturhuset Ravinen med smaksäkerhet och skånska råvaror.

Blicken dras direkt mot utsikten. I änden på matsalen i restaurangen på Kulturhuset Ravinen breder Laholmsbukten ut sig genom de stora panoramafönstren och från den stora verandan.

– Man tröttnar aldrig på utsikten. Allra bäst är det på kvällen – här är det solnedgångsgaranti, berättar köksmästare John Moberg-Monsèn.

Han är själv uppvuxen i Båstad och hade tidigt ett intresse för att laga mat. Redan som 12-årig började han jobba i kiosken på golfklubben, sedan blev det disk- och servisjobb på olika krogar i Båstad innan han fick jobb i servisen på Verandan. Där fick han med kort varsel hoppa in i köket, och där blev han kvar. Så småningom började han en utbildning till lärare, men med ett halvår kvar på utbildningen fick han ett erbjudande han inte kunde tacka nej till: att ta över restaurangen på Kulturhuset Ravinen.

– Här hade funnits några olika krögare tidigare, men nu ville museet höja nivån och lyfta restaurangen, berättar John.

Det var 2021 som Kulturhuset Ravinen äntligen kunde invigas efter att ha varit på gång i många år. Initiativtagarna är konstnärerna Ulla och Gustav Kraitz som i flera decennier arbetat för att konsten ska få en egen plats på Bjäre. Och deras inflytande syns också rent fysiskt på museet, i form av deras konst, men även bistron har fått deras godkännande.

 

– Vi har till exempel en gulasch som är lite en hyllning av Gustav och hans ungerska rötter. Och han har självklart smakat och godkänt den, säger John.

I köket är det klassiska rätter som gäller, gärna med en twist. Råvarorna kommer från bönderna runtomkring och andra lokala producenter. Det finns både kött, fisk och vegetariskt på menyn, som byts ut regelbundet, och både smak och utseende är viktigt, säger John.

– Man äter ju också med ögonen och vi lagar varje lunch på beställning. Men köket är litet så det gäller att planera smart.
Också på dryckessidan är det skånska i fokus. Vin från Ljungbyholm och Arilds vingård, öl från Kristianstad och Malmö.
Det är två år sedan John kom in som kökschef och sedan dess har även bagaren Eva Mattsson och kocken Petter Bratt kommit till. Eva bakar alla bröd, bakelser och kakor från grunden, och Petter och John kör luncherna, där det alltid finns flera alternativ att välja mellan.
Restaurangen är öppen dagtid. På sikt kommer man att öppna upp för enstaka kvällsevenemang.

– Vi hör ju ihop med Kulturhuset, så då krävs det extra personal. I gengäld har vi öppet året runt och hos oss kan man äta lunch fram till 15.30, säger John.

Annons:

Fler restauranger i nordvästra Skåne:

⇐ Åter till hela Skånes krogguide!

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!