Krogen vid fyren

Red Sails

Smygehuk Lighthouse vandrarhem
Smyge fyrväg 194, Smygehuk
www.smygehukfyr.se/restaurant

av: KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet Skåne #5, 2025

Åt ena hållet syns Östersjöns blåa vågor och åt andra hållet tronar den klassiska fyren som blivit ett landmärke för Smygehuk. Joanna och Mick Daly hade egentligen ingen tanke på att ta över vandrarhemmet vid Sveriges sydligaste udde, de var färdiga med att driva eget. Men när de såg läget och möjligheterna, kunde de inte säga nej.

– Jag har själv jobbat åtta år i flottan, så det är ju något särskilt med läget intill hav och fyr, säger Mick Daly när vi slår oss ner inne i restaurangen.

I flera år drev han och hustrun Joanna restaurangen på Hällåkra vingård. Sedan kom pandemin, gästerna försvann och 2021 tog de beslutet att stänga. Joanna tog jobb på Kockeriet och Mick fick jobb på Hörte Brygga. Så när Trelleborgs kommun hörde av sig med frågan om de ville överta driften av Smygehuks vandrarhem, sa de direkt nej. De ville vara anställda och som Mick säger, ”bara ta det lugnt”. Sedan hörde kommunen av sig igen och bjöd ner Joanna och Mick för att se på huset – och då var det klippt. De tog över boendet men hade hela tiden en tanke i bakhuvudet att de på sikt också ville öppna en restaurang. Renoveringen drog ut på tiden och det skulle komma att ta fyra år innan också restaurangen var klar. Men i mitten av juli kunde de äntligen öppna Red Sails för allmänheten.

– För oss handlar det om att kunna ge gästerna hela upplevelsen. De kommer hit, får middag på kvällen, sover gott och får sedan frukost på morgonen, säger Joanna.

I restaurangen ska stämningen vara avslappnad och öppen, och på tallriken ska maten vara opretentiös och serveras med humoristisk twist. Som snacksserveringen chips och dipp som serveras i en porslinsanka, eller den egna gubbröran som serveras i en konservburk. Utan att för den skull tumma på kvaliteten och de höga ambitionerna.

– Det ska vara bra råvaror och det ska vara gott och tydligt vad man får på tallriken. Det blir mat som vi själva älskar att äta, säger Joanna och serverar lite av Red Sails egen ginger beer med habanero-chili.

Det är hon som står i köket och Mick som är ute i restaurangen och pratar med gästerna. Sommartid kommer gästerna också att kunna sitta ute i trädgården intill fyren, som finns avbildad på allt från kaffekopparna från en lokal keramiker, till chokladen och kaffet som Höganäs choklad gör till restaurangen.

På Red Sails meny kommer inspirationen från de lokala råvarorna, men också från Joannas långa erfarenhet och Micks australiensiska arv. Mycket av maten är tänkt att kunna delas, för det är umgänget runt maten som är det centrala för både Joanna och Mick. Därför kommer det också att finnas spel och möjligheten att beställa en godisskål, så att man sitter kvar länge.

– Vi tycker mat är en social upplevelse. Att samlas kring maten och prata med varandra är det viktiga. Det ska kännas som att man kommer hem på middag till oss, säger Mick.

Annons:

Fler restauranger i sydvästra Skåne

Restauranger

Swedish Wine Center

Hos Swedish Wine Center i Malmö kan du njuta av ett stort urval av viner, varav många svenska, som serveras tillsammans med en meny på lokala råvaror.

Läs mer

⇐ Åter till hela Skånes restaurangguide!

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!