Drömmen i Lövestad
Restaurang Perrong
Restaurang Perrong
Järnvägsgatan 2, Lövestad
www.restaurangperrong.com
av: KRISTINA OLSSON foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet Skåne #5, 2025

Drömmen fanns där i många år. Anna-Brita Onkenhout jobbade som sommelier och med vinresor till Frankrike, men längtan efter att driva något eget växte sig starkare. För sex år sedan flyttade hon till Skåne. När hon kontaktades av ägaren till stationshuset i Lövestad och fick förfrågan om att driva restaurangen föll allt på plats.
– Jag ville skapa en värld som jag älskar och bjuda in andra till den. Jag lever verkligen min dröm, säger Anna-Brita som sedan mars jobbat med att fixa till framför allt utemiljön.
Inne i lokalerna har man bevarat stilen som den var med kristallkronor och den charmiga spiraltrappan i järn. Anna-Brita har i många år haft ett hus i Languedoc och älskar känslan på den lokala bistron dit alla är välkomna. Via en bekants bekant hittade hon kocken Simon Fredriksson som kom med sin kärlek till det italienska köket. Tillsammans har de skapat en rustik meny med inspiration från Medelhavet, men med skånska råvaror i säsong.
– Vi kommer till exempel att ha en grön soppa på menyn, på våren kan den göras på ramslök eller nässlor, längre fram av annat grönt, säger Anna-Brita som också har ett stort intresse för att få vilda ätliga växter på menyn.
Under sommaren har man samma meny hela dagen, till hösten blir det mer uppdelat med lunch och kvällsöppet.
Man kan boka bord inomhus men det finns alltid plats för drop-in-gäster på uteserveringen. Här finns ytterligare en viktig beståndsdel för en skånsk/fransk bistro: en egen boulebana.
– Man ska kunna slinka in på ett glas vin och en rätt, eller varför inte ta en pastis på eftermiddagen och spela lite boule, säger hon.
Eftersom Anna-Brita är sommelier är vinlistan självfallet noga utvald, och hon varvar franska viner från Languedoc med några riktigt bra skånska viner. Många av vinerna finns att köpa på glas och för Anna-Brita är det som roligast när hon får hjälpa gästerna att välja rätt vin till maten.
Att restaurangen varit efterlängtad i byn upplevde hon på smygöppningen då flera hundra lokala dök upp för att gratulera henne.
– Jag är själv uppvuxen i en liten by i Hälsingland. Här i Lövestad påminns jag om bygemenskapen där.
Annons:
Fler restauranger i sydöstra Skåne
Tinas lille Danmark
Efter många år har Tina Petersen återvänt till sitt danska arv. På kaféet i Tomelilla serverar hon flæskesteg och smörrebröd.
En gaffel kort på Maritim
En gaffel kort har flyttat in på det klassiska hotellet Maritim i Simrishamn och fortsätter satsningen på vällagat i gourmetklassen.
JH Matbar
JH Matbar i Ystad har nordiska smaker på lokala råvaror serveras på restaurangen mitt i Ystad. Missa inte den hemlagade glassen.
Byn Crêperie
Byn Crêperie i Vollsjö serverar galetter gjorda på bovetemjöl och ägg som serveras med en matig fyllning, och crêpesen serveras med en söt fyllning.
⇐ Åter till hela Skånes restaurangguide!
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!