Ringsjön

Tvillingsjöarna i mitten

text: KRISTINA OLSSON
foto: JESPER HEIMERSON, JULIA BONDE CHERP/ BOSJÖKLOSTER

Bosjökloster liger vid vattnet och erbjuder vacker utsikt.

Den kallas Skånes hjärta och det är utan tvekan ett passande smeknamn på Ringsjön. Beläget i mitt-Skåne och med de tre trillingsjöarna, östra och västra Ringsjön samt Sätoftasjön som hjärtkamrar intill varandra. Som Skånes näst största sjö är hela Ringsjön viktig för området och en svalkande oas när sommarvärmen blir för het.

Sjön ligger i de tre kommunerna Höör, Hörby och Eslöv och delas av en smal landremsa med väg 13 som går förbi sommarhusområdet G Gamla Boo.

Sedan slutet på 1800-talet har Ringsjön haft problem med
dålig vattenkvalitet. Efter att man sänkte ytan med 1,5 meter år 1883 kunde man se hur överskottet från böndernas gödsel hamnade i sjön. 

När man efter första världskriget började installera vattenklosetter i många hem, trodde man inte att utsläppen skulle påverka miljön nämnvärt och avloppen leddes direkt ut i sjön. Detta har lett till algblomning och övergödning som på 1960-talet blev akut. Då dog boskap som drack sjövattnet.

Sedan 80-talet har man i perioder reduktionsfiskat, det vill säga försökt återställa balansen mellan rovfisk och bytesfisk. Med Projekt Ringsjön som kom i början på 2000-talet var målet att reducera beståndet av braxen och mört med 90 procent.

Det tog längre tid än väntat men sedan några år tillbaka mår Ringsjön mycket bättre, har bättre siktdjup och fisken, däribland braxen, kan åter användas i matlagningen.

Runt Ringsjön

BOSJÖKLOSTER

Vid Ringsjöns strand ligger Bosjökloster som en skimrande vit pärla. Benediktinerklostret som byggdes på 1100-talet har en dramatisk historia bakom sig och har under åren varit både svenskt och danskt. Sedan 1908 är slottet och parken i fa- miljen Bondes ägo. I den stora slottsparken hittar man allt från fantastiska rosenplanteringar till rhododendron och azaleor, och inne i slottet visas skiftande utställningar. Fika och lättare lunchrätter baserat på lokala råvaror serveras på det mysiga trädgårdskaféet omgivet av ro- sor och med utsikt över parken och Ringsjön.

Bosjökloster 111, Höör

www.bosjokloster.se

ELISEFARM

Förutom golf, spa och över- nattning bjuder Elisefarm på god mat baserat på skånska råvaror. Brunchen på söndagar är populär så boka bord.

Fogdarp 747, Höör

www.elisefarm.se

Ringsjön har ett fascinerande fågelliv.

Håkan Björk på Björks Ringsjön.

BJÖRKS RINGSJÖN

I många år drev Håkan Björk fiskebutik vid Gamla Boo men sedan några år tillbaka är han lokaliserad vid Västra Ringsjön. Här kan man handla i delika- tessbutiken där egna sillinlägg- ningar, prisbelönta gäddbiffar och ett stort urval av egenrökt fisk är populärt. Vill man äta på plats serveras ett handfull fiskrätter i matsalen och under ett antal helger serveras buffé. I butiken hyr man också ut båtar och säljer fiskekort.

Råröd Sjögården 133, Höör

www.bjorksringsjon.se

 

RINGSJÖSTRAND

På Ringsjöstrand erbjuder man allt från enkla tältplatser till campingstugor och bekväma hotellrum med sjöutsikt. Vid en av sjöns fina, barnvänliga badplatser kan man hyra både kajak, roddbåt eller SUP, liksom cyklar eller den flyttbara bastun. I restaurangen Seaside Inn kan man äta olika sorters hamburgare eller grillade rätter på terrassen.

Osbyholm, Brovägen 2, Hörby

www.ringsjostrand.se

 

FULLTOFTA NATURRESERVAT

I det stora naturreservatet intill Ringsjön finns 14 markerade vandringsleder, varav tre är barnvagns- och rullstolsvän- liga: Ravinslingan, Strandpromenaden (längs Ringsjön) och Fiskestigen i Bjeveröd. I Fulltofta Naturcentrum visas olika utställningar och här kan man även köpa med sig fika från kaféet. En bit bort från Naturcentrum, längs Ravinslingan, ligger Sagostubben där barnen kan krypa in och utforska trähuset eller bara spana på naturen.

Fulltofta naturreservat, Hörby

www.skanskalandskap.se/ strovomraden/fulltofta

 

STORKHÄGNET

Storken är en klassisk symbol för Skåne men i mitten på 1900-talet hade den vackra fågeln nästan försvunnit helt från Skåne. I Storkprojektet som drivs av Naturskyddsföreningen har man de senaste decennierna fått tillbaka stor- ken till Skåne. I dag finns det tre hägn, varav det vid Fulltofta intill Ringsjön är det största. På 2 500 kvm häckar ett 25-tal storkpar och nyfikna kan få en guidad tur eller bara komma till hägnet och titta. I slutet av juli släpps årets ungstorkar ut och allmänheten kan uppleva storksläppet på plats.

www.storkprojektet.se

RINGSJÖN RUNT

Den klassiska cykeltävlingen har funnit sedan 1966 och man kan välja fyra sträckor att cykla på, där den längsta är 125 km lång. Årets tävling hålls lördagen den 20 augusti och brukar vara en folkfest med många åskådare runt omkring banan.

www.ringsjonrunt.se

BADPLATSER

Ringsjön har flera stora badplatser med långgrunda sandstränder som är perfekta för barnfamiljer. Sjöholmen vid västra Ringsjön har även fotbollsplan, frisbeegolf och badflotte. Även Gamla Boo samt Fulltofta badplats och Sätofta badplats vid Östra Ringsjön har barnvänliga sandstränder. Vid Ringsjöstrand kan man hyra kajak, roddbåt eller SUP.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.