Runt Ivösjön på två hjul

Häng med till sjöriket norr om Kristianstad. En cykeltur runt Ivösjön bjuder på rik natur- och kulturhistoria, slow food med skånska förtecken och en färd in i fruktriket.

av CENNETH SPARBY foto JESPER HEIMERSON

Den rullande resan börjar vid Bäckaskogs Slott, vackert beläget mellan Ivösjön och Oppmannasjön. En ståtlig byggnad med anor från 1200-talets klosterperiod. Kung Karl XV hade sitt sommarresidens här under slottets storhetstid i mitten av 1800-talet, och hans paradvåning är intakt och öppen för besökare att skåda.

»Kung Karl XV hade sitt sommaresidens här under slottets storhetstid i mitten av 1800-talet, och hans paradvåning är intakt och öppen för besökare att skåda.«

En smal landremsa skiljer de båda sjöarna åt, och vattendragen förbinds med en smal kanal. Numera är slottet ett populärt resmål för både övernattning och gastronomi med lokala förtecken.

Teveserien Stjärnorna på slottet har självklart bidragit till intresset; den nya säsongen spelades in i somras, med bland annat sångerskan Carola Häggkvist och författaren David Lagercrantz som deltagare.

Nu väntar ett par dagar långt cykel- och vandringsäventyr runt Ivösjön – en av Sveriges mest fossilrika trakter. Med boende på gårdshotell, pensionat och slott, och med lokalt mathantverk och vin i fokus ser det ut att bli en toppenhelg. Väderprognosen talar till vår fördel. För trots att vi är inne i september månad lyser solen med full kraft och sprider skön värme. Milda sydvästvindar bidrar och ger snarare en känsla av loja sensommardagar.

Bäckaskogs slott blir en god start och avslutning på vår färd.

Ivösjön är som gjord för vilsamma cykelturer med klar nostalgikänsla.

Emelie och Christoffer från Malmö hyllar klättringen på Kjugekull.

Efter en förmiddagsfika ute på terrassen trampar vi mot Kjugekull, sydöst om Bäckaskog.

Här döljer sig ett paradis för vandrare. Ett naturreservat med skimrande lövskogar, öppna hagar och ståtliga klippblock. Den högsta toppen bjuder på vida vyer över Ivösjön. Den är Skånes största, med flera små öar och holmar. Och så förstås Ivön – som är Skånes största ö – en knapp mil lång.

Dit färdas man på sju minuter med Skånes enda bilfärja från byn Barum, omskriven för Barumskvinnan – ett skelettfynd från stenåldern som upptäcktes i slutet av 30-talet.

Vi ställer cyklarna vid den lummiga parkeringen för att vandra längs stigarna i det populära Natura 2000-området.

Vid ett av klippblocken klättrar Emelie Leth och Christoffer Toft. Paret bor i Malmö och har rest upp över dagen för klättringens skull. För Kjugekull är vida känd för sin ”bouldering”, dit klättrare från när och fjärran söker sig för att finna nya utmaningar.
– Det krävs en hel del teknik och känsla för att ta sig upp, säger Emelie under en paus. Och skulle jag tappa greppet så har jag ju min ”crashpad” på marken. En tjock matta som definitivt lindrar fallet, och som gör att Emelie vågar utmana sig själv.

»Jag brukar cykla ner hit för att vandra och bara njuta av stillheten.«

På Ivögården råder ren och skär sörgårdsidyll. Passa på att upptäcka landskapet längs grusvägarna.

I samma veva passerar Peter van Dellen. Han bor i Barum och har Kjugekull som sin absoluta lekplats.
– Jag brukar cykla ner hit för att vandra och bara njuta av stillheten. Och jag ledsnar aldrig på utsikten, konstaterar han med ett brett leende.

Han är amerikanen som flyttade till byn med hustrun Malin för över 20 år sedan, och som nu ägnar alltmer tid åt fiske och vinmakande. För här kring Ivösjön är klimatet perfekt för att vinstockarna ska ge avkastning. Drygt 300 har han planterat vid sin gård, med tåliga druvor som ’Solaris’, ’Petit Verdoux’ och ’Phoenix’.
– Dessutom är abborrfisket fantastiskt här i sjön, konstaterar han belåtet. Jag har två fiskekajaker och ger mig ut i stort sett varje morgon för en tur. Vill ni testa?!

En inbjudan svår att motstå, i synnerhet som Peter tidigare i morse fileat abborre till lunch, och som vi mer än gärna får provsmaka. Halvtimmen senare är vi på plats för att kolla vinstockar och pröva fisket. För gården ligger ett stenkast från stranden i soligt söderläge.

Efter några lyckade kast med ett par abborrar på kroken är det dags för lunch. Malin serverar de nystekta filéerna med ugnsstekta grönsaker och nypotatis. Dessutom prövar vi Peters vita vin på druvan ’Phoenix’.
– En smak av sommaräng, som väl matchar maten, konstaterar han med ett nöjt leende.

Välkomna till Skånes Toscana! hojtar vinbonden Bo Jeppsson,

Vi säger hej till skepparen, som ska vidare ut på ännu en fisketur, och cyklar vidare upp till Ivögården, förbi medeltida S:ta Ursula kyrka. En av de mer mytomspunna kyrkorna i Skåne, med helig källa döpt efter skyddshelgonet Ursula.

Grannen Ivögården inramas av vinstockar i mängd, som så här i eftermiddagssolen mer ger en känsla av en vingård på betydligt sydligare breddgrader.
– Välkomna till Skånes Toscana! hojtar vinbonden Bo Jeppsson, som väntar vid grinden tillsammans med sonen och krögaren Petter Jeppson.

Tillsammans har de skapat en välbesökt mat- och vingård mitt i det frodiga odlingslandskapet.

Det är snart skördetid, och Bo har just kollat hur druvorna mår efter hagelskuren för några dagar sedan. Han odlar tåliga druvor som ’Rondo’, ’Regent’ och ’Solaris’, som alla sägs tåla ett kyligare klimat.
– De ger fruktiga viner med hög syra, konstaterar han och bjuder på ett smakprov av både rött, vitt och rosé, med vinstockarna som fond.

»En kajaktur i Kyrkviken och ett dopp från bryggan passar utmärkt före frukost nästföljande morgon.«

Dags att pröva fiskelyckan, med Peter som god guide.

Peter och Malin bjuder på nystekta abborrfileer, tillsammans med gårdens grönsaker och Peters smakrika vin.

Kjugekull är magiskt. En tummelplats för naturälskare som gillar att vandra och klättra.

Ivögården – en mötesplats för livsnjutare, där Petter och Bo skapat en gård där mat och vin möts harmonierar.

Petter gillar att matcha gårdens viner maten, där råvarorna kommer från trakten. Något vi kommer att få ta del av senare i afton.

Men först en tramptur upp till Ivö klack på norra änden av ön. En tre kilometer lång sträcka längs smala vägar. Naturreservatet påminner en del om Kjugekull, men är betydligt vildare till sin karaktär med tät blandskog
och en hel del klippblock och nerfallna träd. Och vi hinner med både den 134 meter höga toppen och en titt på gamla torpruiner och fossilrika kaolinbrott innan det är dags att vända tillbaka.

För här på norra udden bröts kaolin i stor skala, vilket blev grunden till Iföverkens framgångsrika keramiska industri. Den vita leran skeppades på pråmar till Bromölla.

Middagen med utvalda gårdsviner blir en höjdare. Vi börjar med ett glas Ivöpagne, som är Bo Jeppssons senaste tillskott. Ett torrt mousserande vin tillverkat enligt champagne-metoden.

Hembakat focacciabröd, kikärtsröra, blomkålssoppa med skånsk coppa samt sotad kalvfilé med svart trumpetsvamp och rostade morötter matchar vinerna väl. Och efter dessertsymfonin med crème brûlée, chokladkaka, rårörda bär och hemgjord glass frestar Petter med espresso och ett glas Druvstjälk. En variant av grappa på Ivögårdens vis.

En kajaktur i Kyrkviken och ett dopp från bryggan passar utmärkt före frukost nästföljande morgon. Ännu en molnfri dag med sommartemperaturer. Vi cyklar sedan vidare mot färjan till Barum. Men en doft av nejlika och kanel får oss att stanna till vid en sliten, oansenlig industribyggnad där vi kan skymta en handtextad skylt om pepparkakor till salu på Ifö-bageriet.

Det rör sig om en liten pepparkaksfabrik, där bagaren Patric Andersson jobbar för högtryck, tillsammans med systern Liselotte Persson.
– Vi har hållit på i 30 år här på ön, tillsammans med våra föräldrar, och nu har julbaket precis dragit i gång, konstaterar Patric och visar runt i den lilla lokalen. Degen görs dagen innan och gräddningen börjar redan vid sextiden om morgnarna.

Vi provsmakar och cyklar nöjda vidare med var sin låda Brobypepparkakor i packningen.

Blomkålssoppa med äpple, skånsk coppa och rödlök. En förrätt som ger mersmak.

Julkänsla i högsommarvärme. Patric Andersson bjuder på rundvisning i pepparkaksbageriet.

Passa på att ta ett dopp. Ivösjön, Levrasjön och Oppmannasjön levererar även under hösten.

Visst är det charmigt att åka färja. Den går var tjugonde minut och efter den korta färden följer vi vägen norrut mot nästa stopp – Vånga 771. En mötesplats för mat och dryck vid foten av Vångaberget.

Det är en mäkta vacker del av Humleslingan, som ger en känsla av klart nordligare bredd- grader. Ett böljande landskap med en hel del sugande backar. Men så får vi också ett härligt utförsrull ner till Vånga och äppelriket. För här odlas det äpplen i mängd längs sluttningarna, vilket förstärker känslan av Toscana.

Här svarar Margareta Hjelmqvist och dottern Annika Olsson för smakrika mat- och fikastunder – allra helst ute i trädgården. Som denna dag när de dukat upp en lunch ute bland äppelträden.
– För tio år sedan var tanken att starta ett marmeladkokeri och sommarkafé, men det dröjde inte länge förrän vi utvecklade verksamheten till så mycket mer, konstaterar Margareta.

I dag finns gårdsbutik, kafé och restaurang tillsammans med en handfull rum för gäster som reser långväga bara för Margaretas vedugnsgräddade pizzor och Annikas kanelbullar.

De cyklar Ivösjön runt på en dag – vilket de gjort även tidigare år.
– Naturen är så variationsrik. Dessutom gillar jag att det går att göra många avstickare längs Humleslingan, säger Linda och visar på kartan hur deras dagsrutt ser ut.

Vi fortsätter turen längs Näsumaslingan mot Sibbarpsdalen och pensionat Strömbacken.
En slingrande grusväg genom ett fridfullt landskap med faluröda gårdar, betande kor
i hagarna och gamla vägskyltar. Aftonsolen färgar landskapet i orangeröda nyanser och allt andas idyll.

Och med egna odlingar och jaktmarker i Småland kan familjen vara snudd på självförsörjande.
– Varsågoda att ta för er!

Annika har just grillat viltburgare, gjorda på färs från dovhjort och älg, och fyller bröden med grönkålsmajonnäs, picklad rödlök, tomat och inlagd gurka.

Hon bjuder på gårdens drycker till maten. Det handlar om äppelmust samt björksav med smak av havtorn och bärnstensfärgad björköl.
– I våras tappade vi 300 liter, där en enda björk gav hela 30 liter, konstaterar Margareta med ett nöjt leende.

Missa inte!

Naturreservatet Ivöklack på norra Ivö. Välj mellan fem olika slingor – två till fem km långa. Och självklart är det läge att bestiga den 134 meter höga toppen. Räkna med en svettig tur, för det går rejält uppåt. Här ligger även det gamla kalk- och kaolinbrottet, som blivit till ett levande utomhusmuseum, med rika lämningar av fossil från bland annat dinosaurier.

Under slutet av 1800-talet började kaolinet att exploateras i omfattande mängder och i början av 1900-talet var det en viktig del i Ivöverkets porslinstillverkning. Ta del av brottets historia och gör en tidsresa tillbaka till torparnas tid.

www.humleslingan.com

 www.nasum.se

www.bromolla.se/uppleva-och-gora

I Vånga ligger äppelodlingarna tätt. På håll liknar de mer vinstockar som klänger på sluttningarna ner mot sjön.

Viltburgare med picklad rödlök och grönkålsmajonnäs smakar mums för hungriga cyklister.

– Vi gillar att laga maten utomhus, säger Annika och Margareta i Vånga, som verkligen värnar det lokala.

»Det här är verkligen en oas.«

Att intresset för matgården Vånga är stort visar inte minst besöket av Tareq Taylor under gårdagen, han var på plats för en matvandring och teveinspelning.
– Vi gick två stationer av vår Smakstig, där han fick smaka på vårt goda knäckebröd och en surdegspizza med blåmögelost och päron, berättar Annika. Sedan gjorde Tareq en apfelstrudel i medhavd ugn, så det blev en smakrik dag för oss alla.

Humleslingan leder vidare mot Näsum. Humlen växer vilt i trakten, i synnerhet kring Humletorkan, som i dag är stängd. Här torkades växten i stor skala ända fram till slutet av 50-talet, innan den levererades till bryggerier landet runt.

Här viker vi av från stora vägen för att cykla Näsumaleden, som letar sig fram genom odlingslandskapet. Vi korsar Holjeån och ser två kanotister passera, på väg från Östafors naturreservat ut till Ivösjön. En populär kanotled, där många fortsätter turen in i Oppmannasjön.

Strax är vi framme vid Gudahagen. Ett gravfält med anor från järnåldern, där sägnen säger att hagen varit ett betydande hednatempel och offerplats.
– Det här är verkligen en oas, säger Linda Weibull och Lars Viktorsson från Perstorp, som njuter av stillheten i skuggan under ett av bokträden.

Strax ovan Holjeåns strömmande vatten, vid Östafors bruks naturreservat, ligger det gamla pensionatet, djupt inbäddat i grönskan. Här har Elisabet Knutsson och Bo Jönsson sedan mitten av 80-talet tagit emot gäster som gillar att vandra och bara ta det lugnt. Den gamla 1700-talsgården har byggts ut i olika omgångar och här finns tre mysiga pensionatsrum att bo i.

– Vi är ett renodlat ekopensionat och var en av de första restaurangerna som KRAV-certifierades i Sverige. Det är vi stolta över, säger Elisabet och Bo där de står vid den vedeldade uteugnen för att tillaga flamkuchen – en vit pizza med olika lokala ostar som smaksättare. En favorit bland gästerna, tillsammans med belgiska våfflor och helstekt Bosarpskyckling.

Middagen njuter vi av i växthuset, med tända ljus på borden och ekologisk riesling i glasen. En perfekt avslutning på en intensiv dag.

Imorgon har vi bokat in oss på en exkursion med fossiljägaren Filip Lindgren, för att leta efter förhistoriska hajtänder, bläckfiskar och dinosaurieben vid Åsens fältstation. Därefter väntar ett förmiddagsbad i Levrasjöns turkosskimrande vatten och besök på Drakarnas Hus i Bromölla. Och vi kommer att trampa längs gamla banvallar och grusvägar för att behålla känslan av tidlöshet och lugn.

 Välkommen till ekologiska pensionat Strömbacken, där Bo och Margareta frestar med flamkuchen.

En fossiljakt med Filip resulterar i ostron, hajtänder och bläckfisk med miljontals år på nacken.

Holjeån vid Östafors bruks naturreservat. En plats för vila och kontemplation.

Ivösjön runt

Turistvägen Humleslingan följer asfaltvägarna runt Ivösjön – Skånes största sjö med Skånes största ö. Vägen är skyltad med vit blomma mot brun botten. För den som gillar att cykla och vandra är det definitivt läge att göra avstickare längs några av alla fina leder som sträcker sig runt Skånes största sjö.

Ett gott exempel är den 24 km långa Näsumaleden, där vandrare och cyklister samsas. Den sträcker sig från Näsum i en vid cirkel norrut mot Sibbarpsdalen och Östafors naturreservat.
Gustavsbergsleden är en annan variant, där den allra vackraste sträckningen går längs östra delen av Ivösjön vidare mot turkosskimrande Levrasjön och Bromölla.

humleslingan.com
nasum.se/nasumaleden
bromolla.se/gustavsbergsleden
blekingeleden.com/etapper/
blekingeleden-grundsjon-ostafors/

BOENDE OCH MATHANTVERK

Det finns en hel del att välja på. Allt från campingplatser, vandrarhem och enklare bed and breakfast till pensionat och slottshotell. Här följer ett urval, där du även kan äta middag med lokala förtecken.

BÄCKASKOGS SLOTT
Perfekt bas för utflykterna runt Ivösjön, med boende från enklare bed and breakfast till stilfulla slottsrum. Weekendpaket med tvårättersmiddag och frukost från 1 090 kr per person och natt. (2021) Cyklar och kanoter finns att låna som gäst.

www.backaskogsslott.se

IVÖGÅRDEN
En mat- och vingård i rofylld miljö. Passa på att paddla kajak, cykla och vandra, för att sedan prova gårdens viner till middagen. Vandringspaket med övernattning, middag i gästköket, frukost och vandringskarta från 995 kr per person. (2021) Det går även att boka trerättersmiddag i matsalen.

www.ivogarden.se

VÅNGA 77.1
Häng med på en smakresa under vistelsen på Vånga 77.1, där man som gäst kan kombinera mat- och dryckesupplevelser med boende i fem mysiga hotellrum på gamla höskullen. Kafé och restaurang med öl och vin från gården, samt en hel del vilt, grönt och bär från egna marker. Dessutom gårdsbutik och matlagningskurser året om. Dubbelrum inklusive frukost kostar 1 250 kr för två. (2021)

www.vanga771.se

PENSIONAT STRÖMBACKEN
Mitt i Östafors naturreservat finner du ett pensionat där tiden verkat stå stilla. Hög mysfaktor, gedigen ekologisk mat och dryck samt vandrings- och cykelleder utanför husknuten. Passa på att ta ett morgondopp i Holjeåns strömmande vatten för att sedan njuta av frukosten i lugn och ro. Dubbelrum med frukost kostar 950 kr för två personer. (2021)

www.strombacken.com

 

FIKA UNDER FÄRDEN

BÖCKMANS KONDITORI
Kombinera lunch och fika med bowling på Böckmans i Bromölla. Kul byggnad och klassiska bakverk som nygräddade kokostoppar, kardemummabullar och blåbärspaj.

www.konditori.bockmans.se

MINAS CHOKLADSTUDIO
På Tostebergavägen, knappa milen söder om Bäckaskogs slott, får chokladälskarna sitt lystmäte på Minas chokladstudio. Smaka på chokladpraliner, glass gjord på mjölk från slottskossorna i Trolle Ljungby samt våfflor, kakor och tårtor med choklad.

www.chokladstudion.se

EN SMAK AV HUMLERIKET
Humletorkan i Klagstorp nära Näsum byggdes 1926. Numera finns här ett sommaröppet kafé med begränsade öppettider (från juni till och med september). Hembakt bröd, öl bryggt på humle från egen odling och försäljning av hantverk. Även vandrarhem.

www.humletorkan.com

 

GODA GÅRDSBUTIKER

SZABOS HEMCHARK
Ligger i Sibbarpsdalen utanför Näsum. Här finner du lokalt, nystyckat kött och en hel del kontinentala charkdelikatesser med bland annat rökt fläskytterfilé och kryddiga korvar.

www.szabos.se

SIBBESSON PÅ TORNGÅRDEN
Med vid vy över Sibbarpsdalen och med Ryssberget i fonden ligger Torngårdens jordbruk och gårdsbutik. Sylt, saft och marmelader, sallad, bönor och tomater. Gårdschips, äppelmust, honung och en hel del annat.

www.sibbesson.se

IFÖ-BAGERIET PÅ IVÖ
På Ivö bakas det Broby-pepparkakor från september till december. Passa på att göra ett besök på den anrika fabriken och köp en låda. 14 kr för 300 gram är rena rama fyndet! (2021) Dessutom driver bagarfamiljen även ett tårtbageri på ön.

www.ifobageriet.se

NÄSUMS LAXRÖKERI
Varm- och kallrökt lax, såser och sillinläggningar.

www.nasumslax.se

VÄRT ATT UPPTÄCKA

FOSSILJAKT FÖR FAMILJEN
Gör ett besök på Havsdrakarnas Hus i Bromölla. Ett charmigt museum i tågstationens vänthall.
Här kan du lära dig allt om fossila lämningar och kolla sylvassa hajtänder, bläckfiskbitar, ostron, sjöborrar och mycket mer i montrarna. Vill du sedan ge dig ut på riktig skattjakt och vaska fossiler går det att hänga med ut i fält och jaga. Klart spännande!

www.havsdrakarnashus.se

 

KOLLA KULTUREN

Ifö Center är ett nytt, konstnärsdrivet kulturhus vid Ivösjön i Bromölla – i det som en gång i tiden var den gamla keramikfabriken. Kollektivet bygger allt själv och anordnar kurser, workshoppar och guidade visningar. På fabrikens fasader växer bit för bit ett utomhusgalleri i världsklass fram, med verk av internationellt kända gatukonstnärer.

 

STÖRST I EUROPA

Ett annat måste är torgfontänen Scanisaurus av Gunnar Nylund – Europas största stengodsskulptur. Den föreställer två svanhalsödlor, en hane och en hona, som solar sig på en klippa på Ivön. Scanisaurus är sammansatt av cirka 3 000 delar formsatt keramik, tillverkade på Iföverken.

www.ifocenter.com

 

SKIDA I VÅNGA

Vångaberget bjuder på en alpin skidanläggning med 132 meters fallhöjd och tre pister. Den utsågs i våras till ”Årets hemmabacke” av branschorganisationen SLAO, och drivs på ideell basis. Under sommarhalvåret kan man dessutom cykla downhill.

www.vangabacken.com

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.