Kärlek i Kapparp

Segers Mat

Kabbarps Smedjeväg 7–10, Åkarp
www.segersmat.se

av: KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet Skåne #6, 2025

Segers Mat

På Segers Mat på Classicum bjuder Marcus och Maria Seger på gastronomi och bakverk med smaker från lokala producenter.

Utsikten över fälten och gårdarna är vidsträckt från uterummet hos Segers Mat. Det är svårt att förstå att denna lantliga miljö ligger som i en triangel mitt emellan tre tättbebyggda områden – Malmö, Lund och Staffanstorp.

– Tar man bussen från Malmö C, som stannar precis här utanför, så tar det inte mer än 15 minuter, berättar Marcus Seger.

Han är kocken som i många år jobbade i Köpenhamn, hustrun Maria har en bakgrund inom service på hotell och restaurang. Men när barnen kom blev livspusslet med jobb på sena kvällar och helger svårt att få ihop. I stället satsade de 2019 alla sparpengar på att starta upp en cateringfirma och lunchrestaurang i Arlöv och 2020 övertog de restaurangen på Möllegården i Åkarp. När växthusproducenten Classicum skulle öppna i Kabbarp och sökte någon att driva kaféet och restaurangen, skickade paret in en intresseanmälan och blev utvalda.
I dag är Segers Mat en viktig del av Classicums dragningskraft. Besökarna kan strosa i butiken, gå en runda bland växthusen och fika eller äta lunch.

– Vi hoppas man ska kunna komma och tillbringa en halvdag här. Barnen kan leka på lekplatsen medan föräldrarna kan ta det lugnt, shoppa och njuta av god mat och dryck, säger Maria Seger.

De flesta råvarorna är lokala, och Marcus som är kökschef jobbar kreativt med det som finns i säsong. Färska örter från Kabbarp, grönsaker från Hvilan utbildning och saffran och sparris från Saffranstorp. Ölen kommer från Bökebergs bryggeri och vinet är framför allt europeiskt. I kaféet och restaurangen finns varma och kalla rätter, men också bakverk, även glutenfria och veganska, som görs från grunden av de två konditorerna.

– I kaféet gör vi en del husmanskost, men vi vill inte låsa oss vid någon särskild filosofi, även om det nordiska känns viktigt. Samma sak med bakverken, som är franskinspirerade med en svensk twist. Vi vill kunna vara kreativa med vad vi får från leverantörerna, säger Marcus.

Varje månad kan man boka in sig på afternoon tea eller på den populära brunchen, som på kalla dagar kan avnjutas i det ljusa uterummet.
Under höstlovet i oktober vill de locka barnfamiljer med Barnens brunch, med allt från pannkakor till cakepops och fruktsallad. I december öppnar de upp sitt julbord för både företag och privatpersoner och välkomnar gästerna med glögg och sprakande eldar i trädgården.
På sikt hoppas paret Seger även kunna utveckla matlagning utomhus och servera grill-luncher. Med sitt perfekta läge, sin ljuvliga utsikt över fälten och alla råvaror inom räckhåll hoppas Marcus och Maria att fler hittar till Segers Mat.

– Vi vill att detta ska vara en plats dit man kommer flera generationer för att vara tillsammans. Vi har skapat en helhet med kvalitet och service, nu hoppas vi bara att fler får uppleva den, säger Maria.

Annons:

Fler kaféer i sydvästra Skåne

⇐ Åter till hela Skånes kaféguide!

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!