Siw Malmkvist
Ständigt i rörelse
Landskronatösen Siw Malmkvist har sjungit på tio språk, haft 50 låtar på Svensktoppen, vunnit både svenska och tyska melodifestivalen och som första svensk tagit sig in på amerikanska Billboardlistan. En folkkär stjärna som inte är intresserad av vare sig glitter eller glamour men är stolt över att ha lärt sina barnbarn hjula.
av: HANNA WELIN foto: JOHAN BÄVMAN
Publicerad första gången: MAGASINET SKÅNE NR 3 2025
”En gång på tåget var det en kille som satt och glodde på mig, länge. När han reste sig och gick förbi mig sa han ’Du, du ska inte tro att jag känner igen dig’”, säger Siw Malmkvist med ett gott skratt.

S
”Sen drömmer jag en stund om dej”, den är bra! Och ”für Kenner” med Cornelis, har jag gjort den på tyska? Det hade jag nästan glömt.
Siw Malmkvist står framför en vägg på Landskrona museum som hon inte har sett förut. En privat samling av singlar – ett urval av hennes över 600 inspelade låtar – hänger prydligt från golv till tak.
– Titta där, där är Spanska Siw!
Hon stämmer upp i den spanska refrängen, snurrar ett varv och får därefter syn på Melodifestivalbidraget från 1988: ”Det är kärlek”.
– En mycket fin låt. Jag trodde den skulle vinna, sådan lång näsa jag fick när den inte gick vidare, säger hon, skrattar och gör lång-näsa-gesten med handen.
Siw och hennes son Henrik Himmelmark Malmkvist har tagit tåget ner från Stockholm. Åkt hem, som hon fortfarande säger när hon ska till barndomsstaden Landskrona. Det var här som tonåringen Siw för exakt 70 år sedan anmälde sig till den talangtävling som skulle bli starten på en enastående karriär som en av Sveriges mest folkkära schlager- och jazzsångerskor, tillika skådespelare och revyartist.
Siw Malmkvist
Ålder: 88 år
Bor: En trea i Stockholm
Familj: Två barn, sex barnbarn och tre barnbarnsbarn
Gör: Sångerska, skådespelare och scenartist
Meriter i urval: Spelat in 50 album och över 600 låtar. Vunnit både svenska och tyska melodifestivalen och varit den första svensken på Billboardlistan.
Aktuell: Med boken Siw Malmkvist, vid mitt köksbord. Utställningen Siw Malmkvist, Skona mitt hjärta på Landskrona museum, 26 april–28 september. Filmen Siw, med biopremiär i september
– Jag älskar Landskrona. Det är så vackert, lagom stort och fantastiskt att växa upp i, säger hon samtidigt som hon sticker ner sugröret i en tetraförpackning med päronsaft.
Siwan, som hon så ofta kallas, har blivit bjuden på fika i museets kafé. Här på Café Nell Walden ska hennes 70 år som artist snart uppmärksammas i en utställning. Själv är 88-åringen i färd med att göra något hon aldrig gjort förut: lansera en bok som visar upp en helt annan sida av henne, akvarellmålaren.
– Alltså själv säger jag att jag blandar och kladdar, säger hon på en skånska som glider mellan rediga diftonger och en mer Stockholmsanpassad melodi.
Siw har målat allt från stilleben och landskap till människor hemma vid köksbordet i trettio år. Men bara för sin egen skull, är hon noga med att betona. När hennes man, skådespelaren Fredrik Ohlsson, dog 2023 91 år gammal, flyttade Siw från parets 230 kvadratmeter stora våning till en trea på 80 kvadrat i samma kvarter i centrala Stockholm. Barnen, som hjälpte henne att rensa och packa, visste att hon målade, men inte i en sådan omfattning att det stack upp penslar och tavlor ur var och varannan låda.
»Man lär sig genom att härma.«
Annons:
Siw växte upp som Siv Malmqvist, men bytte v mot w och q mot k för att hon tyckte att det var smidigare att skriva – när autografjägarna stod på rad.

»Att vi var fattiga förstod jag inte förrän jag började skolan.«
– De tyckte att jag borde göra något av dem. Och när fler fick se och sa att de var bra, ja, då började jag tänka att de kanske inte var så dåliga.
Hon ler lite pillemariskt:
– Man lär sig genom att härma. Det var så jag gjorde med sången också. Men den första tavlan jag sålde hade jag råkat droppat vatten på och kallade ”Solnedgången som gick åt helsicke”. En annan heter bara ”Suck”.
Efter hennes två mindre utställningar kommer nu boken Siw Malmkvist, Vid mitt köksbord med målningar, fotografier och kortare texter med anekdoter och beskrivningar av Siw, skrivna av sonen Henrik och hans syster Tove Mårtenson Franck. De tecknar bilden av en mamma som är varm, trygg, rolig och full av upptåg, en bild som kanske inte är alldeles vanlig när mamman i fråga är en efterfrågad kändis med ett ihärdigt turnerande och folkparkskuskande bakom sig.
– Jag var aldrig någon bullmamma. Men jag var där och det var jag som lagade mat, gärna biff- eller korvstroganoff. Och dillkött. Jag förstår faktiskt inte hur jag fick ihop det.
Siw Malmkvist släppte sin första singel 1955, ”Tweedle dee”. Men det var 1959, när hon var värdinna i Lennart Hylands program Stora famnen och vann schlagerfestivalen med låten ”Augustin”, som hon verkligen slog igenom. På 1960-talet följde den ena hitten efter den andra, låtar som hon spelade in tillsammans med parhästen, musikern och producenten Anders Burman. Samtidigt slog hon igenom stort även i Tyskland och Danmark och en rad andra länder. År 1964 var hon dessutom den första svensken på den amerikanska Billboardlistan med italienska duetten ”Sole sole sole” som hon sjöng tillsammans med Umberto Marcato. Men de kanske mest kända pärlorna är låtar som ”Tunna skivor”, ”Mamma är lik sin mamma” och, förstås, ”Ingenting går upp mot gamla Skåne”.
Men till skillnad från en hel del andra som levt i rampljuset sedan unga år, har hon inte gett kvällspressen chans till några direkta skandalrubriker. Hon tillhör dessutom en alltmer sällsynt kategori kändisar som mycket sällan ställt upp på hemma hos-reportage.
– Det kan ha varit så att jag inte tyckte att jag hade det tillräckligt fint hemma, säger hon uppriktigt och tillägger:
– Jag vet inte varför jag är så rekorderlig. Jag ser mig själv som vanlig.
Kanske är det just det som gör henne speciell. Siw är energisk och livfull som få – hon spelade scenrollen som Pippi, på uppmaning av Astrid Lindgren själv, som 45-årig småbarnsmamma och inledde varje föreställning med en enhandsvolt – men samtidigt en person med fötterna på jorden. En genuin stjärna som helt tycks sakna divalater och inte är intresserad av vare sig lyx eller glamour.
Om det har med hennes klassbakgrund och kulturen hon växte upp i att göra, är inget hon själv brukar reflektera kring, säger hon.
– Men kanske. Jag har aldrig velat förhäva mig.
Siw växte upp i en trerummare på Artillerigatan i Landskrona, i ett av barnrikehusen som staten byggde för mindre bemedlade familjer. Det kryllade av barn i kvarteret och själv var hon nummer sex i en syskonskara på nio.
– Det var en lycka, det fanns så många att leka med och vi var alltid ute och kutade, hjulade, voltade och hittade på. Min barndom var mjölk och honung. Att vi var fattiga förstod jag inte förrän jag började skolan.
Det var då hon fick en kompis som bodde i villa, med kylskåp i köket och en pendyl på väggen.
– Men jag blev inte avundsjuk utan minns bara att jag tyckte det var fint.
Annons:

Siw Malmkvist har sjungit på tio olika språk. Singelsamlingen på Landskrona museum rymmer svenska, danska, tyska och spanska utgåvor.
Hemma lärde hon sig att aldrig slösa, inte ens på minsta bit tråd. Siw minns fortfarande kvällen när de satt hemma och sydde och hon slängde en bit tråd för att i stället klippa av en ny, längre. Hur hon fick bannor av sin storasyster. Det där har hon i sig än i dag. Siw har alltid lappat och lagat, återvunnit och sorterat minsta plastbit. Hon visar sin svarta handväska som hänger över stolsryggen. Dragkedjan är trasig, men fungerar tack vare ett litet gem hon trätt i.
– Jag har aldrig velat ha Gucciväskor eller något sådant alls. Bara en gång, som tonåring. Jag ville så gärna ha klänning. Den var dödsgrå, smårutig och proper, ja typiskt rekorderlig. Jag hade börjat jobba som kontorist och köpte den på avbetalning.
Med 1960-talets kavalkad av framgångsrika hits förändrades förutsättningarna radikalt. En av de saker som betydde mest för henne var att hon därmed fick möjlighet att köpa en villa till sina föräldrar.
– Inget märkvärdigt utan ett litet hus med trädgård där de kunde odla.
På frågan om de var stolta över dotterns framgång svarar Siw med viss tvekan.
– Det var inget som de sa så direkt, men de var glada.
Sonen Henrik har slagit sig ner vid bordet med en kopp kaffe. Han berättar att han och hans syster har övertalat sin mamma att öppna ett ”unna daj-konto”. De tycker att det är hög tid att hon gör just det.
– Det måste vara två år sedan nu. Har du använt det? frågar han.
– Nej, det har inte behövts. Jag går ju redan på restaurang då och då och har en massa fina kläder, även om jag vet att ni tycker att jag borde uppdatera mig ibland.
– Jag visste det, säger Henrik Himmelmark Malmkvist och skakar leende på huvudet.
I höst väntar premiärvisning av långfilmen Siw. Regissörerna Stina Gardell och Frida Neema Järnbert har följt Siw under mer än ett år.
– Jag blev helt chockad när de frågade om de fick göra en film om mig. Om mig, varför då?
Hon reagerade likadant som när hon som 18-åring vann talangtävlingen här hemma i Landskrona och undrade varför alla tittade på henne: ”Det är ju bara jag”. Eller som när hon medverkade i Så mycket bättre för ett par år sedan och oroade sig för att de andra artisterna inte skulle veta vem hon var. Siw säger att den sviktande självkänslan har följt henne genom alla år. Men kanske har osäkerheten och rädslan att inte duga i någon mån också sporrat henne?
– Ja, jag har ju alltid velat göra bra ifrån mig, ha de bästa låtarna och sjunga bäst.
Drivet har funnits där, och styrkan att våga utmana sig själv, gång på gång.
– Nu visar jag ju akvarellerna också. Men första gången jag gjorde det, då var jag faktiskt jättenervös, säger hon med ett skratt.
Det där modet har hon alltid haft med sig, liksom en sprudlande energi och spring i benen. Siw Malmqvist är inte personen som sitter still – så länge hon inte har ett korsord eller papper och pensel framför sig. Som barn höll hon på med gymnastik och akrobatik och drog sig inte för att gå balansgång på broräcken. Eller gympa på flytande isflak. Och ingen behöver väl fråga vem det var som för inte särskilt länge sedan lärde sina barnbarn att hjula?
– Det jag inte gillar med att bli äldre är det kroppsliga. Att se en rullator och inse att det kommer en dag då man måste ha en. Men nu kan jag fortfarande springa till bussen, säger hon med en studsig liten snurr.
– I dag är självförtroendet där och jag känner att jag vet vad jag kan.
Mitt Skåne
HÄR ÄTER JAG GÄRNA…
”Jag går inte ut och äter särskilt ofta. Men i går åt vi en jäkla god kräft- och laxblandning med chilisås och dill och grejer på hotellet här i Landskrona, Hotel Öresund. Jag fick receptet!”
HÄR HANDLAR JAG GÄRNA…
”Mataffären mittemot där jag bor. Jag tycker om att laga mat. Mycket fisk, och nästan aldrig kött, det luktar så illa när det är rått. Mycket rovor, frukt och grönsaker och inte en massa såser och sådant.”
PLATS JAG GÄRNA BESÖKER…
”Inte nu längre, men som barn var Bjärnum min älsklingsplats som jag åkte till på sommarko-loni. Första gången var jag bara tre. Känslan av att bada i sjön, hur det doftar skog och att få plocka blåbär.”
»Det negativa med att bli äldre är det kroppsliga, men jag springer fortfarande till bussen.«
3 röster om Siw Malmkvist
ANN-LOUISE HANSON
Artist, sångerska och nära vän
“Siw är en av mina allra käraste kompisar. Det började med att hon var min idol, 1959 när hon redan var känd och jag kom till samma skivbolag. Vi jobbade tillsammans i 23 år, i Tre damer, innan Barbro (Lill-Babs) gick bort. Vi har två av hennes tavlor hängande hemma på väggen. De är så vackra så det inte är sant. Siw är omtänksam, rolig, galen och full av upptåg, fortfarande. Hon är mycket.”
HENRIK HIMMELMARK MALMKVIST
Siws son
”Siw är och har varit jättefin som mamma. Som tonåring kunde det förstås vara pinsamt att hon blev igenkänd. Nu, som vuxen, tycker jag att det är fantastiskt och är tacksam över att hon är den hon är, att folk kommer fram och har så fina saker att säga. Sedan kan jag förstås bli lite ir-riterad på att hon inte unnar sig saker, glömmer att äta lunch och nöjer sig med en halv burk tonfisk.”

För två år sedan förärades Siw en tatuering, på sonen Henriks lår.
”Jäkla tokstolle som går och gör så där”, säger hon.
STINA GARDELL
Producent för kommande filmen om Siw
”Vi flög till Tyskland med Siw i november. Hon var inbjuden till en stor TV-show för schlagers i Baden Baden. När planet landade sa flygvärdinnan i högtalarna, på tyska: ”Innan vi stiger av idag vill vi meddela att vi har haft en väldigt fin gäst ombord, Siw Malmkvist”. Alla applåderade. När vi landade spelade de en låt till hennes ära, en av hennes största hits. Dörrarna öppnades inte förrän låten var slut.”
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!
Vårt nyhetsbrev
Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes digitala nyhetsbrev.
Relaterat innehåll:
Maja Ivarsson
Hon blev stor i Sverige genom att sjunga om USA. Och i år har rockdrottningen gått och blivit Mello. Men det hela är inte så konstigt som det låter, för det är i kontrasterna som Maja Ivarsson trivs allra bäst.
Marie Mandelmann
I snart 30 år har Marie Mandelmann bott på gården Djupadal. Hon har jämförts med både Moder Jord och Pippi Långstrump. Hon gör saker på sitt sätt och är inte rädd för att misslyckas, inte ens i tv-rutan, vilket har gjort henne folkkär. Men allt var så nära att aldrig hända.
Jennie Walldén
I maten hittade hon hemSurkål eller kimchi? Pytt i panna eller bibimbap? Mästerkocken och matkreatören Jennie Walldén har gett sig attan på att utmana svenska folkets smaklökar. Inspirationen hämtar hon från hela världen, men utgångspunkten är smakerna från mormors...
Charlotta Björk
Hoppar jag inte nu så kommer jag inte att göra det alls, tänkte tvåbarnsmamman Charlotta Björck. Så hon sa upp sig från vårdjobbet och tog sats. Hoppade upp på scen, in framför kameran och ut i svenskarnas tv-soffor. Efter sommaren väntar både lättsam revy och tungt polisdrama.