Känslan av orördhet är högst påtaglig under vandringen i Söderåsens nationalpark. Ett stycke vildmark på stadsnära avstånd.
»Redan på 1930-talet uppmärksammades trakten för sin natur och snösäkerhet av skid- och friluftsentusiaster från Malmö..«
Frostavallen & Söderåsen
Frostavallen är ett av Skånes 19 officiella strövområden, med fina möjligheter att vandra, fiska, paddla och cykla. Här finns en handfull markerade vandringsleder, med rastplatser och vindskydd längs stigarna. Här passerar även Skåneleden från Åstorp i nordvästra Skåne till Brösarp på Österlen. En av Svenska Turistföreningens signaturleder, som även sträcker sig genom Söderåsens nationalpark, en dagsvandring från Frostavallen.
Söderåsen är Sveriges sydligaste vildmark, strax öster om Helsingborg. Här möts du av bokskogsklädda åsar, dramatiska klippdalar och strömmande vattendrag. Området, som domineras av bokskogar, är också en av de största sammanhängande naturskyddade ädellövskogarna i Nordeuropa. Sällsynta lavar och mossor, samt svamparter i mängder längs stigarna.
Söderåsen har två entréer: Röstånga och Skäralid. I den senare ligger också besökscentret Naturum. Hit kan du resa kollektivt med tåg och buss i god kombination, och tillbringa flera dagar med att utforska nationalparkens inre.
Här träffar vi även Karin och Per Svensson från Malmö, som är ute på en dagstur i strövområdet.
– Det är ju perfekt att ha så nära hit, säger Karin och nämner stigvariationen som en anledning till att de återkommer hit minst ett par gånger varje sommar.
I afton fortsätter de vidare mot Söderåsen med bil, för övernattning i Skäralid och en rundvandring i nationalparken.
– Under pandemin var det ju stenhårt tryck längs lederna, och då gick det ju knappt att få en parkeringsplats, varken här eller vid Söderåsen. Men nu har det lättat betydligt, konstaterar Per med ett leende.
Vi fortsätter vidare mot Nyrups Naturhotell, där vi bokat hydda för natten. Ett minst sagt udda boende mitt i bokskogen, med Hålsaxabäckens ravin som granne. Ett boende som fått idel lovord bland vandrare och naturvurmare. Dessutom utsett till årets upplevelse av Svenska Turistföreningen för några år sedan.
Det som prisats är det väglösa landet och frånvaron av annan bebyggelse än en handfull ombonade yllehyddor. De mongoliska jurtorna smälter väl in i landskapet, där de knappt går att skönja ens på nära håll.
Camilla Jönsson hälsar välkommen och ger en introduktion.
– Ni är de enda gästerna i kväll, så känn er privilegierade, säger hon under rundvandringen.
Frostavallens strövområde bjuder på flera fina vandringsleder och bad i både Vaxsjön och Dagstorpssjön
Camilla Jönsson hälsar välkommen på Nyrups naturhotell. Här får du råvaror och recept, för att sedan laga till din egen middag utanför jurtan.
Tillsammans med Cecilia Timner drog hon i gång projektet redan år 2014, långt innan glamping blivit ett begrepp här i Sverige.
– Vår tanke var att ge våra gäster en närmare kontakt med naturen, där det mesta får ta sin goda tid. Att komma bort från hastighetstänket och alla måsten, berättar Camilla.
För här får du hugga din ved, göra upp eld och laga maten utifrån de råvaror som finns i skafferiet. Och det måste få ta sin goda tid. Camilla tycker att slutet av augusti och hela september är den bästa tiden att bo på naturhotellet.
– Då får man som gäst fantastiska upplevelser av mörkret, stjärnhimlen, elden och lyktorna.
Men det gäller att inte vara mörkrädd, för här är det långt till upplysta trakter.
Extra stolt är hon över badstugan Verdandi en bit bort. Ett namn efter en ödesgudinna i den nordiska gudasagan. Hon representerade ”nuet” och hela badritualen bygger på uråldriga traditioner kring tvagning. Vedeldad varmvattengryta och bastu med kallvattenstation utanför dörren. Tvättbås och avskildhet. En stund med långsamhetens lov som förtecken.
De flesta av gästerna är nybörjare när det gäller friluftsliv och lite osäkra på hur man vistas ute i naturen.
– Men vi har även en stor andel vana vandrare som verkligen uppskattar servicen med middag och frukost som man själv får laga till, berättar Camilla.
En del väljer sedan att vandra vidare till Röstånga längs Skåneleden.
– Det är en härlig tur, men man behöver starta rätt tidigt för att komma fram i rimlig tid.
Det börjar nu skymma och det är dags för Camilla att bege sig hemåt. Strax därefter känner vi verkligen av tystnaden, som sakta smyger sig på. Det enda som hörs är naturens egna ljud. Vindens sus i bokskogen, en skogsduvas hoande och elden som sprakar.
Nu väntar bastubad och sedan middag ute på trädäcket, med fotogenlyktor som ljusbärare. Purjolökssoppa och hällstekta revben med basilikacrème smakar mums på trädäcket utanför jurtan, med en stjärnspäckad himmel högt ovan.
»Nu väntar bastubad och sedan middag ute på trädäcket, med fotogenlyktor som ljusbärare.«
Redan vid halv nio nästa morgon tar vi oss an Skåneleden mot Röstånga, via Hallaröd, Rönne å och de väldiga klipporna vid Natthall. En två mil relativt lättgången sträcka, i synnerhet en dag som denna när solen tittar fram mellan molnen. Med lunchpaket i ryggsäcken och rejäl vattenflaska är vi väl rustade för turen, som får ta sin goda tid.
Byn Anderstorp längre fram längs leden är kulturhistoriskt intressant. Den undgick 1700- och 1800-talets skiftesreformer och har kvar den gamla karaktären. där husen ligger tätt och oregelbundet längs byvägen.
Det finns gott om tid att reflektera över de geologiska minnesmärken vi passerar, i form av gamla vulkanrester vid Jällabjärs naturreservat. Den slocknade vulkanen sticker upp som en liten kulle i skogslandskapet. Fortfarande finns rester kvar av lavan som stelnade inne i kraterns mitt, i form av sexkantiga basaltpelare.
Och visst känns det skönt att sedan komma fram till Röstånga, när aftonsolen färgar landskapet i ett milt orangerött skimmer. Det gamla stationssamhället är en av portarna in i nationalparken, och vi passar på att avsluta vandringen med att bada i mytiska Odensjön, omgiven av mer än 30 höga rasbranter.
Förr trodde man att den var bottenlös och hade en förbindelse med Lunds domkyrka. Namnet ska den ha fått på grund av den cirkelrunda formen som liknas vid guden Odens enda öga. Det skapar ett särskilt sug att simma ut till sjöns mitt och förnimma den bottenlösa känslan.
»Det skapar ett särskilt sug att simma ut till sjöns mitt och förnimma den bottenlösa känslan.«
Efter att ha inkvarterat oss på Villa Söderåsen, en gulmålad ståtlig träbyggnad som skriker av snickarglädje, är det dags för middag.
Värdparet Åsa och Sebastian Mullaert, som drivit bed-and-breakfast i huset i flera år, tipsar om krogen i det gamla stationshuset på andra sidan byvägen.
Restaurangen drivs med själ och hjärta av krögarparet Daniel Jansson Green och Anna Lennartsson. En passion som återspeglas i både mat och atmosfär, enligt Åsa.
För byn präglas av ett engagemang och en rejäl dos energi, med bybor som hittar på saker för att Röstånga ska leva.
– Vi har ett eget bygdebolag där vem som helst kan bli delägare genom att köpa aktier. Bolaget äger bland annat det gamla stationshuset, som även är en viktig mötesplats för både Röstångabor och turister.
Röstånga har dessutom en egen konsthall i byns gamla fryshus, som rustats upp av ideella krafter.
Även Villa Söderåsen har blivit en mäkta populär träffpunkt, där Åsa och Sebastian under sommaren arrangerar morgonyoga i skogsdungen, med läge för en fika i trädgårdskaféet efteråt. Sebastian är professionell musiker och bjuder emellanåt på konserter med elektroniska förtecken – både på Villa Söderåsen och Stationen.
I det gamla stationshuset finns både mat och atmosfär.
Åsa och Sebastian Mullaert driver idylliska Villa Söderåsen.
Trots en vanlig onsdag är Stationen snudd på fullsatt, både på den lilla uteserveringen och inne i själva restaurangen.
– Här är det lokalt, säsong och ekologiskt som gäller, säger Daniel och Anna där de smidigt rör sig mellan spis, kastruller och bord.
Ett samspelt team som frestar med rätter som vildsvinsracks, svensk torskrygg med shiitake och lövbiff med rödlökssmör. Köttet kommer från närliggande Bjärhus ekogård och brödet från Kornkultur, en kreativ bagare i byn.
I den före detta vänthallen en trappa ner finns bar och scen, med konserter och föreställningar året om.
– Sommartid flyttar vi ut på perrongen, med utebar, grill och ännu en scen, berättar Anna.
Röstånga bjuder på en rik tåghistoria, där järnvägen mellan Klippan och Röstånga tillkom redan i slutet av 1800-talet. Persontrafiken lades dock ner 1969. En anrik period som skildras i svartvita bilder på väggarna i stationshuset. Redan för hundra år sedan blev den första vandringsleden klar, mellan Röstånga och Skäralid.
Nästa dag är det dags för skogsyoga och vandring i nationalparken, efter en rejäl ekologisk frukost på Villa Söderåsen. En heldag med Åsa som inspiratör.
– Sebastian och jag satsar en hel del på att arrangera retreater och guidade vandringar, ett intresse som ökat under pandemin, berättar hon utanför nationalparkens huvudentré vid Skäralid.
Grannarna Daniel och Anna står för mat, musik och ”happenings” i det gamla stationshuset.
Vi är ett dussin förväntansfyllda deltagare som mött upp, med nätta ryggsäckar och yogamattor för att delvis under tystnad njuta av dagen. Och visst är det som allra bäst att vandra in i parken tidigt om morgonen, innan turistbussarna anlänt. Allt är lugnt och stilla, där dimslöjorna över Skärdammen just börjat lätta.
Det känns lite märkligt att vi är så få besökare på plats, med tanke på att Söderåsen är ett av Sveriges mest besökta turistmål och att det fortfarande är semestertider.
Söderåsen visar sig denna dag från sin bästa sida, med skir morgonsol som så sakta börjar värma. Böljande dalgångar, branta raviner och mer än 150 miljoner år gamla åsryggar med lummig bokskog väntar på att utforskas.
Det finns ett tiotal slingor att välja mellan, som lätt går att kombinera. Vi börjar med att vandra brant uppför mot Kopparhatten, den högsta utsiktspunkten i nationalparken, mer än 150 meter över havet.
På vägen upp tar vi en paus, och sprider ut oss i bokskogen för att ta del av Åsas guidade meditation, tillsammans med enkla yogaövningar.
Det är sedan nära till utsiktsplatsen, med vida vyer över parken och den tre kilometer långa ravinen. Med 90 meter ner till botten och 300 meter över till den andra sidan sprickdalen är det en imponerande plats.
Det är lätt att bli betagen av Söderåsens natur och skaparkraft.
»Vi har vandrat en hel del tillsammans på Söderåsen under åren och får samma lyckokänsla varje gång.«
Systrarna Pia och Monica Meurling är yogalärare och stortrivs med Åsa Mullaerts skogsyoga i nationalparken. Här vid Kopparhattens utsiktsplats.
Systrarna Pia och Monica Meurling från Kalmar är hänförda – som alltid.
– Vi har vandrat en hel del tillsammans på Söderåsen under åren och får samma lyckokänsla varje gång, konstaterar Pia.
Bägge är yogalärare och lockades denna gång av kombinationen vandring, yoga och njutning, där de avslutar med middag på Stationen och övernattning på Villa Söderåsen.
– Det här är dessutom en 70-årspresent från mig till syrran, säger Monica med ett leende.
Åsa tar oss vidare längs stigen ner mot Skäralidsdalen, med sin intensiva grönska. Snudd på en subtropisk känsla, med ormbunkar och täta bestånd av al, ek och lönn. Längs en strömmande del av Skärån stannar vi till för fler övningar. Och visst blir naturen än mer påtaglig i stillhet, med fokus på andning och närvaro.
Vid rastplatsen Liagården väntar sedan vegetarisk lunch och en stunds vila i solgasset, innan vi följer delar av Hjortsprångsrundan tillbaka till Skäralid. En tre kilometer lång sträcka med höga klippor längs leden och en del branta utförspassager.
Själva Hjortsprånget är en smal klippa, som nås via en sidostig. Den sägs ha fått sitt namn efter de jägare som jagat hjortar över stupet, för att sedan hämta bytet nere i dalgången.
Ett besök på Naturum får avsluta dagen med Åsa. För vår del är det sedan Pensionat Söderåsen som gäller, knappa 20 minuters vandring över ängarna. En gammal lantgård i rödbrunt tegel, som även varit skyddshem för vanartiga flickor och semesterboende för husmödrar.
Men sedan år 2010 erbjuder Frida och Stefan Svedrin rum och lägenheter med frukost. Ett boende som under åren lockat vandrare och cyklister i mängd. Dessutom finns det cyklar att hyra, som gör att det är lätt att trampa vidare till Röstånga längs banvallen för en middag om man så vill. Men det går också att boka en matkasse för att laga käket på plats – allra helst i trädgårdens utekök.
Nästa morgon planerar vi en fortsatt tur längs Skåneleden till Klåveröd strövområde, via Skäralidsdalen. Målet är att vandra till Höjehall, som mäter hela 210 meter över havet – utsiktstornet inräknat. Är det Skånes högsta punkt eller inte?
Ett äventyr i strilregn enligt väderleksprognosen. Men vad gör det när det finns en vedeldad bastu som väntar på vandrarhemmet senare på eftermiddagen.
Frida Svedrin fixar frukostkorgen på Pensionat Söderåsen.
Boende vid Söderåsen & Frostavallen
Det finns en hel del att välja på för vandraren. Allt från campingplatser och vandrarhem till pensionat och mysiga hotell.
YLLEHYDDOR I VÄGLÖST LAND
På Nyrups naturhotell bor du i yllehyddor, en slags jurtor utspridda i skogen. Hit vandrar man på egen hand. Maten lagas över öppen eld. Dessutom finns vedeldad bastu med utedusch. Ett skogsbad att minnas. Även ansluten till STF.
BO PÅ GAMMAL LANTGÅRD
Med gångavstånd till Skäralid och Naturum ligger Pensionat Söderåsen. En gammal bondgård från sent 1800-tal, med naturen tätt inpå. Boende i rum och lägenhet. Dessutom cyklar att hyra.
IDYLL NÄRA CYKELLEDER
Klåveröd café och logi är en faluröd idyll uppe på Söderåsen, med leder för stigcykling utanför stugknuten. Lunch och fika. Missa inte den vedeldade bastun efter turerna i nationalparken. Även ansluten till STF.
CAMPING VID NATIONALPARK
Väljer du att tälta eller campa med husbil och husvagn är Skäralids camping ett gott val, granne med parkens huvudentré. Här finns även stugor och rum att hyra. Weekendpaket med cykel och vandring. Även ansluten till STF.
ANRIKT TURISTHOTELL
Villa Söderåsen i Röstånga har mer än hundraåriga anor och lyser av snickarglädje. Här kan du bo i mysiga pensionatsrum med frukost. Värdparet erbjuder temahelger med bl a yoga och meditation. Även ansluten till STF.
Att göra
LÄR DIG MER PÅ NATURUM
På Naturum Söderåsen går det att ta del av utställningar och programaktiviteter och få guidning. Naturum invigdes år 2000 och är centrum för parkens samlade naturinformation.
SE PARKEN FRÅN HÄSTRYGGEN
Mellan Skäralid och Klåveröd finner du Söderåsens turridning, med möjlighet till kortare och längre utflykter med haflingerhästar. Höjdarturen går genom nationalparken ner till Skäralid. En fyra timmar lång ritt med lunch under vägen.
MED CYKEL I NATURLAND
Upplev Frostavallen och Söderåsen från cykelsadeln. En tre dagar lång tramptur, med boende på Klåveröd Café och Logi samt Nyrups naturhotell. Cykelhyra, frukost, lunchpaket och middag som du lagar själv ingår.
EN SMAK AV SÖDERÅSEN
Kring Söderåsen finns flera gårdsbutiker, där du kan botanisera och fixa till din egen utemiddag. Bjärhus gårdsbutik, Bonnarps Hjortgård, och Gunnaröds gård är några säkra tips.
STIGCYKLA I KLÅVERÖD
På Söderåsen finns flera olika rundor att välja bland, bland annat kring skogarna i Klåveröd. Cykel finns att hyra på Röstånga turistinformation och Pensionat Söderåsen. Vill du hyra dämpad stigcykel gör du det på Söderåsens MTB i Billesholm.
Att äta
FRICKS SPETTKAKSBAGERI
Mäkta poppis trädgårdskafé och bageri i Billinge, med luncher, matiga mackor, desserter och bakelser. Njut av fikat i den lummiga trädgården.
LOTTA PÅ ÅSEN
En klassisk skånsk kaffestuga på Söderåsens norrsida med omskrivna frasvåfflor och sju sorters hembakade kakor på menyn. Här har vandrare och cyklister kunnat fika sedan 1978.
STATIONEN RÖSTÅNGA
Intim krog inhyst i det gamla Stationshuset i Röstånga. Lokala råvaror präglar menyn. Missa inte konsertkvällarna med food-truck och ”häng” på perrongen.
GÅSAPÅGARNA PÅ BIALITT
Söker du rustik husmanskost med skånsk-danska förtecken är det läge att cykla till Gryttinge för lunch eller middag. Fläskstek, smörrebröd och ”himmarullade” köttbullar är några av klassikerna.
Mer info
HANDBOK TILL LEDERNA
Calazo förlag är flitiga utgivare av guideböcker kring vandring. Två praktiska handböcker som täcker Söderåsen och Frostavallen är Vandra i Skåne och Vandra Skåneleden.
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!
Vårt nyhetsbrev
Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.