Sövde, Snogeholm, Krageholm

Mellan slott och sjöar

text: KRISTINA OLSSON  foto:  JESPER HEIMERSON

Badplatsen vid Sövdesjön är populär.

I mitt-Skåne ligger slotten och sjöarna tätare än någon annanstans i Skåne. De fem sjöarna Sövdesjön, Snogeholmssjön, Ellestadssjön, Sövdeborgssjön och Krageholmssjön är belägna som pärlor på ett halsband och resultatet är ett naturskönt område med möjligheter till allt från strövtåg till fiske och naturupplevelser.

I det skiftande landskapet hittar man allt från skira lövskogar och dunkla granskogar, till sandiga hedar och fuktiga kärr. Djurlivet är rikt och har man tur kan man se allt från hjortar, grävlingar och rävar till fåglar som glador, örnar, duvhökar, fiskgjusar och lärkfalkar. I stora delar av Snogeholms strövområde gäller allemansrätten men i naturreservatet Navröd finns det särskilda regler att ta hänsyn till.

Delar av området ingår också i Natura 2000, EU:s nätverk för
skyddsvärda naturmiljöer. I Krageholmssjön hittar man också ön Lybeck, ett naturreservat med sällsynta arter som därför har beträdnadsförbud.

Flera av sjöarna har haft problem med övergödning men de senaste åren har reduktionsfisket i Sövdesjön gett fina resultat och i dag har siktdjupet gått från en meter till sju meter. Nästa sjö i ordningen för att bli rensad är Snogeholmssjön.

Det finns fina badplatser vid Sövdesjön, som också har sin egen bastubåt som kan hyras via Friluftsfrämjandet i Sövde, 070-532 78 87.

Runt Sövde, Snogeholm, Krageholm

SNOGEHOLMS STRÖVOMRÅDE

I området som förvaltas av Stiftelsen Skånska Landskap finns nio markerade vandringsleder. Den längsta är Snogeholmsleden som är 16,5 km lång och går i varierad terräng genom beteshagar och på naturstigar. Stora sjöslingan på 3 km går längs sjön och genom bokskogar medan den 1,6 km långa Strandslingan är anpassad för rullstol och barnvagn. Parkera vid Snogeholmssjön, där finns ett besökscentrum och många leder utgår därifrån.

skanskalandskap.se/ strovomraden/snogeholm

MÖTESPLATS GRODAN

Snogeholm är ett paradis för grodor och under vår och sommar kan man uppleva grodornas konsert på första parkett.

På Grodnjutaren, en flytflotte med bänkar kan man på varma kvällar höra både klockgroda och lövgroda. Längs Grodslingan (1,5 km) kan man vandra längs dammar där grodorna trivs och få mer grod-information från QR-koder längs vägen.

 

Snogeholms slott ligger vackert vid sjön.

Vid Krageholmssjön spelades Nybyggarna in.

VILLA VANDRA KAFÉ OCH HANTVERK

Skogspromenader gör en hungrig. Hos Villa Vandra Kafé kan man få en god fika med digra mackor, lättare luncher eller hembakta kakor. Kika också på det egenproducerade trähantverket eller titta in i Återbruksdelen där man kan fynda second hand.

Fiskahusvägen 190,
Sjöbo
Facebook: Villa Vandra kafé och hantverk

 

SLOTTEN

Snogeholms slott byggdes på 1860-talet i fransk barockstil, men redan på medeltiden låg borgen Heireholm på ön Hägerholmen ute i sjön. Den brann ner på 1500-talet och i dag finns bara grundmurarna kvar. Snogeholms slott har fungerat som hotell och konferensan- läggning, men är i dag under renovering.

Sövdeborgs slott byggdes på 1500-talet i renässansstil och har genom århundraden byggts till, men också stått övergivet i långa perioder. Slottet ägs i dag av familjen Stiernswärd och är inte öppet för allmänheten. Krageholms slott har rötter tillbaka till 1200-talet och ägdes av flera danska adelsätter. När Carl och hustrun Christina Piper köpte det på 1600-talet byggdes det upp i den stil som det har än i dag. Slottet ägs fortsatt i dag av familjen Piper och visas endast för förbokade grupper.

www.snogeholmsslott.se
www.sovdeborg.se
www.krageholm.se

ELSEKJELLS MEJERI

Mikromejeriet mitt i Snoge- holms strövområde jobbar med lokala odlare och uppfödare för att skapa sin yoghurt. Mjölken kommer från KRAV-gården Påhlstorps gård vid Fyledalen, bär och honung kommer också från området och sockret görs på skånska sockerbetor. Sommartid produceras även yoghurtsorbet som kan köpas i den mobila butiken vid vägen.

Snogeholmsvägen 1026,
Sjöbo

SNOGEHOLM LANDART

Snogeholm LandArt, med konstnären Frank Björklund som initiativtagare, har de senaste tre åren förvandlat skogen till en stor konsthall där han vill väcka nyfikenheten och få besökarna att lyfta blicken och se skogen. Det finns två promenadslingor i området, en kortare och en längre. Karta finns vid parkeringen vid Sno-geholmssjön, där man också kan hämta en folder med info om konstverken och en karta, där de finns utplacerade.

Facebook: SnogeholmLandArt

 

ÄVENTYRSCAMPEN SÖVDE

Utmana dig själv i en unik höghöjdsbana som är tolv meter hög, har tre nivåer och 54 stationer. Eller testa fotbollsgolf, frisbeegolf och äventyrsgolf. På Äventyrscampen hittar man roliga aktiviteter, en del endast för stora grupper men de ovanstående är öppna för alla. Kom ihåg att boka tid för höghöjdsbanan. Kaféet håller öppet dagtid under sommaren.

www.aventyrscampen.se

 

BADPLATSER:

På Sövdesjöns badplats finns badbryggor, parkering, toaletter och under sommaren en kiosk.

Sövdeborgsvägen 48

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.