Napolitanskt i Skegrie
Stenmarks restaurang och växthus
Midsommarängen 2, Skegrie
stenmarks.se
av: KRISTINA OLSSON foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet Skåne #4, 2025

Hur kommer man på idén att bygga en restaurang med ett integrerat växthus och inreda den till pizzeria? För Claes Stenmark kändes det ganska naturligt. Som inflyttad stockholmare saknade han ett bra kvällsöppet matställe i området. Han hade själv ett stort matintresse och hade tidigare jobbat som kock.
– Jag ville göra något som alla kan ha råd med, det känns mest demokratiskt. Och då låg pizza nära till hands, berättar han.
Samtidigt hade Claes ett stort intresse för klimat och energi, vilket gav honom idén att bygga ett växthus där han inte bara kunde servera pizza, utan också återanvända både vatten och energi till odling av råvaror till restaurangen.
Men det som kanske såg ut som en enkel resa blev besvärligt och långdraget när länsstyrelsen hade synpunkter på bygget. Samtidigt kliade det i Claes fingrar att komma i gång, så medan byråkratins kvarnar malde byggde han helt sonika in en pizzaugn till trädgården. Och på helgerna bakade han pizzor till grannar och kunder utifrån.
– Under de åren bakade jag 70 000 pizzor, så de måste ju ha gillat det, säger Claes.
I februari kunde han äntligen slå upp dörrarna till den nästan 1 200 kvadratmeter stora restaurangen där huvuddelen av platserna finns i växthuset. Runt omkring gästerna odlas tomater och örter till köket och man kan även sitta utomhus på träterrassen. På sikt drömmer Claes om att göra egen chark och ost, så att allt är så närproducerat som möjligt.
Och hans pizzor smakar inte som någon annanstans. För det första har han nördat ner sig i degen och efter mycket experimenterande skapat en perfekt pizzadeg, gjord på tre svenska vetesorter. Den innehåller ganska lite jäst och får sedan jäsa i rumstemperatur i 28 timmar innan den bakas i en 500 grader varm vedugn i en minut. Resultatet blir en mjuk pizza som de serveras i Neapel med de karakteristiska fluffiga kanterna. När det gäller toppingen är det Claes egna kombinationer som dominerar, med inspiration från det italienska, franska och svenska köket.
– Vår populäraste pizza görs med konfiterad grishals, stekt portabellosvamp och chilibea, men vi har också en räkpizza med hummeraioli.
Förutom pizzorna finns också en lasagne på ragu och en melanzane alla parmigiana, en auberginegratäng, på menyn. Till maten kan man avnjuta öl från lokala hantverksbryggerier, och alkoholfritt från bland annat Sodalicious och Kiviks Musteri.
Den första sommaren står för dörren och Claes ser fram emot att möta nya gäster som hittar till lilla Skegrie norr om Trelleborg.
– Det som kanske överraskat mig mest är att gästerna sitter längre än på en vanlig pizzeria, och det är ju ett gott betyg, säger han.
Annons:
Fler restauranger i sydvästra Skåne
Anita på Börringekloster
Anita på Börringekloster. Restaurangens grund är skånsk mat med internationella influenser. Gärna närproducerat och eko, mycket är vegetariskt.
Kockeriet
På Kockeriet i Malmö har Tareq Taylor skapat en mötesplats där skånska råvaror står i centrum.
Paloma
En fläkt från Valparaiso. Med smaker från deras chilenska barndom har Linda Letelier Hansson och Jonas Letelier skapat matbaren Paloma, där allt från drinkarna till toaletterna har en personlig historia.
Atmosfär
Atmosfär i Malmö. Mer bistro än finkrog vid Malmös enda boulevard värd namnet. Nu också med spansk bakficka.
⇐ Åter till hela Skånes restaurangguide!
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!