Mötesplatsen i Rörum

Stjärnbryggeriet Taproom

av: KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet Skåne #5, 2024

På Tösernas gård i Rörum har Stjärnbryggeriet öppnat ett taproom med mat, musik och så klart öl. I köket skapar Stephen Radcliffe mellanrätter med lokalt fokus.

När Stephen Radcliffe och sambon Linda Hallberg startade Stationen i Lövestad för tre år sedan var visionen att odla sina egna råvaror och skapa något tillsammans. Och visst fick de stor uppskattning från gästerna, men att driva eget är slitigt – inte minst när man är ett par.

– Vi hade aldrig jobbat tillsammans tidigare och till sist kände vi att vi var tvungna att välja – förhållandet eller företaget. Därför beslöt vi att stänga restaurangen, säger Stephen Radcliffe.

Linda började studera och Stephen gick till ett jobb som kock på Eriksgården där han byggde upp en lunchverksamhet i den stora matsalen. Men han började längta efter ett mindre sammanhang. Samtidigt hade Stefan Karlsson sålt Mellby skola och det populära Folkets Bakgård till nya ägare och tillsammans med kollegan Lotta-Karin Almgren hade han börjat prata med Mikael Nyquist som de senaste åren drivit Stjärnbryggeriet på gården i Rörum. Alla tre drömde om att skapa en mötesplats på gården med både mat, musik och så klart gårdens eget öl. Men då behövdes en bra kock med samma vision. Och där kom Stephen Radcliffe in i bilden. Han hade jobbat med Lotta-Karin tidigare, och tände direkt på idén.

– Det var spännande att få vara med från början och bygga upp ett nytt ställe. Här arbetar jag ensam i köket och har fria händer– men kan samtidigt dela ansvaret med andra, säger Stephen.

Visionen från Stationen i Lövestad har han fortfarande med sig. Mycket av råvarorna odlar han själv hemma eller i pallkragar på Stjärnbryggeriet, resten köper han från lokala odlare och producenter. Däremot kommer smakerna från hela världen.

– I sommar serveras allt som mellanrätter. Det ska vara lätt att slinka förbi och ta en öl och lite snacks, eller dela på några mellanrätter.

I baren har man tio ölkranar, sju av sorterna från Stjärnbryggeriet och de tre övriga från Fulltofta bryggeri och Utsikten bryggeri, medan vinet kommer från små producenter.

Under sommaren har man arrangerat konserter på bryggeriets utescen, när högsäsongen är över hoppas man också kunna skapa lite fler event som quizkvällar, ölprovningar eller musikkvällar. Det kan också bli temakvällar med Stephens avsmakningsmenyer.
På vardagarna serveras dagens lunch, tisdag till fredag, och så ska det fortsätta även under hösten.

– Det blir mycket grönt på tallriken. Jag lagar mat som jag själv tycker om att äta, säger han.

Annons:

Fler restauranger i sydöstra Skåne:

⇐ Åter till hela Skånes krogguide!

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!