Att trampa Sydkustleden är mestadels ren och skär idyll, som här utanför Abbekås vid Söderslätt.
– Jag älskar verkligen Skåne och har lockat med mig mina kompisar för att visa dem vilkert vackert land Sverige är, säger Nuria med ett skratt.
Det är fjärde gången hon rest hit för en cykelsemester.
– Men nu känns det som vi valt fel riktning, med tanke på den massiva motvind vi haft de två senaste dagarna, pustar Teresa.
Vi säger hej och cyklar längs vattnet, förbi Landskrona slott in till hamnen och den väntande båten. Ven är ett av de mer populära turistmålen i södra Sverige och är uppskattad för sin dramatiska natur, med både klintkust och fina stränder. Kanske det närmaste man kan komma en medelhavsö på nordiska breddgrader.
Morgonfärjan gör att vi redan vid tio på morgonen kliver i land, för att strax därefter trampa uppför Landsvägen – en sugande backe som ger klar mjölksyrakänning.
Det passar därför utmärkt med en förmiddagsfika på Pumpans café längs vägen, som frestar med nybryggt kaffe från det egna rosteriet. Den lummiga trädgården ger hyfsat lä från vinden, som blåser minst lika friskt i dag.
– I morgon ska det visst bli storm, konstaterar Urban Claréus, som driver kaféet och den populära lunchserveringen tillsammans med hustrun Kirsten. Så ska ni bara stanna en natt här på ön får ni nog satsa på morgonbåten.
De är inne på sin 26:e säsong och lockar med idel bakverk och medelhavsinspirerade vegetariska rätter, där pizzorna hör till storsäljarna.
– Vi bakar allt själva och har till och med egen stenkvarn till mjölet.
»Vårt rekord är sju minuter från hämtning till tallrik.«
Det blåser rejält under vår första cykeldag från Helsingborg, via Glumslövs backar till Borstahusen norr om Landskrona.
Restaurang Ellas på ön Ven lockar med torskrygg.
Skånsk sommaridyll från cykelsadeln.
Inne i det minimala köket står kompisen Vince från Albany i USA och knådar deg. En trogen gäst som mer än gärna hjälper till när det behövs. För under högsäsongen i juli kan köerna ringa långa redan vid elva.
Urban berättar att det finns närmare 1 800 gula cyklar för uthyrning på Ven, och vissa dagar är i stort sett alla uthyrda.
– Men den här helgen är det betydligt lugnare. Jag tror att de flesta kollat väderprognosen och håller sig hemma, trots att solen skiner för fullt, säger han med ett leende.
Ven är verkligen som gjord att upptäcka med cykel – tycker vi och flera andra denna dag. Vi rullar vidare mot Tycho Brahe-museet – ett måste när man är på Ven för första gången. Den svenske astronomen fick ön som förläning av den danske kungen i slutet på 1500-talet, och skapade här den första vetenskapsinstitutionen i Europa.
Vägen vidare mot Kyrkbacken kantas av väl renoverade korsvirkeshus och ladugårdar, och utsikten från S:t Ibbs kyrka över Öresund och Danmark är maffig.
På hamnplanen är det full fart, med ett hundratal cyklar parkerade vid kajkanten. Barnfamiljer med kärror och många par med långfärdscyklar. I en av sjöbodarna, med liten uteservering, ligger fiskekrogen Ellas.
Krögaren och Venbon Henrik Ljungqvist tipsar om saffransgravad pilgrimsmussla med stenbitsrom och torskrygg med brynt smör och kapris till lunch.
– Jag har ju förmånen att kunna hämta det mesta av fisken några hundra meter bort i hamnen. Rekordet är sju minuter från hämtning till tallrik, säger Henrik med ett leende.
Dags för Backafallsbyn och Spirit of Hven. För på ön finns ett omskrivet whisky– och gindestilleri, där man som besökare kan hänga med på rundvandring och provsmakning. En kul och lärorik aktivitet som avslutas med middag på restaurangen. Backafallsbyn är även medlem i Regional Matkultur i Skåne, som värnar den regionala matkulturen.
Visst blir det första båten tillbaka nästa morgon. Det går rejäla gäss på vågorna och vinden kommer enligt skepparen att öka betydligt under dagen.
Väl framme i Landskrona åker regnställen på för färden österut längs kusten, förbi Barsebäckshamn, Bjärred och Lomma. Det är inte läge för någon längre rast på grund av det piskande regnet, utan vi håller farten ända in till Malmö Central.
Paket med boende
och cykel
Sweden By Bike erbjuder färdiga cykelpaket med boende, mat och upplevelser samt cykelhyra (även elcykel) och bagagetransport för den som vill.
Travelshop i Helsingborg och Malmö hyr ut cyklar, som du kan lämna på valfri större ort längs leden. Företaget erbjuder även cykelpaket med boende och bagagetransport.
Zlate Talevski har bakat pizza i mer än 40 år. Nu med surdeg på Örum 119.
Fikafrestelser i mängd på Pumpans Café.
Ett måste under cykelturen på Ven.
Det finns gott om stränder längs Sydkustleden, som här strax utanför Ystad.
»Folk reser långväga enbart för lunchkorgarna.«
Efter koll på SMHI:s väderapp bestämmer vi oss för att ta Pågatåget vidare till Trelleborg, i hopp om bättre väder vid ankomsten. Skanör-Falsterbo får vänta till en annan gång.
Och visst känns det smidigt att kunna rulla in cyklarna på perrong och tåg, för att dryga halvtimmen senare kliva av i en stad där molnen så smått börjat lätta. Det är sedan knappt 15 lättcyklade kilometer till Smygehamn och Smygehuk, Sveriges sydligaste udde.
Hamnen har anor sedan 1600-talet, där det ända in på 60-talet fanns mer än 35 yrkesverksamma fiskare. En kvartett cyklister är på väg åt motsatt håll. Det är systrarna Elisabeth och Kristina, tillsammans med sina respektive, Bertil och Björn.
De tog tåget till Kristianstad och har bott på vandrarhem och pensionat längs leden, berättar Elisabeth. Senast i natt på Smygehuks vandrarhem.
– Men att vi skulle cykla i kompakt motvind hela tiden trodde vi aldrig, säger Kristina med ett skratt.
Det finns några fiskare kvar i Smyge, vilket gör att vi kan beställa en delikatesstallrik på Smyge Rökeri. Inlagd sill, varmrökt lax och fiskpaté, tillsammans med kavring och lagrad ost, blir en perfekt måltid vid ett gistet träbord.
Det tar sedan sin goda tid att kolla in det mäktiga fyrtornet, hantverksutställningen och konstgalleriet på Köpmansmagasinet, samt kultstatyn Famntaget i hamnen. Legenden säger att Hollywoodaktrisen Uma Thurmans mormor stod modell för Axel Ebbes konstverk.
Övernattningen på Smygehus havsbad känns extra lyxig, med panoramafönster mot havet och trerättersmiddag i restaurangen efter bad och bastu.
Vägen mellan Smygehamn och Mossbystrand nästa morgon är en njutning i solen, där vi emellanåt förnimmer doften av tång och salt hav. En sträcka som bjuder på röd vallmo i dikesrenen och hagar med stilfulla, åldriga ekträd.
Beddingestrand har denna dag lockat en hel del semesterfirare, efter dagar av regn och snålblåst. I den klassiska sommarstugeorten passerar vi k-märkta tennisbanor, danspalats från 30-talet och Sveriges sydligaste golfbana.
Hörte brygga tar vid – väl värt en resa enligt krogbibeln White Guide. Leden passerar intill gårdsplanen, och här är det verkligen läge att göra ett matstopp. För under luncherna komponerar man sin egen korg med handplockad sallad, grönsaker från de egna trädgårdarna samt fisk, kött eller vegetariskt från disken.
Resa hit
Res miljövänligt och ta tåget till Helsingborg och från Simrishamn. Har du med egen cykel kan du även ta med dig den på tåget, efter avslutad cykling. Särskild cykelbiljett krävs, som går att köpa i Skånetrafikens biljettautomater vid respektive station.
– Folk reser långväga enbart för lunchkorgarna, säger kökschefen Robert Hägg där han står i uteköket och röker fisk.
Den omskrivna restaurangen har även en hel del lokala drycker på menyn, bland annat öl från Sydkustens gårdsbryggeri och Hönsinge Hantwerksbryggeri.
Grannen Abbekås är ännu en korsvirkesidyll, där stockrosorna klänger på husväggarna. Vinden mojnar under glasspausen på Hamnkrogen, med vy över fiskeskutor och segelbåtar.
Österlen nästa.
Egentligen är Ystad värd sin egen weekend. Den gamla korsvirkesstaden var rätt anonym och småtråkig långt in på 90-talet, men är numera en ren fröjd för den som gillar god mat, design, hantverk och kaféer.
Ett måste för fikafantasten är Söderberg & Sara.
På stenugnsbageriet vid Österportstorg finns en hel palett med danskt råg, korn, levain, petit pain och klosterbröd att välja mellan. För att inte tala om alla smaskiga kakor. Det går dessutom att köpa en generös frukostpåse med nybakat surdegsbröd, tre sorters pålägg, kaffe, yoghurt och juice.
Hos Morten är ett annat självklart kafébesök. Bakom en träport på smala Gåsegränd döljer sig en lummig trädgård med borden utspridda bland rosenbuskar och murgröna. Danske Morten Lindberg ilar mellan borden och serverar smörrebröd med handskalade räkor och ansjoviskryddad sill.
Beach House i Sandskogen, strax söder om centrum, passar en Sydkust-cyklist alldeles umärkt. En bed-and-breakfast med strandnära läge, där vi rullar in via cykelstigen som går längsmed havet.
Dessutom är det gångavstånd till Villa Strandvägen. Här lockar man med femrättersmeny i ombonat vardagsrum, som liknar en stilfull glasveranda av större mått.
Vilken känsla att möta ett soligt Österlen nästföljande dag, med betydligt varmare väder. När vi närmar oss Hammars Backar och den branta klintkusten mot Ales Stenar och Kåseberga, syns skärmflygarna testa sina förmågor – i harmoni med uppvindarna.
Leden viker här av till vänster mot Löderup, men vi väljer att göra en avstickare längs den tätt trafikerade asfaltvägen mot Löderups strandbad.
En fikapaus på Backagården hägrar. Ett växthus med örtagård, kafé och konstgalleri, som också lockar med konserter under ljumma sommarkvällar.
Sedan är det bara en halvtimme till Örum 119 rakt norrut. Ännu en mötesplats för mat, konst och trädgårdskultur. Dessutom övernattning i rum där arkitekten Nirvan Richter från Norrgavel satt sin prägel, med sparsmakad design och milda färger.
Surdegspizzorna i gårdshuset, granne med glasskaféet, bakas av entusiastiske Zlate Talevski och har strykande åtgång.
– Charken är en storsäljare, hojtar Zlate där han står vid ugnen och bakar en frasig läckerhet med färska tomater, fetaost, buffelmozzarella, parmesan från Södra Kompaniet.
– Och alla vår pizzor toppar vi med den bästa olivoljan från Italien – Castillo de Canena.
Köksmästaren Linus Persson står för finliret i hotellbyggnaden, där han några kvällar i veck- an erbjuder avsmakningsmenyer. I kväll är det bland annat rätter på rökt piggvar, valthornssnäcka, kalvinnerfilé och dessutom smakrika ostar från Vilhelmsdal.
Hönsinge bryggeri är väl värt ett besök. Niklas Juul och Magnus Servin brygger i anrik miljö.
Vinentusiasterna Anna och Stefan Gullberg driver populära Hörnan på Brantevik.
Ystad Saltsjöbad har stilfullt spa – och havet ett stenkast från hotellet.
»Vi gillar att vandra och vill gärna att våra gäster ger sig ut till fots också.«
Ny dag i cykelsadeln, via Borrby, ner mot Skillinge fiskeläge. Från böljande odlingslandskap till stränder och hav.
Skillinge teater ligger på en höjd ovan fiskeläget, och har utmärkt sommarkafé. Teatern har varit ett betydande kulturellt center på Österlen sedan 25 år tillbaka, och är ett självklart stopp för en dos kultur samt lite fika och mat.
I Brantevik, sju kilometer norrut, bor man allra bäst på Råkulle gård, där Sussi Hoffman och Hans Rynell ser till att gästerna trivs. Den gamla skånegården, med anor från 1700-talet, har gästkök där du kan fixa egen middag, och ett vilsamt ”vardagsrum” för kontemplation och samtal.
– Vi gillar att vandra, och vill gärna att våra gäster ger sig ut till fots också, säger Sussi och berättar att de har en handfull förslag på turer.
Tillsammans med författaren Karin Hoffmann, som i många års tid skrivit om Skånes bästa rundvandringar, har Sussi och Hans även tagit fram två rundvandringar med fiskeläget som utgångspunkt.
Vi skippar gästköket, för Brantevik har flera hamnkrogar som lockar. Denna afton är stämningen hög i Hörnan på Brantevik.
Anna och Stefan Gullberg är vinfantaster och överraskar med spännande dryckesförslag till maträtterna. Det är trångt och gemytligt mellan borden – Anna står i köket medan Stefan håller koll på gäster, viner och tallrikar.
– Då och då kör vi temakvällar, med smak och doft av bland annat Frankrike, Italien och Mexiko. Och så älskar vi tryffel, vilket våra gäster uppskattar, säger Stefan och häller upp var sitt glas shiraz.
Att krogen ligger granne med Sveriges vackraste boulebana är ett klart plus. Boule-klot finns att låna. Så efter middagen spelar vi några omgångar i solnedgången, med havet tätt inpå.
I morgon väntar slutmålet Simrishamn. Det är inte många kilometer att cykla, så vi kom- mer att ta några extra tramptag mot Glimmingehus, Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Vi har ingen brådska, för andra gäster på vandrarhemmet har berättat att frukosten är något alldeles extra att se fram emot.
Våga svänga av
Östangård och Sydkustens Pillehill är två goda logival vid sidan av leden, som även serverar middag med klar gastrono misk prägel:
Östangård har sju rum och satsar en hel del på en mat meny präglad av lokala råvaror. Under sommaren finns här även kafé och konst utställningar.
Sydkustens Pillehill är ett poppis bras serie, vinbar och gårdshotell i Östra Vemmenhög, nära Beddinge strand.
Sussi Hoffman och Hans Rynell är värdpar på stilfulla Råkulle vandrarhem.
Systrarna Kristina och Elisabeth trampar från Åhus till Landskrona. Makarna Björn och Bertil hakar på.
Passa på att upptäcka Ystads gamla kvarter.
7 boende längs leden
MÖTESPLATS BORSTAHUSEN
Camping och stugby med perfekt läge vid havet och cykelleden. Bo i retrostuga med 70-talskänsla eller slå upp tältet ett stenkast från stranden.
BACKAFALLSBYN/ SPIRIT OF HVEN
Hotell, destilleri och restaurang. Varför inte kombinera boendet med whiskyprovning och middag.
ÄNGAVALLEN
Hotell söder om Vellinge med gårdsbutik, kafé och krog. Fokus på ekologiska råvaror. Perfekt boende om du även ska utforska Skanör-Falsterbo med cykeln.
SMYGEHUS HAVSBAD
Klassiskt badhotell nära Sveriges sydligaste udde. Strandnära hus och rum. Konserter och andra happenings under sommaren.
BEACH HOUSE YSTAD
En dröm i medelhavsblått vid Ystad Sand- skog, med stranden och havet hundra meter bort. Klassisk sommarvilla från början av 1900-talet.
ÖRUM 119
En helhetsupplevelse för kropp och själ. Designhotell, kafé, restaurang och gårdsbutik. Linus Persson överraskar gästerna med nytänk och passion.
STF BRANTEVIK RÅKULLE
Vandrarhem med känsla av intimt gårdshotell. Drivs av ett entusiastiskt värdpar, som lockar med höjdarfrukost och vedeldad bastu.
12 stopp med käk och dryck
ERIKSTORPS KUNGSGÅRD
Kungsgården vid Borstahusen har en variationsrik meny. Är du morgonpigg så missa inte deras brunch på helgerna. Den gör att du aldrig mer vill laga helgfrukost.
PUMPANS RESTAURANG OCH CAFÉ
Ett måste under besöket på Ven, oavsett om du är fikasugen eller vill njuta av de frasiga pizzorna. Kaffe från eget rosteri. 27:e säsongen i år.
ELLAS PÅ VEN
Ett måste för fisk- och skaldjursälskare. Venbon och krögaren Henrik Ljungqvist har döpt hamnkrogen efter sin mor. Den ligger vid Kyrkbacken med havet tätt inpå.
HÖRTE BRYGGA
Med perfekt läge för lunchsugna sydkust-cyklister är den rustika havskrogen nära Beddinge strand ett måste. Men det blir lätt en långlunch, så se till att det är hyfsat nära till nattlogin.
HOS MORTEN
Hög mysfaktor på lummig innergård vid Gåsegränd i Ystad. Smörrebröd, smaskiga bakverk och söndagsmiddagar. www. hosmortencafe.se Söderberg & Sara Har blivit något av en klassiker på Österportstorg i Ystad. Surdegsbröd och bullar i mängd. Frukosten en höjdare i sig. Pröva pizzan också.
BLÅ HUSET I BORRBY
Kafé, retrobutik och liten bed and breakfast. Gör en tidsresa bakåt till 60- och 70-talet. Ta en fika med klar nostalgikänning.
VILLA STRANDVÄGEN
Ståtlig snickarglädje, nära Ystad Saltsjöbad. Restaurangen med öppet kök är som att komma hem till någons vardagsrum. Femrättersmenyn är ett säkert kort.
HÖRNAN PÅ BRANTEVIK
Här satsar man på vin och mat, med fokus på det förstnämnda. För Stefan och Anna Gullberg är vinfantaster med stort matintresse. Dessutom erbjuder de prisvärd bed and breakfast.
HÖNSINGE HANTWERKSBRYGGERI
I en gammal smedja på Jordberga gods lockar Niklas Juul och Magnus Servin med bryggskola, ölprovning och pubkvällar.
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!
Vårt nyhetsbrev
Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.