Försommarfärd längs naturskön sydostled

Häng med på en sommarskön tramptur. Från Sölvesborg i Blekinge till Simrishamn, via Bromölla, Brösarp och Åhus. En vilsam försommarfärd på Sydostleden längs slingriga vägar och gamla banvallar

Text & foto CENNETH SPARBY 

Det är lätt att gilla cykling. I synnerhet i försommartid längs en av Sveriges tre nationella cykelleder. Sydostleden löper genom lika många landskap, med början i Växjö och med Simrishamn som slutpunkt.

Karlshamn, Sölvesborg, Kristianstad och Åhus är goda hållpunkter längs vägen. Så det är bara att bestämma var du ska börja och sluta.

Självklart reser vi hållbart med buss och tåg från Ystad till Sölvesborg. Dessutom hyr vi elcyklar, som väntar på järnvägsstationen. Och lite tramphjälp känns alltid bra, i synnerhet som vi tänkt oss att göra några avstickare längs leden.

Vi inleder den försommarfagra aftonen med en tur över den nya bron från Ljungaviken till centrum. En slags ”Golden Gate”-variant för cyklister och flanörer. Med sin längd på 756 meter är bron ett landmärke för Sölvesborg och en av Europas längsta gång- och cykelbroar. Den invigdes år 2013 och har verkligen lyft Sölvesborg som cykelvänlig stad, något som ortsborna är mäkta stolta över.

Det är inte bara stadsborna som gillar Sölvesborgsbron. Under åren har den uppmärksammats för sin spektakulära design och ljussättning och blivit utnämnd till en av de tio mest intressanta broarna i världen.

Sölvesborg drabbades av en häftig brand i början av 1800-talet, och byggdes sedan upp igen med den gamla småstaden som förlaga. Så i centrum finns det medeltida gatunätet kvar med mysig småhusbebyggelse varvat med stilfulla stenhus

»Det är inte bara stadsborna som gillar Sölvesborgsbron.«

Sölvesborgsbron är en av Europas längsta gång- och cykelbroar. Den invigdes år 2013 och är mäkta poppis bland invånarna.

Sydostleden är väl utmärkt. Vi passar även på att utforska en del av Smugglarleden mot Bromölla.

Hotell Humbla passar perfekt för övernattande ledcyklister. Det gamla borgmästarresidenset från år 1903 har en handfull rum strax ovan hamnen, och är döpt efter borgmästaren själv.
– Det var privatbostad fram till slutet av 60-talet, för att sedan fungera som polisstation under 70- och 80-talet, berättar ägaren Anette Samolov.

Så vi får bo i det som en gång i tiden var två häktesrum, nu med betydligt charmigare inredning.
Det tar sedan inte många minuter att rulla ner till Stora torget, där tapasbaren Molin & Vänner väntar. En liten oas i ett av hörnen, där menyn lockar med smörrebröd och pinchos.

Annars är klassikern och White Guide-listade tRitz Conditori på andra sidan av torget ett själv klart val, med idel bakverk, matiga mackor och lättare lunchrätter på menyn.

Tidigt nästa morgon fortsätter färden mot Kristianstad och Åhus längs cykelstigen förbi bokskogarna i Valje naturreservat och vidare in i Skåne längs snudd på bilfria asfaltvägar. Ute i bukten skymtar flera små öar – Skånes enda egentliga skärgård.

Nu kommer vi även in på ”Smugglarrundan”, som bitvis löper parallellt med Sydostleden.
Det är en två mil lång rundslinga, som passerar Edenryds ”riviera” med härliga sandstränder, Bromölla och Ivösjön – Skånes största insjö.

Namnet på slingan kommer av den intensiva smugglingen av exklusiva tyger under slutet av 1700-talet och långt in på nästa sekel. Under början av 1900-talet tog spritsmugglingen över, för det var betydligt lättare att göra det här än i Öresund.

En avstickare till Bromölla är ett måste, för att kolla kulturhuset Ifö Center, beläget i den gamla keramikfabriken. De tidigare så grå fasaderna har blivit ett utomhusgalleri i världsklass, där ett monumentalt dinosaurieskelett sticker ut.

»Min guidade tur har hundra procents fossilgaranti.«

Fossiljakten med Filip väcker barnasinnet till liv.

Fontänen Scanisaurus på torget är en annan höjdare, skapad av konstnären Gunnar Nylund. Den fyllde 50 år i höstas och har blivit något av en symbol för Bromölla. Och visst imponerar de två svanhalsödlorna som solar sig på en klippa på Ivön. Konstverket är dessutom sammansatt av mer än 3 000 delar keramik tillverkade på Iföverken, som i dag främst förknippas med tillverkning av VVS-porslin.
– Men inte är ödlorna speciellt vackra. Varför kan kommungubbarna inte bjuda oss på en helt vanlig fontän med blommor och fina bänkar, fnyser en äldre dam som passerar med sin rollator.

På Havsdrakarnas hus tar Filip Lindgren emot för en kort guidning. För Bromölla bjuder på en rejäl dos dinosauriehistoria.
– Ja, jag är nog Skånes meste fossiljägare. Titta, lära och göra är min grej, konstaterar han med ett garv.

Det lilla museet ligger i Skånetrafikens väntsal bjuder på en utställning om Krithavets djurliv och fossila fynd. 

För Ivösjöns och Bromöllas rika kritkalksberggrund har skapat ett enormt geologiskt arkiv som lagrat fossilerna, berättar Filip och visar runt.

Han tar sedan med oss på en timmes fossil-letning vid Åsens fältstation knappa milen norr om stan.
– Jag ser mig själv som en klar amatörpaleontolog som aldrig får nog när det gäller fossiler. Så min guidade tur har hundra procents fossilgaranti, konstaterar han belåtet.

Efter att ha grävt lera och skyfflat i hinkar är det dags att skölja och vaska. Och det dröjer inte länge förrän jag förtjust hittar min första hajtand, för att strax fynda flera koraller och sköldpaddsskal.

På vägen tillbaka, med våra fynd i var sin ask, stannar vi till vid Levrasjön med sitt skimrande turkosa vatten. Filip bor 200 meter från sjön och slutar aldrig att fascineras över skiftningarna. För den turkosa nyansen varierar med väder och vind.
– Jag brukar skarva lite och säga att det beror på alla dinosaurieskelett som ligger på botten, skrattar Filip. För jag gillar att dra skrönor och sägner från trakten.

Men i verkligheten är det ett optiskt fenomen, där skimret uppstår när solstrålarna bryts mot sjöns kalkrika lerbotten.

Försommarnjutning på Absolut Home, vars restaurang frestar med sparris, hollandaise och sotad citron.

Sydostleden genom Åhus sträcker sig genom hamnen, förbi den anrika spritfabriken och Åhus Gästis, med uteservering några meter från kajkanten.

För den kulturhistoriskt intresserade är det sedan ett måste med ett besök på Bäckaskogs slott – med anor från 1200-talet. Slottet ligger dryga milen väster om Bromölla, på en smal landremsa mellan Oppmannasjön och Ivösjön, med en liten kanal som binder samman de två vattendragen.

Så det blir en sen lunch ute på slottsgården, med vy över parken. Kung Karl XV hade sitt sommarresidens här under slottets storhetstid i mitten av 1800-talet.

Nästa Åhus.

Fördelen med att cykla Sydostleden är att det finns en mängd möjligheter att vika av och ta andra vägar för en stund, för att sedan åter komma in på leden. Vi väljer att spara sträckan genom Kristianstad denna gång, för att vara i god tid till en visning vid Absolut Åhus, spritklassikern som satt sin prägel på kuststaden.

Så turen fortsätter via renässansslottet Trolle-Ljungby, vidare längs mindre vägar mot kusten. Guldgula rapsfält och röd vallmo i dikesrenarna gör cyklingen till ren njutning, trots kraftig motvind. För vi har ju elförstärkning. Ett gott val en eftermiddag som denna.

Åhus gamla korsvirkesidyll fick stadsprivilegier redan för 800 år sedan, och har under åren blivit omskriven för tobaksodlingen som pågick långt in på 1960-talet, ålafisket och brännvinstillverkningen. Den blev tidigt en sommarort värd namnet, och i början av 1900-talet gick badtågen tätt från Kristianstad till Åhus.

»Kung Karl XV hade sitt sommarresidens här under slottets storhetstid på 1800-talet.«

På Bäckaskogs slott, med anor från 1200-talet, passar vi på att äta lunch och ta en promenad i slottsparken.

Absolut Vodka har förstås gjort sitt till, och på Absolut Home kan man gå på visning och ta del av en multimediaföreställning om tillverkningen. En klart sevärd tur, som avslutas i Absolut Bar. För vår guide Filip Andersson ska nu förmedla konsten att blanda en klassisk Cosmopolitan. Han är även bartender och har definitivt koll på hantverket.

Självklart handlar drinkmixande om rytm, säger Filip leende.

– Ingredienserna är viktiga, där vodkan samsas med tranbär, lime och apelsin, samt triple sec och sockerlag, säger han och låter oss ta plats vid bardisken, för att blanda, skaka och smaka i takt med dansanta basgångar i högtalarna.

– För självklart handlar drinkmixande om rytm, säger Filip leende.

Det går även att äta lunch och middag i restaurangen, med grönskande uteservering. Så vi fortsätter att njuta av en trerätters smakupplevelse med färsk sparris, nyfångad torsk från Simrishamn och len citrontarte till dessert.

Nere vid hamnen ligger en annan klassiker. Åhus gästgivargård har erbjudit gedigen logi och mat sedan tidigt 1700-tal, och här får vi som gäster bästa spanarläge över hamnen.

Det är lätt att bli hänförd av ålakusten mellan Åhus och Simrishamn, med en till synes ändlös sandstrand och vida vyer.

»Solen flödar och det är knappt en krusning på havet när vi passerar Yngsjö.«

Efter en stadig frukost på Gästis rullar vi nästa morgon genom det södra hamnområdet och naturreservatet Äspet, längs Helge å vidare mot Hanöbukten. Solen flödar och det är knappt en krusning på havet när vi passerar Yngsjö med poppis värdshus, och naturreservatet Pulken. Det är en betydande del av Kristianstads vattenrike, utsett till biosfärområde av Unesco. Hit kommer varje vår tranor i tusental för dans.

Nu färdas vi längs klassisk ålakust, som sträcker sig ända ner till Stenshuvud söder om Kivik. En fyra mil lång sträcka, där Sydostleden letar sig fram genom Friseboda strövområde, förbi Degeberga och fram till Juleboda, bitvis i strandnära skog. Vi passar på att stanna till vid ett par av de gamla ålabodarna för bad och en dos kulturhistoria.

»I Drakamöllan finns till och med ett vargrevir.«

Från det gamla stationssamhället Maglehem är det sedan nära till Drakamöllan naturreservat. Gårdshotellet består av en gammal skånelänga med halmtak, omgiven av trädgård med kryddörter, lummig bokskog och frodiga ängsmarker med betande får och hästar.

Ingalill Thorsell, som drivit hotellet sedan mitten av 90-talet, arrangerar sedan många år en årlig operafestival samt ett återkommande forum för kultur och vetenskap. Hon håller även fanan högt när det gäller gårdsrestaurangen med slow food i fokus.

Tillsammans med de ytterst sällskapliga labradorerna Obama och Kofi Annan ser Ingalill till att skapa en familjär stämning, där gästerna gärna får ta med sig hundarna på promenad.
– Den vilda naturen är ju en av skatterna med Drakamöllan. Här finns till och med ett vargrevir sedan något år tillbaka. Och så maten förstås. Vi har ju förmånen att ligga mitt i Sveriges främsta skafferi, konstaterar Ingalill under middagen.

Denna afton serveras en försommarmeny med ramslökspesto på nybakat bröd, ugnsrostad sparris från Skillinge, lammrostbiff med nypotatis från Bjäre, och som avslutning glass på vit sparris med färska hallon och maräng. Ett exempel på några av alla de smakrika rätter som Ingalill presenterat i bokform under åren.

!ngalill Thorsell värnar cyklister och vandrare på Drakamöllan gårdshotell. Här förenas mat, konst och musik i böljande naturreservat.

Ny dags färd mot Andrarum, där vi inleder med ännu en avstickare, efter att ha cyklat några kilometer längs den gamla banvallen fram till Brösarps gamla järnvägsstation. För idyllen Haväng, där himmel, hav och ängar ser ut att smälta sam- man, vill vi inte missa. Den mäktiga sandstranden leder ända upp till Yngsjö, och här mynnar Verkeån ut i havet.

Vi tar en längre lunchpaus på gräsheden ovan stranden, för att njuta av Ingalills matiga mackor. Strax bakom tronar Havängsdösen, en stenåldersgrav som mer ger känslan av ett Stonehenge i miniatyr.

Nu återstår två backiga mil, förbi Brösarp till Andrarum och den gamla jägmästarebostaden som är krog och boende sedan några år tillbaka.

För på Tastecelebration Residence skapar Isabel Brummer vegansk matkonst, med Christinehofs slott och Alunbrukets kaffestuga som närmsta grannar.
– Ja, det började med en mat- och dryckesblogg, som nu växt till boende, restaurang och matlagningsskola, berättar Isabel där hon står ute på terrassen och grillar spetskål och ostronskivling.

Ett utmanande projekt tillsammans med holländske maken Joost ter Waarbeek, som själv är gammal cyklist och mer än gärna guidar gäster som stannar till.

– En ogräsmeny är standard under vår och försommar, med nässlor, kirskål, våtarv och älggräs som favoriter. Och det mesta finns utanför husknuten.

Joost och Isabel konstaterar att allt fler cyklister hittar hit, tack vare Sydostleden som ju passerar ett par hundra meter från gårdsplanen.

Men vandrarna dominerar, mycket tack vare samarbetet med Ingalill på Drakamöllan. För deras gemensamma vandringspaket längs Backaleden och Skåneleden, där man följer Verkeån från Haväng ända upp till Andrarum, är mäkta populärt. Bor och äter gör man på respektive gårdshotell.
– Ja, det har ju blivit ett klart uppsving för friluftsliv under pandemin, konstaterar Isabel och bjuder oss till bords.

Dags för den sista etappen, en fem mil lång sträcka till Simrishamn och fiskeläget Brantevik. Men det är svårt att slita sig från långfrukosten ute i trädgården hos Isabel och Joost, med betande får i hagen och sång från näktergal och koltrast som extra bonus.

Med ett grönt lunchpaket trampar vi vidare mot Christinehofs slott med sin ekopark, för att även spana in den mer än hundra år gamla dansbanan vid alunbruket. Men Alunbrukets kaffestuga, som öppnade redan 1930, har stängt i dag, så det blir ingen förmiddagsfika denna gång vid korsvirkesidyllen.

På Tastecelebration är det vegansk gastronomi som gäller. Isabel Brummer skapar smakrika rätter på det som växer vilt utanför husknuten.

Hallamölla är ett måste, en kort avstickare från Sydostleden. Här kan du ta ett dopp i Skånes högsta vattenfall och sedan vila ut på en av klipporna.

Hallamölla blir nästa stopp, för ett bad vid Skånes högsta vattenfall. Kvarnen har anor från 1200-talet, och kan ha fått sitt namn av Halle å, som Verkeån hette innan Alunbruket grundades.

Här finns fem fina forsar och det är klart läge att ta ett bad, för att sedan sträcka ut på en av de soldränkta klipporna. En gammal kvarnsten blir sedan perfekt bord för lunchen.
Och vi har gott om tid på oss att cykla den sista sträckan, via Kivik och Rörum till Simrishamn.

Men turen stoppar inte där, utan vi fortsätter nog några kilometer till längs Sydkustleden för att övernatta i Brantevik. Mysiga Råkulle gård lockar med Österlens bästa vandrarhemsfrukost. Och den vill vi ju inte missa!

Tips till Sydostleden

ATT BO

ÅHUS GÄSTGIVAREGÅRD
Med sitt läge vid hamnen i Åhus idylliska småbåtshamn är Gästis ett gott val, för cyklister som trampar Sydostleden. Boka gärna ett av designrummen, som blandar nytt och gammalt.

www.ahusgastis.se

TASTECELEBRATION RESIDENCE
Isabel Brummer bjuder på vegansk gastronomi i den gamla Jägmästarbostaden i Andrarum – med Skåneleden och Sydostleden utanför husknuten. Här finns en handfull rum, restaurang samt kokboksbibliotek.

www.tastecelebration.se

DRAKAMÖLLAN GÅRDSHOTELL
Med en känsla av Körsbärsdalen somnar du garanterat ovaggad i något av de tidlösa rummen i den gamla korsvirkesgården. Här befinner du dig mitt i ett naturreservat, med många fina vandringsalternativ.

www.drakamollan.com

STF VANDRARHEM RÅKULLE
Vandrarhem med känsla av intimt gårdshotell i lilla Brantevik strax söder om Simrishamn. Drivs av entusiastiskt värdpar, som lockar med höjdarfrukost och vedeldad bastu.

www.rakulle-vandrarhem.se

ATT FIKA

RITZ CONDITORI
Kondisklassiker på Stortor- get i Sölvesborg. Stenhälls- bakat surdegsbröd, hemgjord sylt och handgjutna praliner. Några meter bort finner du Molin & Vänner, omtyckt tapasbar som även frestar med smörre- bröd och pinchos.

www.ritzsbg.se

KLOSTERBAGERIET
Mellan Absolut Home och S:ta Maria Kyrka i Åhus ligger Klosterbageriet med uteservering i den gamla ruinen. Här vurmar man för den svenska fikakulturen à la femtiotal, med en hel del retro när det gäller inredning och porslin.

www.klosterbageriet.se

KAFFESTUGAN ALUNBRUKET
Skånes äldsta kaffestuga, som ursprungligen byggdes som arbetarbostad i början av 1700-talet. Granne med Verkeåns naturreservat och Tastecelebration.

www.alunbruket.com

ATT GÖRA

ABSOLUT EXPERIENCE
En rundtur genom Absolut Home i Åhus, och Absolut Vodkas märkliga historia. Den börjar med mannen som startade allt, brännvinskungen och nykteristen Lars Olsson Smith. Visionären som ville ge medborgarna ett rent brännvin, renat från farliga orenheter.

www.absoluthome.com

AUTOSEUM BIL- & MOTORMUSEUM
Autoseum i Simrishamn visar fordon och nostalgiprylar från bland annat Tekniska museet, nedlagda Skoklosters bil och motormuseum samt Frasses musikmuseum. Samlingen består av ett hundratal bilar, mer än 60 motorcyklar och mopeder samt två flygplan.

www.autoseum.se

 

FOSSILA FYND
Häng med Filip Lindgren på skattjakt och vaska fossiler ute i fält. Lärorikt och beroendeframkallande.

www.havsdrakarnashus.se

HYRA CYKEL

Rentbike hyr ut både vanliga cyklar och elvarianter som du kan hämta i en stad och lämna i en annan. Så det går utmärkt att hämta i Sölvesborg och lämna i Simrishamn. Priser från ca 200 kr dygnet. Elcykel kostar 360 kr/dygn. (2021)

rentbike.se

GUIDEBOK

Calazo förlag är flitiga utgivare av böcker kring vandring och cykel. En prak- tisk handbok under turen är Cykla i Skåne, som täcker de tre nationella cykellederna, med kartor och tips från Sölvesborg till Båstad.

www.calazo.se

Tre leder för trampsugna

Det finns tre nationella svenska cykelleder, som binder samman Göteborg, Halland och Skåne. Den 27 mil långa Sydostleden går mellan Växjö och Simrishamn, och blev klar sommaren 2016. 80 procent av ledens sträckning är bilfri.

Sträckan Sölvesborg–Simrishamn är närmare 14 mil lång och kan med fördel delas upp i fyra etapper, oavsett om du väljer att trampa elcykel eller vanlig hoj. För det finns många goda avstickare längs leden.

Sydkustleden mellan Helsingborg och Simrishamn är det senaste tillskottet. Den kustnära cykelleden är 26 mil lång, består av sex etap- per och invigdes i juni 2019.

Kattegattleden var dock den första nationella leden, som invigdes 2015. Den är 37 mil lång och sträcker sig mellan Göteborg i norr till Hel- singborg i söder, och går även över Bjäre- och Kullahalvön. De tre bildar tillsammans en närmare 90 mil sammanhängande cykelled.

sydostleden-sydkustleden.se
www.kattegattleden.se

Simone Wenzel och Johan Arvidsson cyklar längs kusten.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.