Ett gott glas i Landskrona

Thimans Vinbar

Slottsgatan 5, Landskrona
073-408 80 85
www.thimans.com/vinbar

av: KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet Skåne #2, 2024

För Helena och Jörgen Thimansson ledde ett stort vinintresse till egen importfirma. Nu kan skåningarna få njuta av deras stora utbud på vinbaren i konsthallen.

Ibland måste man välja en ny väg mitt i livet. För Helena Thimansson handlade det om att säga upp sig som ekonomiassistent för att satsa på det hon älskade mest: vin och resor. Hon utbildade sig till sommelier och reseledare och tillsammans med maken Jörgen startade hon vinimportföretaget Thimans Viner, som i dag levererar till en rad skånska restauranger. Men med en passion kommer också lusten att sprida den till andra. Helena och Jörgen hade flyttat till Landskrona och började fundera på om det fanns något behov av en vinbar i stan.

– Vi fick stor hjälp av kommunen och de sa att det fanns ett fönster för vår verksamhet här i Landskrona, berättar Helena.

Men det gällde att hitta en bra lokal. De letade, men det var inte förrän de fick tips om kaféet i Landskrona Konsthall som det kändes rätt. Kaféet var fullt av originaldetaljer från 60-talet som man varsamt har bevarat genom den omfattande renoveringen, då man också uppdaterade köket från 1963. I dag är vinbaren inredd i ljusa färger, med flätade originalstolar och konjaksfärgade soffor. Vintertid kan man sitta inomhus och njuta av utsikten mot Citadellet, sommartid öppnar man upp den stora uteserveringen med de höga träden som ett naturligt parasoll.
Vinerna på menyn kommer från små producenter i Europa som levererar hög kvalitet och man hittar allt från Châteauneuf-du-Pape till barolo; riesling och champagne.

– Vi har bara viner som vi själva tycker om att dricka, berättar Helena.

På menyn hittar man allt från charktallrik till klassiska huvudrätter och desserter. Ibland har man temakvällar då en gästkock kommer med sina råvaror och lagar en hel meny, ofta har man vinprovningar med en tapastallrik.

– Vi köper många av våra råvaror från lokalområdet. Fågel från Munka-Ljungby och kött från Hörby, säger Jörgen Thimansson.

Lördagar serverar man sin populära äggakaga mellan 13 och 16 och på söndagar kan man avnjuta en klassisk söndagsmiddag.
Gästerna kan välja mellan 300 olika vin på glas, vilket gör det möjligt att prova olika viner, även de lite mer exklusiva, utan att behöva köpa en hel flaska.

– Vi rekommenderar vin till all vår mat och då kan varje gäst få ett vin som passar just till deras rätt. I stället för att man ska dela en flaska som kanske inte passar till alla rätter runt bordet, säger Niclas Bjelkenhoff, som är restaurangchef.

Han var själv en entusiastisk gäst när Thimans Vinbar öppnade i påskas, men blev i somras anställd. Nu möter han tillsammans med Helena de många entusiastiska gästerna, varav en del redan blivit stammisar.

– Vi får mycket beröm både för vårt utbud av viner men också för miljön här. Vår mission är att leverera en helhetsupplevelse, säger Helena.

Annons:

Fler restauranger i sydvästra Skåne:

Restauranger

Mutantur

Stjärnkocken Alexander Sjögrens ställe Mutantur i Malmö bjuder på smårätter på högsta kulinariska nivå.

Läs mer

⇐ Åter till hela Skånes krogguide!

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!