Hygge på Österlen
Tinas lille Danmark
Tinas lille Danmark
Norregatan 3, Tomelilla
0417-106 06
www.tinaslilledanmark.com
av: KRISTINA OLSSON foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet Skåne #2, 2025

Efter många kämpiga år har Tina Petersen återvänt till sitt danska arv. På kaféet i Tomelilla serverar hon flæskesteg och smörrebröd.
I högtalarna sjunger Sanne Salomonsen. På väggarna sitter porträtt av Kim Larsen och drottning Margrethe tillsammans med foton från Carlsberg-byen och Christiania. Och om någon ändå tvivlar så står kransekage-tornet på disken med sina rödvita flaggor.
– Jag vill att detta ska vara en bit av Danmark i Skåne, säger Tina Petersen, som är född och uppvuxen i Danmark.
Barndomen var dock allt annat är harmonisk. Med en mamma som var narkoman blev de tre syskonen omhändertagna och delade på. Efter barnhem och familjehem lämnade hon som sextonårig Danmark för att flytta till en släkting i Sverige. Här träffade hon snart en kille och som 19-årig fick hon sitt första barn, Jim. Redan som barn hade han många utmaningar och i perioder bodde han i familjehem, medan Tina kämpade för att han skulle få rätt hjälp. Efter en olycka som 18-årig hamnade han i rullstol och Tina fortsatte kämpa för att han skulle få hjälp, även om Jim nu också började med droger. Dagen innan han skulle börja i behandling fick Tina samtalet alla föräldrar fruktar. Jim hade dött och kvar stod Tina med sorgen. Med pengarna hon ärvde från Jim övertog hon kaféet Bullen & bönan i Tomelilla.
– Jim sa alltid att jag borde starta ett kafé, så nu gjorde jag det som en hyllning till honom, säger Tina och pekar på väggmålningen av Jims ansikte.
Men Tina ville inte ”bara” driva ett kafé. Hon hade alltid drömt om att bli ”smørrebrødsjomfru”, en kallskänka med fokus på smörrebröd. Efter hand kom det fler danska rätter på menyn och med hjälp från vännen Manuel Perez Diaz omvandlade hon hela kaféet till Tinas lille Danmark. Här man kan äta goda smörrebröd och fika på dansk kransekage eller dansk äppelkaka. Dagens lunch består av svensk och dansk husmanskost och söndagar kan man äta flæskesteg med brun sås och rödkål. Allt lagat från grunden på danska råvaror. Man kan också prova Tinas egen innovation – smörrebrödslandgången – flera smörrebröd i ett. Allt finns också tillgängligt för take-away och catering.
Just nu är Tina i en process för att söka serveringstillstånd så hon också kan servera öl och snaps. Utanför finns en övertäckt uteservering som är populär under sommaren. I lokalen finns många möjligheter men eftersom Tina jobbar ensam får hon ta det efter hand. Samtidigt uppskattar hon kontakten hon som krögare får med alla gästerna.
– Jag vill skapa ett personligt ställe där människor känner sig välkomna. Här kan man få dansk hygge med allt vad det innebär, säger Tina.
Annons:
Fler restauranger i sydöstra Skåne:
Lilla Viks Golfrestaurang
Lilla Viks Golfrestaurang bjuder på enkel, vällagad mat med mycket grönt för både golfare och andra.
Brösarps Gästgifveri
Brösarps Gästgifveri är ett klassiskt gästis med lokala råvaror från Österlen.
Friden Gårdskrog
Hos Friden i Kivik bjuds det på egensinniga och originella pizzor från vedugn.
Pastafabriken Il Ristorante
Söderberg och Sara-gängets pastarestaurang i idylliska Ingelstorp. Njut på plats eller köp med pasta hem.
⇐ Åter till hela Skånes krogguide!
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!