Idyllen i Baskemölla

Tjörnedala krog & kafé by MaryLoys

Tjörnedalavägen 40, Baskemölla
Instagram: Tjörnedala Krog & Kafé

av: KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet Skåne #4, 2025

När Marie-Louise Albinsson för 25 år sedan drev kaféet på Tjörnedala i Baskemölla hade hon bara en liten del av den gamla Skånegården. I dag – när hon och maken Marek Szpojankowski tagit över driften av Tjörnedala krog & kafé och lagt till ”by MaryLoys” i namnet – är det något helt annat.
I köket bakas kakor, bakverk och pajer, samtidigt som man lagar både lunch och middag. I flera av rummen kan man sitta i gamla möbler och fika, och borden är dukade med blommor från trädgården. Man kan också sitta ute på den charmiga kullerstensgården, liksom på baksidan mot trädgården och bäcken. Det är en verklig idyll, men tyvärr är det svårt för många att hitta dit.

– Det är många som fortfarande inte vet att vi finns. Detta trots att vi har öppet året runt på helgerna och sedan många fler dagar på sommaren, berättar Marie-Louise.

Marie-Louise flyttade till S:t Olof 1997 och har sedan dess delat sin tid mellan Stockholm och Skåne. Kärnan har varit cateringverksamheten, där man bland annat stått för mycket catering till Wallander-filmerna, Beck-filmerna och inte minst Kockarnas kamp som spelas in på Tosterup. Marie-Louise är också spökkocken på TV4-programmet Renées brygga.
För 26 år sedan träffade hon Marek med rötter i en matglad familj i Polen och tillsammans har de byggt upp en verksamhet även på Österlen och där drivit bland annat Albinssons kök på vägstationen i Brösarp, restaurang Creperie på Glimmingehus och serverat tapas på Östangård.

När pandemin slog till tappade de många av sina kunder eftersom stora fester och filminspelningar ställdes in. Branschen har aldrig kommit tillbaka till samma nivå igen, så när Tjörnedala för två år sedan sökte någon som ville driva kaféet slog de till. Under lågsäsongen har Marie-Louise pendlat till Stockholm för att fortsätta med cateringen medan Marek skött krogen i Skåne.

– Förhoppningen är att kunna vara i Skåne på heltid. Som tur är görs det inte så mycket filminspelningar under sommaren, så ett tag framöver är jag här, säger Marie-Louise.

På Tjörnedala krog lagas det god mat på skånska råvaror, både från egen odling men framför allt från lokala producenter. Det kan vara sallader, lammrätter och så klart den sydfranska fiskgrytan som blivit gästernas favorit. Den kan avnjutas med ett glas ekologiskt vin, lokal cider eller äppelmust. Under högsäsongen har man även kvällsservering fredag och lördag.
Det senaste året har Marek nördat ner sig i konditorkonsten och därför är disken också alltid full med både tårtor, kakor, bakelser och pajer för den som vill fika.
Köket är ganska litet, men på sikt drömmer Marie-Louise och Marek om att kunna servera de färgglada bufféer som blivit deras signum när det gäller catering.

– För oss är det att äta gott så viktigt. Maten är vårt liv, säger Marek.

Annons:

Fler restauranger i sydöstra Skåne

Restauranger

JH Matbar

JH Matbar i Ystad har nordiska smaker på lokala råvaror serveras på restaurangen mitt i Ystad. Missa inte den hemlagade glassen.

Läs mer

⇐ Åter till hela Skånes restaurangguide!

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!