Hemma i äppelodlingen
Ulla & Folkes mat och vin
Ulla & Folkes mat och vin
Esperödsallén 10, Kivik
Facebook: Ulla & Folkesmat och vin
av: KRISTINA OLSSON foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet Skåne #3, 2025

Med hemma hos-känsla vill ägarna av Ulla & Folkes mat och vin att gästerna ska få en angenäm upplevelse.
Åt ena hållet syns äppellundarna som snart ska börja blomma, åt andra hållet ser man Hanöbuktens skimrande vatten. Restaurangen Ullas & Folkes mat och vin ligger mitt i äppelriket, på en aktiv gård som har äppelodlingar och gör egen must.
– Ofta blir gästerna oerhört förvånade när de svänger runt hörnet och ser restaurangen och baren, det hade de inte väntat sig, berättar BeatriceJohansson, som driver restaurangen tillsammans med kollegan Jonas Sundström.
De har bägge jobbat länge i krogbranschen på Österlen. Jonas och hans familj drev i många år Hammenhögs Gästis. Beatrice och hennes familj drev Franskans crêperie i Rörum. Sedan dess har de sprungit på varandra genom åren. När Jonas började prata med Beatrice om en annan idé insåg de ganska snabbt att de hade samma syn på saker och ting. Beatrice hade nyligen blivit erbjuden att öppna ett litet ställe på Esperöds gård och då frågade hon Jonas om han ville göra det tillsammans.
– Vi kände inte varandra, men det har fungerat bra. Jag har byggt om köket och Bea har lånat ut lite av sin inredning till matsalen, säger Jonas.
I dag fyra år senare är Ulla & Folkes mat och vin redan ett begrepp på Österlen. Även om man från början hade planer om att bygga större, har den ekonomiska krisen med allt från inflation till tullkrig lett till att man lagt planerna på is. Istället är 30 platser inne ganska lagom under lågsäsong medan man under sommartid öppnar upp ute baren, där lokala profiler får agera DJ:s.
– Då kan man slinka in på ett glas vin och en lättare rätt utan att behöva boka. Vi har ju rätt fullt under högsäsong, säger Jonas.
Från början ville Bea och Jonas att Ulla & Folke främst skulle vara en vinbar med mellanrätter, men man upptäckte snabbt att gästerna efterfrågade en mer klassisk trerättersmeny.
Nu finns det en setmeny med 45 rätter att välja på och vinerna har valts ut för att matcha maten. I köket jobbar Jonas med lokala råvaror, men smakerna hämtar också inspiration från Medelhavet. I restaurangen möter gästerna Beatrice och får också en pratstund med Jonas när han kommer utmed tallrikarna.
Men vilka är egentligen Ulla och Folke?
– Folke är mitt andranamn och Ulla är Beatrices.Det är inte så vanliga namn i dag men det kanske vi kan ändra på, säger Jonas.
Annons:
Fler restauranger i sydöstra Skåne:
Buhres på Kivik
Buhres fiskrestaurang hittar du på bästa läge i pittoreska Kivik. Den breda fiskmenyn i restaurangen kompletteras av en sillalucka med enklare rätter och en härlig delikatessdisk.
En gaffel kort på Maritim
En gaffel kort har flyttat in på det klassiska hotellet Maritim i Simrishamn och fortsätter satsningen på vällagat i gourmetklassen.
Le Petit Bistrot
Le Petit Bistrot i Ystad lagar vällagad bistromat, mycket franskt, men även rätter från andra delar av världen hittar hit.
Karnelund Krog & Rum
Karnelund Krog och Rum i Gislöv serverar högklassig matlagning med fokuserad meny och lokala råvaror mitt i Gislöv.
⇐ Åter till hela Skånes krogguide!
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!