Vombsjön

Fågelliv och fuktiga ängar

text: KRISTINA OLSSON  foto:  JESPER HEIMERSON

Vombsjön har en liten sandstrand som är populär sommartid.

I Vombsänkans nordöstra del ligger Vombsjön omgiven av öppet landskap med vackra vyer åt alla håll. Intill sjön finns fuktiga ängar som svämmar över på våren, en miljö som lockar till sig många fågelarter. I området syns både häckande och rastande fåglar och från de utplacerade fågeltornen kan man skåda allt från havsörnar till de tusentals gäss som oftahåller till i området under höst och vinter.

Sommartid är Vomsjön populär hos badande som njuter av den lilla sandstranden i den östra delen.

Från Vombsjön, södra Skånes största sjö, med ett djup på 15 meter hämtar Malmö kommun sitt dricksvatten och därför är den utnämnd till nationellt värdefullt vatten.

Runt Vombsjön

SJÖGÅRDENS CAFÉ

I den traditionella kaffestugan bjuds på nygräddade våfflor och kaffe medan man kan njuta av den vackra sjöutsikten. I stallet kommer Tangerine Aruba i sommar att producera och sälja sina populära väskor i sin pop-up-butik.

Facebook: Sjögårdens café

 

ÖVEDSKLOSTER

Slottet Övedskloster räknas som en av Sveriges förnämsta rokokoanläggningar och är unik med sin fasad av rosa övedssandsten. Under medeltiden fanns här ett kloster, men det upphörde under reformationen, och sedan Hans Ramel 1776 byggde slottet har det varit i familjens ägo i nio generationer. I dag kan man besöka slottets kafé, äta lunch, våffelbuffé eller bara ta en god glass. I butiken säljs inredning till både hem och kök och man kan även beställa slottets köttlåda. Alla är välkomna
att ta en promenad i den vackra trädgården fylld med imponerande träd, rosor och rhododendron som är öppen dagligen 9–16.

Vill man se mer av slottet går det att som grupp boka en guidad visning.

Harlösavägen 585-15, Sjöbo

www.ovedskloster.com

 

Övedkloster är byggd i rokokostil.

Följ djurlivet från fågeltornet.

SLOTTSMAGNOLIAN

I handelsträdgården på slottet kan man köpa allt man behöver till sin trädgård. Rosor, fruktträd, perenner, grönsaksplantor och trädgårdsdekorationer hittar man i butiken.

Harlösavägen 585-15, Sjöbo

Facebook: Slottsmagnolian Handelsträdgård

 

VOMBSJÖN RUNT

När våren kommer översvämmas ängarna av Klingaälvsåns vatten och de fuktiga ängarna är ett populärt tillhåll för allehanda fåglar och insekter. Havsörnar som svävar i skyn, tusentals gäss som pausar och tofsvipa och storspov som häckar. Från fågeltornen i området har man en fin utsikt över det rika djurlivet och våren är kanske den mest intensiva tiden men här finns fåglar hela året.

Vid Västra fågeltornen har man fin utsikt både mot Vombsjön och
ängarnas öppna landskap. Öbacken är ett populärt ställe för att slå sig ner för fika, här har man utsikt och kan njuta av en mäktig naturupplevelse.

VOMBS KAFFESTUGA

Intill Vombs ängar ligger kaf- festugan som endast är öppen under sommarsäsongen. Här kan man fika på hembakta kakor i den pittoreska stugan eller i den lummiga trädgår- den. På onsdagskvällarna i juli serveras middagar med närproducerade råvaror, boka bord i förväg.

Vombsvägen 8, Veberöd

VOMBSJÖN RUNT

I 40 år har cykelloppet Vombsjön runt lockat cykelentusiaster i alla åldrar. Första lördagen i augusti är det dags för det årliga loppet och det finns tre
sträckor, 35 km, 65 km och 100 km. Loppen startar och slutar i Veberöd och man kan anmäla sig på hemsidan.

www.vombsjonrunt.se

 

VOMBSJÖN RUNT

I 40 år har cykelloppet Vombsjön runt lockat cykelentusiaster i alla åldrar. Första lördagen i augusti är det dags för det årliga loppet och det finns tre
sträckor, 35 km, 65 km och 100 km. Loppen startar och slutar i Veberöd och man kan anmäla sig på hemsidan.

www.vombsjonrunt.se

 

FRUALID

En långsträckt vulkanrest öster om Övedskloster bjuder på.unik natur och vacker utsikt utsikt över sjön. I den mineralrika jorden hittar man sällsynta blommor som lungvivan och fläckljungsörten men också blåsippor och skogssvingel. Djurlivet är rikt och man kan både möta kronhjortar och se hägrar eller sångsvanar i dammarna. Parkera vid klostret, följ allén upp mot Öveds kyrka och fortsätt grusvägen efter kyrkogården.

 

BADPLATS

I Vombsjöns östra del finns en liten sandstrand. Platsen är ett naturbad så den känns väldigt orörd och mysig. Här finns grillar, en brädbelagd gång för att öka tillgängligheten och en parkeringsplats.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.