Vossloh vill se fler färjeförbindelser för tåg till Europa

Hej Bertrand Gryspeert, berätta lite om dig själv och ditt företag?

– Jag heter Bertrand Gryspeert och är vd för ett företag som heter Vossloh Nordic Switch Systems. I vår fabrik i Ystad tillverkar vi spår- och växelkomponenter till järnvägen.

– Varje år transporterar vi 6 000 ton material från Ystad till Örebro, där vi sätter samman alla delar till färdiga spår- och växelmoduler som sedan installeras där de behövs. Vi arbetar aktivt för att alla dessa transporter ska gå på järnväg.

Vilken är din relation till Magasinet Skåne?

– Det är inte många som vet att vi har funnits i Ystad sedan 1910. Vi verkar och finns i Skåne. Därför tycker vi att det också är viktigt att engagera oss i Skånes bästa.

Varför valde ni att sponsra tävlingen Skånes Bästa?

– Jag och mina kolleger har alltid tyckt att Magasinet Skåne gör ett bra jobb med att marknadsföra Skåne.

Vad är det bästa med Skåne?

– Ystad såklart. Det är en jättefin stad att bo i eller arbetspendla till, men det är också en plats för industrin och vi står för många jobb.

– För oss är Ystad bra placerat i Sverige. Det är porten till Europa och strategiskt beläget både för kompetensförsörjning och materialförsörjning. Ystad ligger närmare kontinenten än vad människor i allmänhet verkar tro.

– Vad jag däremot önskar mig är att alla färjeförbindelser med järnväg till Europa återupptas från Skåne. Vi både exporterar och importerar stora mängder järnvägsmateriel. Då är färjan närmsta och bästa vägen.

Kan vi få ditt absolut bästa Skånetips?

– För några år sedan var jag med några kollegor på Lyran i Malmö. Det var en fantastisk matupplevelse som jag rekommenderar till många. Sedan vill jag också rekommendera alla som missat det att ta sig tid och boka en traditionell gåsamiddag.

Vad hoppas du mest av allt ska hända i Skåne under nästa år?

– Det jag önskar mig allra mest är att vi slutar med alla gränskontroller. Det förstör mer än vad det hjälper. Skåne hör precis som Sverige ihop med Europa och med Danmark.

Bertrand Gryspeert, vd för Vossloh Nordic Switch Systems som har en del av sin verksamhet i Ystad.

Skånes Bästa 2022

Här är alla nominerade! Totalt har 41 kandidater i 13 kategorier nominerats för att de på olika sätt gör Skåne till en bättre plats.