Åhus Vingård

Gemenskap i vingården

Åhus Vingård är måhända liten, men andelen engagerade vinbönder desto fler. Här tar abonnenterna hand om en rad vinstockar och får vinkunskap och social samvaro tillbaka.

Vi börjar med att missa vingården och köra förbi. Det är inte konstigt, från vägen ser man bara restaurangen Rökeriet och en parkeringsplats. Men bakom staket och grönt vindskyddande tyg gömmer sig de symmetriska raderna av vinstockar i olika nyanser av grönt. Här, på precis en hektar mark, odlas olika sorters druvor som varje år blir till 1 500–2 000 liter vin.
– Vi har två sorters blåa druvor och tre gröna varav största delen är Solarisdruvor, berättar Karin Birch, som driver vingården tillsammans med maken Carlo Tyrberg och paret Jörgen och Karin Persson.

Allt började egentligen med Ronny Persson, en vinälskare från bygden som i många år drömde om en egen vingård i södra Europa. Men varför inte lägga den i Åhus, tänkte han, och 2004 kontaktade han skolkamraten och lantbrukaren Jörgen Persson för att arrendera en bit mark. Det blev marken på södersluttningen ner mot Helge å, som genom åren fungerat både som köksträdgård och tobaksodling.

Tillsammans med ett annat par drog Ronny och hustrun Gunilla igång och bjöd in sina vänner att hjälpa till med planteringen av vinstockarna. Det var så kul att efteråt kom vännerna och frågade om de inte fick fortsätta att hjälpa till. Där såddes fröet till det ”kooperativ” som idag tar hand om odlingen.

För Karin Birch, är det kombinationen av vinkunskap och gemenskap som gör Åhus Vingård speciell.

Var och en av de 71 raderna sköts av abonnenter som deltar på årets tjugo arbetsdagar, då man klipper, gallrar, rensar ogräs och till sist skördar. Varje rad är märkt med deras namn och de betalar en avgift på 1 000 kronor, men får i gengäld köpa vinet till reducerat pris genom Systembolaget.
– Det blir som en kurs i vinodling. Vi berättar, visar och lär ut så mycket vi kan och de får vara med i hela processen, berättar Karin Birch.

2016 lämnade Ronny Persson över odlingen och nu delar de fyra vännerna på sysslorna: frukost och lunch på arbetsdagarna, tillverkningen i det lilla vineriet, administration och marknadsföring.

I dag finns flera olika Solarisviner, men också ett populärt rosévin gjort på Rondodruvor som lanserades igen i juni i år. När somrarna är långa och varma produceras också ett rött vin gjort på Léon Millot. På skörden av Seyval Blanc, en härdig frisk druva som också odlas en del i England, gör man det mousserande vinet Åhus bobblor.

Sommartid finns det fasta datum då man kan få en guidad tur i vinodlingen och smaka två av vingårdens viner. Turerna ligger så att man efteråt kan äta en god måltid på Rökeriet intill, och avnjuta Åhus viner till sin måltid.

Även på Åhus vinfest i mitten av augusti bjuds det på guidade turer i vingården, samtidigt som det finns möjlighet att smaka på vinerna i kombination med en specialkomponerad meny på Rökeriet.

Genom åren har det blivit till en hel del priser, senast fick Åhus Rosé guldmedalj i Wine Award International 2022. Med sitt stora vineri producerar man också vin till flera andra vingårdar i Skåne. Att däremot bygga ut och bli större är inte intressant.
– Vi vill bli bättre, inte större. Vi vill förbättra alla detaljer men behålla det småskaliga, säger Karin Birch.

På den ett hektar stora vingården produceras vitt, rosé, rött och mousserande vin.

Åhus Vingård

ANTAL STOCKAR: 3 000.
DRUVOR: Solaris, Léon Millot, Seyval Blanc, Phoenix, Rondo.
VINERNA KAN KÖPAS: på Systembolaget i Kristian­stad, Sölvesborg, Åhus och Bromölla, samt i Systembolagets online­shop.
BESÖK: Ja, under sommaren finns fasta tider, resten av året tar man emot grupper.
BONUS: I mitten av augusti arrangeras Åhus vinfest med guidade turer och prov­smakningar.

Yngsjövägen 226, Åhus

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Relaterat innehåll:

Skånska vingårdar

Vejby vingård

Kreativiteten fick arkitekten Jeppe Appelin att starta Vejby Vingård. Nu skapar han vin på georgiskt vis mitt i Bjäres böljande landskap.

Skånska vingårdar

Skepparps vingård

Vid Haväng gör Bengt Åkesson på Skepparps vingård vin med särskild inriktning på mousserande. Med sin årliga festival har han förändrat synen på svensk vinproduktion.