Skepparps vingård

Vinodlaren i äppelriket

Vid Haväng gör Bengt Åkesson på Skepparps vingård vin med särskild inriktning på mousserande. Med sin årliga festival har han förändrat synen på svensk vinproduktion.

En av Sveriges bästa sommelierer berättade en gång för Bengt Åkesson om svenskarnas hållning till svenskt vin. Serverade han det utan att säga var vinet kom från, gillade de det. Om han däremot presenterade det som svenskt vin, rynkade folk på näsan redan innan de smakat.
– Det fanns förr så mycket fördomar om att svenskt vin inte är gott. Men när man frågade om vad de druckit för vin så hade många inte ens smakat det, säger Bengt Åkesson, som driver Skepparps Vingård vid Haväng.

Här på de mjuka sluttningarna och i Österlens bördiga jord planterade hans farfar Åkesson en gång de äppelträd som lade grunden för Kiviks Musteri där Bengt vuxit upp och arbetat hela sitt liv. För musteriets varumärke Åkesson vin reste Bengt över hela världen, besökte vinproducenter och smakade sig genom vinkällare för att hitta de bästa vinerna att importera. Det väckte hans intresse för att skapa ett svenskt vin från grunden.

På gården intill Verkeån planterade han 2011 sina första 7 000 vinstockar.
– Alla pratade om Solarisdruvan, men jag tänkte att andra sorter måste funka så jag planterade Sauvignon Blanc, Chardonnay och Riesling. Och visst, plantorna kom med fina gröna blad, men druvorna kunde jag inte använda, säger han.

Istället insåg han att det svenska klimatet kräver andra druvor och i dag odlar han huvudsakligen Solaris men också de blå druvorna Rondo och Cabernet Cortis.
– Vi kan inte använda samma druvor som i Frankrike och Italien, vi måste välja druvor som blir fullt mogna i vårt klimat. Vi försöker inte kopiera utan skapa en egen ung, frisk och krispig stil.

Bengt Åkesson har sin odling vid Haväng och har riktat in sig på mousserande vin.

På Skepparps Vingård har man valt att nischa sig på mousserande viner, framställda enligt den traditionella metoden, den så kallade champagnemetoden. Det innebär att vinet får en andra jäsning på flaskan och då bildas bubblorna naturligt.

Även om utvecklingen av svenskt vin gått framåt har det tagit tid att förändra fördomarna. Därför skapade Bengt Åkesson för sex år sedan festivalen Smaka Svenska Viner. En årligt återkommande festival där besökarna kan få möta de svenska vingårdar som finns på plats och smaka på deras viner. Besökarna kan även boka in sig på middagar där kocken Tareq Taylor lagar mat med utgångspunkt i svenska viner.
– Det har hänt jättemycket, det märker vi på besökarna. Intresset och kunskapen har vuxit, och idag förstår man att det finns många olika sorters svenska viner att smaka och jämföra, säger han.

Även i krogbranschen har intresset för svenska viner länge varit svagt. Men under pandemin hände något och det senaste året har många restauranger hört av sig och velat beställa. Något som, enligt Bengt Åkesson, är ett bättre skyltfönster än Systembolaget.

Det växande intresset för skånskt vin har också fått Bengt Åkesson att satsa. I år har Skepparps planterat 10 000 nya plan- tor i vingården och enligt honom kommer den ökade vinproduk- tionen att gynna hela samhället.
– Man brukar säga att ett vanligt lantbruk på 100 hektar skapar ett jobb, medan 100 hektar vinodling och förädling skapar 100 jobb, säger han.

Skepparps viner har även lokalproducerade etiketter, stjärnryttaren Peder Fredricson står bakom designen.

Skepparps vingård

ANTAL STOCKAR:23 000 vinstockar på 5 ha.
DRUVOR: Solaris, Rondo, Cabernet Cortis, Merzling samt sju nya sorter i den nya odlingen.
VINERNA KAN KÖPAS: på Systembolaget i stora delar av Sverige, annars i beställningssortimentet.
BESÖK: Under sommaren håller man öppet i Vinbaren tis-fre 12-17, där det serveras lättare luncher. Kl 13 och 15 arrangeras vingårdsvandringar med provning. För fler evenemang och bokning, se hemsidan.
BONUS: Du kan bli vinbonde på Skepparps. Sköta om en rad med vinstockar under årets runt 15 arbetsdagar, hjälpa till med skörden och delta på den stora skördefestenSwedish Wine Center i Malmö.

Verkaåvägen 56, Kivik

skepparpsvingard.se

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Relaterat innehåll:

Skånska vingårdar

Åhus vingård

Åhus Vingård är måhända liten, men andelen engagerade vinbönder desto fler. Här tar abonnenterna hand om en rad vinstockar och får vinkunskap och social samvaro tillbaka.

Skånska vingårdar

Vejby vingård

Kreativiteten fick arkitekten Jeppe Appelin att starta Vejby Vingård. Nu skapar han vin på georgiskt vis mitt i Bjäres böljande landskap.