Glaskonstnären Astrid Gate
Tre fasantuppar springer längs vägen när vi kör allén ner mot Markie gård. Bakom huset glittrar Börringesjön och de höga lövträden ger en smula skydd för den kalla vinden som blåser över Söderslätt. Hit till det öppna landskapet söder om landsvägen flyttade glaskonstnären Astrid Gate för över tio år sedan. Från Smålands djupa skogar med sin stolta glastradition till Söderslätt, där hon är ganska ensam om sitt yrke.
– Glaskonst är ju fortfarande rätt koncentrerat till Småland, säger hon på sin sjungande småländska.
Man kan kanske tycka att hennes yrkesval stod skrivet i korten. Hennes farfar var Simon Gate, den världsberömde glaskonstnären på Orrefors som under 1900-talets början utvecklade graal-tekniken, då man skapar mönster inne i glaset. Och trots att Astrid alltid fick frågan om hon var ”Simon Gates barnbarn”, hann hon själv aldrig träffa honom. Och även om hon tidigt hade ett stort intresse för både att rita och måla, kändes glas aldrig som ett alternativ, det var alldeles för knutet till farfadern.
I stället utbildade hon sig till hästskötare och fick jobb på Flyinge. Men när hennes farmor frågade om hon ville följa med på ett jubileumsfirande av farfadern på Orrefors, så öppnades hennes ögon för glasets möjligheter.

Astrid Gate Stiernblad
KONSTFORM: Glaskonst
STÄLLER UT: I sin ateljé på Markievägen 362-95, Anderslöv
LÄS MER: www.astridgate.com
– Det var så spännande och jag kände direkt när jag gick runt bland glashyttorna att här har jag hittat rätt. Detta ville jag fortsätta med. Då var jag 28 år gammal, berättar Astrid Gate.
– I början kunde det vara oerhört frustrerande när saker som man lagt flera timmar på sprack och förstördes i ugnen, men efter hand har man lärt sig hur glaset uppför sig i kombination med olika ämnen, säger hon medan hon visar runt inne i utställningslokalen.
I det gamla vagnslidret, några kilometer utanför Anderslöv, har hon sedan några år tillbaka sin ateljé och utställningslokal. Först blåses råglas i olika färger i hyttan i Småland, väl hemma i Skåne sätter hon på blästertejpen och blästrar verket innan hon graverar mönstret med diamantborr. Därefter ska det tillbaka till Småland igen för att täckas med klarglas. Vilket gör att varje unik pjäs tar minst en vecka att göra, en dubbelgraal ännu längre.
Under påsken 2023 ställde hon ut tillsammans med sin syster Aino Gate och Maria Ahl-Zanier i sin ateljé. Aino visar glastavlor, skålar och glasblommor, medan Maria ställer ut sina akvareller samt tryck på linnetyger och kläder.
Annons:


Möt konstnärerna på Skånes konstrundor
Konstrundan i nordvästra Skåne
Konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare under hela påskveckan. Samlingsutställningen finns på Landskrona konsthall.
Hans-Börje Jansson
Hans-Börje Jansson har hittat hem – professorn som blev fotograf
Cecilia Fredriksson
Arvet från sydkusten. Konsten har alltid funnits med henne, men det var på Söderslätt som etnologiprofessorn Cecilia Fredriksson upptäckte akvarellmålning. Nu dokumenterar hon barndomens landskap intill havet.
Annons:
Fikaställen i sydvästra Skåne
Systrar & Bröder
Hembakat är honnörsordet på detta kafé, som också serverar god frukostbuffé varje dag.
Kaka på kaka
Nybakade kakor, fräscha sallader och vegetariska luncher på personligt kafé.
Pâtisserie David
Fransk touch i vackert, anrikt hus i S:t Gertrud-kvarteret mitt i Malmö.
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!
Vårt nyhetsbrev
Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes digitala nyhetsbrev.
Mer om Skånes konstrundor
Konstrundan i Mittskåne
Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Konstrundan anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.
Konstrundan i östra Skåne
ÖSKG:s konstrunda på Österlen och östra Skåne. På Långfredagen öppnar en av Sveriges äldsta konstrundor och pågår i tio dagar. Samlingsutställningen hittar du på Tjörndedala konsthall norr om Baskemölla.
Konstrundan i sydvästra Skåne
Konstrundan i sydvästra Skåne (KSV) inkluderar konstnärer bosatta i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup. Under påskens helger öppnar flera av konstnärerna sina ateljéer för besökare. Samlingsutställningen finns på Naturgården i Bröddarp.
Konstrundan i nordvästra Skåne
Konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare under hela påskveckan. Samlingsutställningen finns på Landskrona konsthall.
Konstrundan i västra Skåne
Varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorp landeri i Malmö bjuder på verk från de alla deltagarna i VSKG:s konstrunda.
Annons: