Från Smålands djupa skogar till Söderslätt

Astrid Gate Stiernblad

går i farfars fotspår

av KRISTINA OLSSON  foto HANS RUNESSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2020

Glaskonstnären Astrid Gate

Tre fasantuppar springer längs vägen när vi kör allén ner mot Markie gård. Bakom huset glittrar Börringesjön och de höga lövträden ger en smula skydd för den kalla vinden som blåser över Söderslätt. Hit till det öppna landskapet söder om landsvägen flyttade glaskonstnären Astrid Gate för över tio år sedan. Från Smålands djupa skogar med sin stolta glastradition till Söderslätt, där hon är ganska ensam om sitt yrke.

– Glaskonst är ju fortfarande rätt koncentrerat till Småland, säger hon på sin sjungande småländska.

Man kan kanske tycka att hennes yrkesval stod skrivet i korten. Hennes farfar var Simon Gate, den världsberömde glaskonstnären på Orrefors som under 1900-talets början utvecklade graal-tekniken, då man skapar mönster inne i glaset. Och trots att Astrid alltid fick frågan om hon var ”Simon Gates barnbarn”, hann hon själv aldrig träffa honom. Och även om hon tidigt hade ett stort intresse för både att rita och måla, kändes glas aldrig som ett alternativ, det var alldeles för knutet till farfadern.

I stället utbildade hon sig till hästskötare och fick jobb på Flyinge. Men när hennes farmor frågade om hon ville följa med på ett jubileumsfirande av farfadern på Orrefors, så öppnades hennes ögon för glasets möjligheter.

Astrid Gate Stiernblad

KONSTFORM: Glaskonst
STÄLLER UT: I sin ateljé på Markievägen 362-95, Anderslöv
LÄS MER: www.astridgate.com

– Det var så spännande och jag kände direkt när jag gick runt bland glashyttorna att här har jag hittat rätt. Detta ville jag fortsätta med. Då var jag 28 år gammal, berättar Astrid Gate.

– I början kunde det vara oerhört frustrerande när saker som man lagt flera timmar på sprack och förstördes i ugnen, men efter hand har man lärt sig hur glaset uppför sig i kombination med olika ämnen, säger hon medan hon visar runt inne i utställningslokalen.

I det gamla vagnslidret, några kilometer utanför Anderslöv, har hon sedan några år tillbaka sin ateljé och utställningslokal. Först blåses råglas i olika färger i hyttan i Småland, väl hemma i Skåne sätter hon på blästertejpen och blästrar verket innan hon graverar mönstret med diamantborr. Därefter ska det tillbaka till Småland igen för att täckas med klarglas. Vilket gör att varje unik pjäs tar minst en vecka att göra, en dubbelgraal ännu längre.

Under påsken 2023 ställde hon ut tillsammans med sin syster Aino Gate och Maria Ahl-Zanier i sin ateljé. Aino visar glastavlor, skålar och glasblommor, medan Maria ställer ut sina akvareller samt tryck på linnetyger och kläder.

Annons:

Möt konstnärerna på Skånes konstrundor

Konstrundan Kultur

Håkan Trulsson

Från stubbe till magi. När Håkan Trulsson skapar sina abstrakta konstverk i trä, är det alltid i ett samspel med det organiska materialet.

Annons:

Fikaställen i sydvästra Skåne

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Mer om Skånes konstrundor

Konstrundan 2024

Konstrundan i östra Skåne 2024

ÖSKG:s konstrunda i östra Skåne, på Österlen och nordost till Kristianstad. Långfredagen 2024 öppnar den 56:e upplagan av Sveriges äldsta konstrunda. Den startades av lokala konstnärer redan 1968. Samlingsutställningen hittar du på Tjörndedala konsthall norr om Baskemölla.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i mellersta Skåne 2024

Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Den stora publikattraktionen är Konstrundan som anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne (KSV) inkluderar konstnärer bosatta i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup. Under helgerna perioden 29 mars–7 april öppnar flera av konstnärerna sina ateljéer för besökare kl 10–17. Samlingsutställningen finns på Naturgården i Bröddarp.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i västra Skåne 2024

På VSKG:s konstrunda varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorps Landeri i Malmö bjuder på verk från alla deltagarna.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne inkluderar konstnärer verksamma kring Bjuv, Båstad, Höganäs, Helsingborg, Klippan, Landskrona och Ängelholm. Konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare 29 mars–7 april. Samlingsutställningen finns på Landskrona konsthall.

Läs mer

Annons: