Cecilia Fredriksson

Arvet från sydkusten

av:  KRISTINA OLSSON  foto: JESPER HEIMERSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2023

Konsten har alltid funnits med henne, men det var på Söderslätt som etnologiprofessorn Cecilia Fredriksson upptäckte akvarellmålning. Nu dokumenterar hon barndomens landskap intill havet.

Vågorna slår mot stranden och det doftar salt och tång. En fiskmås skränar, och ute i vattnet står en man i vadarstövlar och fiskar. Här vid fortet i Beddingestrand hittar man ofta under varma dagar Cecilia Fredriksson med sitt block och sina färger.

– Vi kommer hit till vårt hus varje helg, och jag går direkt ut och målar. Det är så avkopplande och helt utan prestationskrav, säger hon och pekar på de vindpinade trämöblerna där hon brukar sitta och jobba.

Till vardags jobbar hon som professor i etnologi vid Lunds Universitet, stationerad i Helsingborg, och vardagen består av forskning och undervisning. Jobbet slukar mycket tid, men när hon är ledig så är det i Beddingestrand hon kopplar av.

Här tillbringade hon sin barndoms somrar, här fanns en del av hennes släkt. Det är också i det öppna, platta landskapet hon hittar många av sina motiv. Vyer av strand, åkrar och himmel under alla fyra årstider. Men också detaljer som finns under havsytan som tång och smådjur.

Hon plockar upp en bit blåstång från stranden och visar.

– Den är min favorit för den är så grafisk och så vacker.

Intresset för tång är inte bara konstnärens, det går också in i hennes yrke som etnolog. Hon forskar på tångens kulturarv längs den skånska kusten och hur man använder tång idag. Tångprojektet ska resultera i en bok som hon själv kommer att illustrera med sina akvareller.

Tången fascinerar Cecilia både som konstnär och etnolog.

Cecilia Fredriksson

Ålder: 61 år
Bor: i Lund och Beddingestrand
Konstform: Akvarell
Ställer ut: 31 mars-16 april 2023 på Madsen Härdigs Akvarellgalleri, Stora Fiskaregatan 15 E, Lund
Instagram: _celiaf_

– Det finns så många myter om tång, kanske för att den är något slags mellanting av djur och planta. Vi har en lång historia av att använda tång, som nästan glömts bort, säger hon.

Konsten har alltid funnits med henne på ett eller annat sätt. Som ung tecknade hon kroki och ritade med kol, och det intresset har hon hållit vid liv med kurser genom alla år med fyra barn och karriär. Men det var först när hon och särbon tillsammans köpte huset i Beddingestrand för tio år sedan som hon på allvar upptäckte akvarellmåleriet.

– Min gamla konstlärare brukade säga: Akvarell målar man när man blir gammal. Man tänker på ett annat sätt när man blir äldre, och idag passar den uttrycksformen mig bra.

Att måla akvarell är en ständig kamp mot torktiden och Cecilia berättar att hon jobbar snabbt. Hon har slutat att använda pensel, hon placerar ut färgen på pappret och använder kreditkort för att skapa strukturen. Hon har också uppfunnit en egen metod att vaxa en del av målningarna och spänna upp dem på canvas.

– Måleriet ger mig inspiration, lust och avkoppling. På jobbet får jag uppdrag, här ger jag mig själv uppdrag.

Annons:

Möt konstnärerna på Skånes konstrundor

Fikaställen i nordvästra Skåne

Kaféer

Trädgårdsköket

Slå dig ner inne i växthuset eller ute i trädgården på Hedentorps Plantskola, i en vacker och inspirerande miljö och njut av en fika eller lunch.

Läs mer

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Mer om Skånes konstrundor

Konstrundan 2024

Konstrundan i mellersta Skåne 2024

Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Den stora publikattraktionen är Konstrundan som anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne (KSV) inkluderar konstnärer bosatta i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup. Under helgerna perioden 29 mars–7 april öppnar flera av konstnärerna sina ateljéer för besökare kl 10–17. Samlingsutställningen finns på Naturgården i Bröddarp.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i östra Skåne 2024

ÖSKG:s konstrunda i östra Skåne, på Österlen och nordost till Kristianstad. Långfredagen 2024 öppnar den 56:e upplagan av Sveriges äldsta konstrunda. Den startades av lokala konstnärer redan 1968. Samlingsutställningen hittar du på Tjörndedala konsthall norr om Baskemölla.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne inkluderar konstnärer verksamma kring Bjuv, Båstad, Höganäs, Helsingborg, Klippan, Landskrona och Ängelholm. Konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare 29 mars–7 april. Samlingsutställningen finns på Landskrona konsthall.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i västra Skåne 2024

På VSKG:s konstrunda varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorps Landeri i Malmö bjuder på verk från alla deltagarna.

Läs mer

Annons:

style="display:block" data-ad-client="ca-pub-8625894638903784" data-ad-slot="9850970710" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">