Jakten på det naturliga

En topping på kanderad rabarber eller brännässlor. Det är några av försöken inför sommarens mjukglass Bee Kind Ice Cream hos Hörte brygga.

text: MARIE SKOGLUND foto: JESPER HEIMERSON
Tidigare publicerat i Magasinet SKåne #4, 2022

Restaurangen Hörte brygga har funnits i nio år vid det tidigare ålfiskeläget. Redan från start ville Emma och Martin Sjöstrand skapa sin egen glass av lokalt producerade råvaror, men eftersom platsen var begränsad lades planerna på is.
– Tanken på glass låg hela tiden och gnagde. När våra barn började gilla mjukglass kollade vi på innehållsförteckningen och såg att oj, det här var inte så bra. Här fanns glykossirap, maltodextrin och mycket annat. Vi började göra efterforskningar och såg att mjukglass utan tillsatser var en stor grej i Japan men dit hade vi inte råd att åka, säger Emma.

De beslöt att försöka skapa en egen mjukglass utan tillsatser, men det var inte problemfritt. Vanliga mjukglassmaskiner är konstruerade för en färdig mix där stabiliseringsmedel är en viktig ingrediens.

Efter flera månaders sökande hittade de till slut maskinen de sökte och började experimentera.
– Det är mycket kemi och fysik. Till slut lyckades vi få fram det optimala receptet tillsammans med studenter från Restaurang- och hotellhögskolan i Örebro. Grunden för vår mjukglass är honung och mjölk. Smaken ändras därför under säsongen beroende på vilken nektar bina samlar in och vad korna betar

Förra året presenterades Bee Kind Ice Cream för första gången vid Hörte brygga.
– Den sålde bra, även om många var skeptiska. Alla har ju en idé om vad mjukglass ska smaka. Den traditionella mjukglassen är väldigt söt och går mot florsocker, vår har en mjukare sötma.

Ny för i år är glassmästaren Liam Daly. Med en bakgrund som pâtissier på Cypern och studier vid Culinary Arts in pastry and chocolate är han i full färd med att utveckla smaker och toppingar.

Emma Sjöstrand och Liam Daly tar plats vid glassbilen i brännnässle-bersån.

​Vad sägs om en Strösseldröm, en Björksavsdröm, en Vresros & Mandeldröm eller varför inte en Chokladdröm?

Hörte brygga

Skivarp, Hörte hamn
hortebrygga.se/bee-kind-ice-cream

– Jag experimenterar, det är spännande att jobba så nära naturen som möjligt. Just nu testar vi en sorbet gjord på nässla, citron och socker, säger Liam.

Allt i mjukglassen är från lokala råvaror i säsong. Glassmeten är gjord på honung från Viktorias bin, ohomogeniserad mjölk från Gunnaröds gård, grädde från Furumossen och ekologiskt socker från Österlen popmajs. Därifrån kommer också majsstärkelse.
– Det sista svårigheten som vi håller på att knäcka är att få majsstärkelse som fungerar på samma sätt som den från industrin, eftersom det vare sig finns svensk eller ekologisk majsstärkelse att få tag på.

Även rånen gräddas på plats och görs på skånskt ekologiskt vete och smör. Strösslet görs på lokalt odlade bär och grönsaker, överblivna torkade kanel- och kardemummabullar från Söderberg och Sara och choklad från Svenska Kakaobolaget. Allt är förpackningsoch plastfritt, helt utan avfall.

– Det är verkligen spännande att vi har lyckats. Ingen trodde på oss då vi började testa mjukglasstillverkning, framför allt då vi ersatte glykossirap och dextros med oprocessad naturlig honung.

Med mjukglassen vill vi långsamt revolutionera och nå tillbaka till smakernas ursprung och renhet.

Upptäck Skåne

Upplev Skånes restauranger, kaféer och spännande arrangemang. Låt dig inspireras av våra guider och tips.

Shopping

Rolfssons diversehandel

Lotta Rolfssons butik i Fjälkinge blandar hon gammalt med nytt. Hon köper in gamla skåp och porslin från loppisar i Frankrike och säljer vackra kalkfärger till såväl väggar som möbler men också porslinsknoppar, köksredskap i trä plus Mailegs ursöta leksaker.

Restauranger

Grändens mat

Hos Grändens mat i Ystad serveras härliga bakverk, poké bowls och soppor i anrik 1600-talsmiljö.

Kaféer

Madrix

Familjärt kafé med god fika, delikatesser och nostalgisk stämning.

Restauranger

Rusthållargården

Skånska klassiker med råvaror i säsong, i idylliska omgivningar. Sommartid har Rusthållargården i Arild stor takterrass och skånska pizzor.

Shopping

Tant Hulda

Anna Sölve jobbar enbart med små leverantörer som levererar garn i hög kvalitet i tilltalande färger. Även fackböcker, projektväskor, stickförvaring, måttband, virknålar, stickor, varvräknare och mönster finns, liksom ett stort utbud av knappar. Anna håller kurser för såväl nybörjare som mer vana handarbetare.

Restauranger

Restaurang Flora på Thora Vingård

Med Restaurang Flora på Thora Vingård vill Ulrica och Tobias Millqvist fortsätta med samma vision om lokala råvaror och hållbar gastronomi. Nu med vinet som ytterligare en parameter.

Shopping

Designtorget

Designtorgets första butik i Malmö är en marknadsplats för svenska designers. Nyfikenhet och kreativitet genomsyrar utbudet som innehåller allt från inredning och belysning till leksaker, böcker, spel, väskor, smycken, möbler, glas och porslin.

Shopping

Smeg

Smeg, som är ett italienskt varumärke, är numera världskänt och deras ikoniska kylskåp i 50-talsstil. Förutom kylskåp finns spisar och ugnar, fläktkåpor och tvättmaskiner och ett stort utbud av kaffekokare, köksassistenter, tekokare, brödrostar med mera.

Restauranger

Bjerreds station

Bjerred station ligger i Bjärreds gamla stationshus som numera fylls av musik och mat. Stellan Colt står ­bakom satsningen som är en av sydvästra Skånes roligaste.

Kaféer

Hylkegården

Med klassiska kakor och populära matpajer erbjuder Hylkegården både shopping och god fika.

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes digitala nyhetsbrev.