»Jag är fortfarande nyfiken«

Birgitta Nelson Clauss

tolkar tillvaron i textil.

av MARIE SKOGLUND foto JESPER HEIMERSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2019

Insikt eller utsikt? Välkommen till Birgitta Nelson Clauss.

– Humor är en väldigt viktig del i min konst, ofta går mina besökare runt och småskrattar. Men som hos all humor ligger allvaret snubblande nära, säger textilkonstnärinnan Birgitta Nelson Clauss.

Under de 50 år som gått sedan Birgitta lämnade Konstfack och Grafikskolan Forum bakom sig, har hon upplevt hur synen på textilkonst förändrats. Från att tidigare främst ha setts som hantverk, har det blivit högstatus med egna utställningar.

– Det är väldigt roligt att få vara med om. Förr vävdes mattor och handdukar i hemmen, men att tolka sin omvärld i gobelänger är något annat och kräver oerhört mycket teknik. Jag jobbar med garn som målaren arbetar med färg. I varje inslag i väven kan jag blanda tre, fyra trådar för att få rätt nyans och lagd tråd ligger.

Uppsvinget i intresse är också tydligt på de årliga konstrundorna. Utöver den trogna publik som ständigt återkommer till ateljén i Höllviken, hittar en ny generation fram .

– Ja, publiken har blivit mycket yngre. Och förr satt männen i bilarna, nu är det ofta de som kommer in och handlar.

Det är viktigt, säger Birgitta, att konstnären är på plats för att kunna förklara sitt arbetssätt och visa hur det gå till. Det krävs många långa timmar i vävstolen för att få motiven att växa fram.

Humor är en viktig ingrediens i Birgittas konst.

Birgitta Nelson Clauss

Deltar i: Konstrundan Sydväst
Medlem sedan: 1996
Teknik: Textilkonst, gummi, plexiglas
Inspireras av: Naturen, böcker, musik och samtal
Ställer ut: Gottåkravägen 19 c, Höllviken
Hemsida: nelson.clauss.se

– Konstrundorna har förändrats oerhört på de år jag varit med. Nu finns en liten konstnär i varje hem och många olika rundor. Det kan låta snobbigt, men det har blivit för mycket för alla seriöst arbetande konstnärer. Det här är vårt yrke och det vi livnär oss på. I Konstrundan Sydväst krävs jurybedömning och en utbildning.

Utöver textilier arbetar Birgitta också med material som plexiglas och gummi för struktur och perspektiv. Just nu kombinerar hon ofta plexiglas med sina oljemålningar.

– Jag sätter glaset framför målningen och sedan kan jag fortsätta arbeta med det. Plexiglas skapar ännu en dimension.

Många av Birgittas gobelänger hänger i offentliga miljöer; hos kommuner, landsting och kyrkor. Vad är då det bästa med textil utsmyckning?

– Textilier är underbara i offentliga miljöer, de är ljuddämpande och lugnande. Det ger en mjuk bakgrund som det går att bygga vidare på i övriga textilier i rummet, säger hon.

Med 50 år bakom sig i yrket kan pensionen ses som ett alternativ, men inte för Birgitta.

– Som skapande konstnär blir du aldrig pensionär. Jag fortsätter så länge jag är nyfiken och märker att jag kan utvecklas.

Annons:

Möt konstnärerna på Skånes konstrundor

Konstrundan Kultur

Ola Sarri

När Ola Sarri målar i olja handlar det alltid om människor och här kommer psykologutbildningen till nytta.

Annons:

Fikaställen i nordvästra Skåne

Kaféer

Ebbas Fik

Radiokaka och Elvisburgare är några av höjdpunkterna på detta 50-talskafé med mysig innergård.

Läs mer

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Mer om Skånes konstrundor

Konstrundan 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne inkluderar konstnärer verksamma kring Bjuv, Båstad, Höganäs, Helsingborg, Klippan, Landskrona och Ängelholm. Konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare 29 mars–7 april. Samlingsutställningen finns på Landskrona konsthall.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i mellersta Skåne 2024

Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Den stora publikattraktionen är Konstrundan som anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i östra Skåne 2024

ÖSKG:s konstrunda i östra Skåne, på Österlen och nordost till Kristianstad. Långfredagen 2024 öppnar den 56:e upplagan av Sveriges äldsta konstrunda. Den startades av lokala konstnärer redan 1968. Samlingsutställningen hittar du på Tjörndedala konsthall norr om Baskemölla.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i västra Skåne 2024

På VSKG:s konstrunda varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorps Landeri i Malmö bjuder på verk från alla deltagarna.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne (KSV) inkluderar konstnärer bosatta i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup. Under helgerna perioden 29 mars–7 april öppnar flera av konstnärerna sina ateljéer för besökare kl 10–17. Samlingsutställningen finns på Naturgården i Bröddarp.

Läs mer

Annons:

style="display:block" data-ad-client="ca-pub-8625894638903784" data-ad-slot="9850970710" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">