Nunna Ekdahl och Matti Kallankari

Med världen som inspiration

Kärleken till lera – och till varandra – förde dem till Skåne. Nu skapar Nunna Ekdahl och Matti Kallankari konst i den gula ateljén söder om Höör.

av: KRISTINA OLSSON foto: JESPER HEIMERSSON

Publicerad första gången:  MAGASINET SKÅNE NR 2 2023

Paret Nunna Ekdahl och Matti Kallankari jobbar bägge med lera, men med olika ingång, Nunna med fantasiväsen, Matti med bruksgods, här enligt peel-off-tekniken.

M

Marken krasar under fötterna. Våren är på ingång men här i växtzon tre, mitt i Skåne, klamrar sig vintern fortfarande kvar. Nunna Ekdahl tittar längtansfullt ut på trädgården genom ateljéns fönster.

– Vi odlar mycket i vår trädgård, det är också ett slags konst, säger hon, och visar runt i ateljén.

Nunna är konstnären från Stockholm, utbildad på Konstfack och utövande konstnär sedan dess. Den gula ateljén – och livet – delar hon med Matti Kallankari, som är keramiker. I det som en gång i tiden var packrummet för den lokala handelsträdgården har de skapat en plats för skapande, men också för att visa fram sina alster.

– Det var mycket på grund av ateljén som vi köpte huset, berättar Matti.

Här sprakar en varm brasa i kaminen och det är viktigt inte bara på vintern. Lera är kallt att arbeta med. Nunna arbetar på den ena sidan av det långa bordet, där hon knådar sin lera innan den blir till fantasifulla varelser av olika slag. Djur i en livbåt som inspirerats av flyktingarna som flyr över Medelhavet. Eller maskerna av både dödskallar och fantasidjur som kan hängas på väggen. Eller en bokhylle-totem med färgglada djurhuvuden ovanpå varandra, som hon gjort tillsammans med Matti.

Nunna Ekdahl och Matti Kallankari

ÅLDER: 79 och 67 år
BOR: Utanför Höör
KONSTFORM: Keramik
STÄLLER UT: I sin ateljé, Karl Johansväg 16, Höör
WEBBPLATS: nunnaekdahl.se och mattikallankari.se

Hon experimenterar gärna med olika glasyrer och tekniker för att skapa olika uttryck. Ibland målar hon också, jobbar med textilier eller gör en blomstermandala i trädgården.

Matti Kallankari kommer ursprungligen från Finland men har bott många år i Småland. Han sitter ofta vid sin drejskiva framför fönstret. Under hans händer blir en fyrkantig bit lera efter en stund till en vacker mugg eller vas. Han producerar främst bruksgods med olika tekniker, som peel-off-tekniken där man tar bort det yttersta laget och kan se de naturliga krackeleringarna från värmen.

Utanför i trädgården har de sin rakuugn, där keramiken ställs in i hög temperatur och sedan tas ut rödglödgande innan den ställs in i en sotkammare med brännbart material där den får sitt unika utseende och sotade yta. Här bränner de några gånger om året tillsammans med goda vänner.

De var med när Konstrundan Mittskåne startade, men när de gick med i konstnärskollektivet Kaos, som bland annat har galleri på Södra Mellby Skola, så fick Konstrundan stå tillbaka. Men efter pandemin är de sugna på att träffa besökarna igen.

– Det är det som är roligt, att träffa männi-skor och se deras reaktioner på vår konst, säger Matti.

Annons:

Möt konstnärerna på Skånes konstrundor

Konstrundan Kultur

Cecilia Fredriksson

Arvet från sydkusten. Konsten har alltid funnits med henne, men det var på Söderslätt som etnologiprofessorn Cecilia Fredriksson upptäckte akvarellmålning. Nu dokumenterar hon barndomens landskap intill havet.

Fikaställen i nordvästra Skåne

Kaféer

Trädgårdsköket

Slå dig ner inne i växthuset eller ute i trädgården på Hedentorps Plantskola, i en vacker och inspirerande miljö och njut av en fika eller lunch.

Läs mer

Bli prenumerant

Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!

Vårt nyhetsbrev

Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes nyhetsbrev för att få relevanta uppdateringar och påminnelser.

Mer om Skånes konstrundor

Konstrundan 2024

Konstrundan i västra Skåne 2024

På VSKG:s konstrunda varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorps Landeri i Malmö bjuder på verk från alla deltagarna.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i mellersta Skåne 2024

Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Den stora publikattraktionen är Konstrundan som anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne 2024

Konstrundan i nordvästra Skåne inkluderar konstnärer verksamma kring Bjuv, Båstad, Höganäs, Helsingborg, Klippan, Landskrona och Ängelholm. Konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare 29 mars–7 april. Samlingsutställningen finns på Landskrona konsthall.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i östra Skåne 2024

ÖSKG:s konstrunda i östra Skåne, på Österlen och nordost till Kristianstad. Långfredagen 2024 öppnar den 56:e upplagan av Sveriges äldsta konstrunda. Den startades av lokala konstnärer redan 1968. Samlingsutställningen hittar du på Tjörndedala konsthall norr om Baskemölla.

Läs mer

Konstrundan 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne 2024

Konstrundan i sydvästra Skåne (KSV) inkluderar konstnärer bosatta i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup. Under helgerna perioden 29 mars–7 april öppnar flera av konstnärerna sina ateljéer för besökare kl 10–17. Samlingsutställningen finns på Naturgården i Bröddarp.

Läs mer

Annons:

style="display:block" data-ad-client="ca-pub-8625894638903784" data-ad-slot="9850970710" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">