Charlotte Elm Ravn lyfter det osynliga
En vit brudklänning dras genom en brun leråker. Videoverket som Charlotte Elm Ravn visar på tv-skärmen är långt ifrån klart. Just nu väntar hon på att stormen ska dra in över Österlen för att kunna filma klänningen i stark blåst. Därefter ska den eldas upp i verkets sista scen.
– Det är något med det överdådiga i en brudklänning som fascinerar mig. Sedan tycker jag mycket om naturen och de särskilda färgerna på hösten, säger hon och visar runt i sin ateljé.
I det nerlagda kommunhuset i Hammenhög hyr Charlotte Elm Ravn in sig i maken Jacob Ravns kontorskollektiv. Men att hon skulle bli konstnär var inte givet från början.
Under uppväxten var det teater och dans som lockade, och efter gymnasiet studerade hon bildkonst. Men att stå ensam i ateljén var inget som lockade den 20-åriga Charlotte, som var alldeles för social. I stället satsade hon på att bli scenograf och hamnade på en dockteater, där hon så småningom utbildade sig till dockspelare. När hon träffat sin danske man valde hon att flytta med honom till Köpenhamn.
Efter att paret fått sitt första barn ville de skala ner och leva enklare. Därför valde de för femton år sedan att flytta till Hammenhög på Österlen. Här har Charlotte provat på det mesta inom kultursektorn, drivit Kulturum i Ham-menhög, jobbat som producent, undervisat på kulturskolan och även suttit i Kultur- och fritidsnämnden i Simrishamn för Feministiskt Initiativ. Men hela tiden har längtan efter att få jobba med alla de egna idéerna funnits där.
– När jag fyllde fyrtio för åtta år sedan lovade jag mig själv att jag skulle ta det på allvar och börja ge idéerna lite mer tid.

I den ljusa ateljén med utsikt över Hammenhögs lummiga trädgårdar ligger pappersbitar på golvet och små bilder av himlen är spridda över bordet. Charlotte gör hål längs sidan med en nål och syr sedan ihop bilderna två och två tills de bildar en lång palett av utsnitt av himlen över Hammenhög som hon fotograferat från ett av husets fönster. Verket heter This too shall pass.
Att beskriva sin konst är inte lätt för henne. Det finns ingen tydlig röd tråd som hon funderat ut i förväg, idéerna kommer till henne intuitivt och hon genomför dem. När hon väl tittar tillbaka på de verk hon skapat så ser hon däremot att hon återkommer till samma ämnen gång på gång, kropp, material, tid och rum. Att lyfta det osynliga, det som tas för givet. När hon för några år sedan gick in i väggen började hon sy ihop grytlappar för att arbeta med händerna, och detta blev verket Transition, förändring.
På ett djupare plan kämpar hon fortfarande med att acceptera sig själv i rollen som konstnär. Tvivlet på om det är bra nog och behovet av en annan blick. Samtidigt har hennes fokus på sitt konstnärskap öppnat slussarna för kreativiteten.
– Nu är det snarare så att man undrar hur man ska hinna med att förverkliga alla idéer man hela tiden får, säger hon.
Annons:
Möt konstnärerna på Skånes konstrundor
Meta Braconier
Meta Braconiers värld går i grått, blått och grönt. »Jag skapar färgupplevelser«
Konstrundan i Mittskåne
Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Konstrundan anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.
Fikaställen i nordvästra Skåne
Trädgårdsköket
Slå dig ner inne i växthuset eller ute i trädgården på Hedentorps Plantskola, i en vacker och inspirerande miljö och njut av en fika eller lunch.
Solbackens Wåffelbruk
Specialiteten är nygräddade våfflor som avnjuts på den gamla glasverandan.
Tomarps slottskafé
Hembakt fika och lättare luncher i vackra omgivningar. Utvalda dagar serveras även gourmetpizzor.
Bli prenumerant
Få tre nummer av Magasinet Skåne i brevlådan för bara 199 kr!
Vårt nyhetsbrev
Glöm inte att prenumerera på Magasinet Skånes digitala nyhetsbrev.
Mer om Skånes konstrundor
Konstrundan i nordvästra Skåne
Konstnärerna öppnar sina ateljéer för besökare under hela påskveckan. Samlingsutställningen finns på Landskrona konsthall.
Konstrundan i östra Skåne
ÖSKG:s konstrunda på Österlen och östra Skåne. På Långfredagen öppnar en av Sveriges äldsta konstrundor och pågår i tio dagar. Samlingsutställningen hittar du på Tjörndedala konsthall norr om Baskemölla.
Konstrundan i västra Skåne
Varje år under påskhelgen öppnar konstnärer och konsthantverkare i västra Skåne sina ateljéer för allmänheten. Samlingsutställningen på Katrinetorp landeri i Malmö bjuder på verk från de alla deltagarna i VSKG:s konstrunda.
Konstrundan i Mittskåne
Konstgillet Mittskåne är föreningen för konstnärer verksamma inom Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby eller Östra Göinges kommuner. Konstrundan anordnas under påsken varje år. Samlingsutställningen finns på Hovdala slott utanför Hässleholm.
Konstrundan i sydvästra Skåne
Konstrundan i sydvästra Skåne (KSV) inkluderar konstnärer bosatta i Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup. Under påskens helger öppnar flera av konstnärerna sina ateljéer för besökare. Samlingsutställningen finns på Naturgården i Bröddarp.
Annons: